25 C
Aigio
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Έγκριση και του Υπουργείου Πολιτισμού για αιολικό στον Πατραϊκό – Βίντεο από ερώτηση στη Βουλή του Μ. Ζαμπάρα και απάντηση του Υπουργού

Οι ανεμογεννήτριες απειλούν τον Πατραϊκό κόλπο και όλα δείχνουν πως μεγάλες εταιρείες που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το «έργο» δεν θα κάνουν πίσω.

Από την άλλη πλευρά, οι Δήμοι της Αχαΐας, αλλά ο Δήμος Ναυπακτίας αντικστέκονται, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί συντονιστική Επιτροπή φορέων ενάντια στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο.

Όμως οι εταιρείες που θέλουν να «κοσμήσουν» την θάλασσα με τεράστιες ανεμογεννήτριες έχουν ήδη λάβει έγκριση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, και μάλιστα… από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μελέτη προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στον Πατραϊκό Κόλπο.

Όπως προκύπτει από Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και το υπουργείο Πολιτισμού δίνει εν μέρει το “πράσινο φως”, καθώς, όπως αναφέρει, σε κάποιες περιοχές «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία».

Η αρχική χωροθέτηση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και ξεκινάει ουσιαστικά από το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου και φτάνει δυτικότερα μέχρι την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου και του Μεσολογγίου. Δηλαδή το αιολογικό πάρκο θα περνά… μπροστά από την Πατρα και θα συνεχίζεται μέχρι… τον Αραξο!

«ΒΟΛΕΥΕΙ» Ο ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ

Το γεγονός ότι ο Πατραϊκός Κόλπος από τις πιο ρηχές θαλάσσιες περιοχές της μελέτης (βάθος πυθμένα 69μ.) την τοποθετεί στο πρώτο στάδιο της μεσοπρόθεσμης ωρίμανσης του έργου, με σύστημα σταθερής έδρασης, σε απόσταση 1.850 μέτρων από την ακτή.

Η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνει το πάρκο των υπεράκτιων ανεμογεννητριών είναι 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μετά την ακύρωση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Κρήτης, αυτό του Πατραϊκού Κόλπου θα είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με δυναμικό μέγιστης ισχύος μέχρι 695 MW. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι μεγαλύτερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι δυναμικότητας 15 MW, τότε στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προβλέπεται να τοποθετηθούν μέχρι 46 ανεμογεννήτριες.

Από τη στιγμή που προκρίθηκε η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι προφανές ότι και για λόγους ναυσιπλοΐας, λόγω του λιμανιού της Πάτρας, ο προτεινόμενος χώρος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα γειτνιάζει περισσότερο με την Αιτωλοακαρνανία.

Με βάση το πρόγραμμα των διαδικασιών, θα γίνει αξιολόγηση αιτήσεων πρώτου κύκλου και έκδοση Αδειών Ερευνας, οι οποίες θα γίνουν από πιθανούς επενδυτές από το 1ο τρίμηνο του 2025 έως το 2ο τρίμηνο του 2026. Θα ακολουθήσει το 3ο τρίμηνο του 2026 δημόσια διαβούλευση των Περιοχών Εγκατάστασης και μετά θα γίνει η κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ και καθορισμός μέγιστης ισχύος. Το 1ο τρίμηνο του 2027 θα γίνει προκήρυξη ανταγωνιστικής διαδικασίας από τη ΡΑΕ, για να φτάσουμε στο 2028, όπου θα γίνει η έκδοση άδειας εγκατάστασης και υπογραφή σύμβασης σύνδεσης 3ο τρίμηνο και από τα τέλη του 2028 έως το 3ο τρίμηνο του 2031 να έχουμε τις εργασίες κατασκευής και σύνδεσης με το σύστημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων επισημαίνει: «Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW.

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου.

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία»!

Ερώτηση Μ. Ζαμπάρα στην Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ με την Ερώτηση του βουλευτή και την απάντηση του Υπουργού):

zamparas

Στο μεταξύ, χθες συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Χωρίς την ολοκλήρωση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων προχωράει η κυβέρνηση στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωράει στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και συγκεκριμένα για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση αιολικών πάρκων από την Πάτρα και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι το Μεσολόγγι και το Ακρωτήρι του Άραξου.

Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος έως 280 μέτρα και ισχύ 15 MW. Σε μια περιοχή δηλαδή που είναι ήδη επιβαρυμένη με μεγάλο αριθμό χερσαίων ανεμογεννητριών επιλέγεται να προστεθούν και άλλες.

Η σχετική ενημέρωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Αυτό που συμβαίνει στον Πατραϊκό Κόλπο δεν είναι πράσινη ανάπτυξη, είναι μια εκμετάλλευση της πράσινης ατζέντας προς όφελος λίγων και σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε την ενεργειακή δικαιοσύνη ούτε την ενεργειακή δημοκρατία. Η κυβέρνηση, αντί να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, αφήνει την κατάσταση να εκτροχιάζεται εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΝ συνεχίζει την άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ΑΠΕ και μάλιστα ακόμα και σε απόσταση 2,3 ναυτικά μίλια από την ακτή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις 500 μέτρα από προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι εκβολές του ποταμού Εύηνου και επειδή οι ανεμογεννήτριες θα είναι σταθερής έδρασης οι τσιμεντένιες βάσεις θα μείνουν εκεί για πάντα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – ο οποίος είναι απαραίτητος για τον καθορισμό των κατάλληλων χρήσεων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής – το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις.

Η εν λόγω καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα έργα που σχεδιάζονται ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αντιδράσεις για τον σχεδιασμό αυτό έχουν εκφράσει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι δήμοι της περιοχής  καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σε Ειδική Έκθεση διαπιστώνει ότι πολυάριθμες περιβαλλοντικές πτυχές που συνδέονται με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, ενώ το σημαντικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στη θαλάσσια ζωή δεν έχει συνεκτιμηθεί επαρκώς.Οι επιπτώσεις αυτών των φαραωνικών έργων θα είναι αδιανόητες και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για τον τουρισμό και για την αλιεία.

Παρά τις συνεχόμενες ερωτήσεις του βουλευτή προς τον Υπουργό για τους λόγους καθυστέρησης των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει όπως δεν απάντησε και στις ερωτήσεις του βουλευτή για την καθυστέρηση στους  όρους σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων των 12 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνοντας των ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθεί τους μεγάλους επιχειρηματίες της ενέργειας και όχι τις ενεργειακές κοινότητες».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα