25.5 C
Aigio
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Επιτυχία για τα “Μαρκάτια” – Ο απόηχος και πολλές φωτο

Τα Μαρκάτια φώτισαν τον χαρακτήρα της πιο ιστορικής γειτονιάς της Πάτρας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ Μαρκάτιατο τριήμερο 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2024 στη συνοικία Μαρκάτο της Πάτρας.Τοφεστιβάλσυγκέντρωσεπλήθοςεπισκεπτώνπουείχαν την ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες και να ανακαλύψουν την ιστορία, την κληρονομιά και το δυναμικό μέλλον αυτής της ξεχωριστής γειτονιάς.

Η επιχείρηση πολιτιστικής διαχείρισης και κοινωνικής καινοτομίαςMOSAIC // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αχαΐαςκαι σε στενή συνεργασία με ένα δίκτυο φορέων όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας,το Ίδρυμα Τοπάλη, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Αχαΐας, αρκετών επιχειρήσεων και δεκάδων εθελοντών, δημιούργησε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που αγκάλιασε την τέχνη, την παράδοση, την ιστορία και την κοινότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ψηφιακή έκθεση αρχειακού υλικού που φώτισε τη μακρά ιστορία της συνοικίαςστοHUB του MOSAIC(Ερμού 112). Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, η έκθεση «Απόλυτα Κάφκα»που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 25/10.

Την Παρασκευή το Μαρκάτο πλημμύρισε με μουσική καθώς σχεδόν ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες σε τρία διαφορετικά σημεία. Η αρχή έγινε στις σκάλες της Πατρέως με το σύνολο “CoroAvanti!” και την Ανδρική Χορωδία του Ορφέα Πατρών, ενώ την ίδια ώρα στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου η συναυλία τζαζ, με τους Σπήλιο Καστάνη, Βασίλη Τζατζιά και Γαβριήλ Μπιρλή, ενθουσίασε το κοινό.

Η βραδιά έκλεισε στο Ρωμαϊκό Στάδιο της οδού Ηφαίστου με την μοναδική συναυλία μελοποιημένης ποίησης «Στις θάλασσες των ποιητών»του Γιώργου Δίπλα με τους Βασιλική Κεφάλα και Δημήτρη Βαμβακά στην ερμηνεία.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αποτελώντας την πρώτη καλλιτεχνική εκδήλωση που φιλοξενείται στον χώρο.

Το Σάββατοη εθελοντική αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «Φλέβα Ζωής» σε συνεργασία με το ΠΓΝΠ, το Μπαζάρ από το Φωτεινό Αστέρι και η δράση ενημέρωσης του ΚΕΔΜΟΠ«Χάρισε ζωή»ενίσχυσαν την αίσθηση της κοινότητας και της συμμετοχής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις από την ποτοποιία CAMARI στην οδό Πατρέως,παράσταση καραγκιόζη με τον Χρήστο Καλπουζάνηστο Cinema και εργαστήριο πλέξης και ψηφιδωτού από το Εργαστήρι Ζωγραφικής JustArt.

Την Κυριακή το πρωί οι ξεναγήσεις στο Μαρκάτο, σε ελληνικά και αγγλικά, για τους ξένους που διαμένουν στην πόλη, πρόσφεραν στους επισκέπτες μια σε βάθος κατανόηση της πλούσιας κληρονομιάς της περιοχής.

Τα πρώτα Μαρκάτια ολοκληρώθηκαν στον υπαίθριο χώρο στη γωνία Αλ. Υψηλάντου& Γεροκωστοπούλου (χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων) μετην προβολή μέρους του ντοκιμαντέρ που για την ιστορία του Μαρκάτου που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα, σε συμπαραγωγή του MOSAICμε το Ionian TV. Σε σενάριο τηςΓιώταςΚοντογεωργοπούλουκαισκηνοθεσία τουΧρήστου Δημητρόπουλου το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μαρτυρίες και αφηγήσεις από ανθρώπους του Μαρκάτου, αλλά και ερευνητές που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της γειτονιάς από τους τελευταίους δύο αιώνες.

Το Μαρκάτιααποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με την ονομασία«Μαρκάτοπος», σύλληψη και πρωτοβουλία του MOSAIC, η οποία στοχεύει στην αναπτυξιακή προώθηση της συνοικίας Μαρκάτο, προσφέροντας ευκαιρίες για την ανάδειξη της πολιτιστικής της ταυτότητας και τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων και των επαγγελματιών της γειτονιάς.

Διοργάνωση: Mosaic // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Συνδιοργάνωση: Επιμελητήριο Αχαΐας

Υποστήριξη: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας,Ίδρυμα Τοπάλη, Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας, Γενικά Αρχεία του Κράτους – ΓΑΚ Αχαΐας.

Χορηγοί: ACatering, Γραφικές Τέχνες Κατριβέση, Λουξ,

Χορηγοί Επικοινωνίας;IonianTV, TheBest, ΕΡΤ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Mosaic // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Email: [email protected] | Τηλ: 2611 810516

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα