24.5 C
Aigio
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Δωρεάν εγγραφές παιδιών στα ΚΔΑΠ του ΚΟΔΗΠ

Εγγραφές παιδιών δωρεάν στα ΚΔΑΠ του ΚΟΔΗΠ, χωρίς κάρτα εγγραφής απο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αν και την δικαιούνταν δεν έλαβαν, λόγω έλλειψης κονδυλίων

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ηλικίας 5-12 ετών, όπως και τα ΚΔΑΠαΜΕΑ και οι Παιδικοί Σταθμοί, λειτουργούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναλόγως των κονδυλίων που αντιστοιχούν στα λεγόμενα voucher, την κάρτα εγγραφής δηλαδή των παιδιών που θα εγγράψουν.

Τα ποσά που διατίθενται από το πρόγραμμα είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά (φέτος περίπου 70.000 παιδιά πανελλαδικά), ενώ το έχουν ανάγκη, δεν αποκτούν το voucher εγγραφής και μένουν έξω από αυτές τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές δομές εκτός και αν οι γονείς τους μπορούν να πληρώσουν για την εγγραφή τους σε ιδιωτικές. Στο ανταγωνισμό που επιβάλει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ,  και οι νόμοι της «αγοράς», κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερα ποσά τα καρπώνονται οι ιδιωτικές δομές σε βάρος των δημόσιων, δημοτικών δομών, οι οποίες μη έχοντας μόνιμο προσωπικό και ανάλογη κρατική χρηματοδότηση, συρρικνώνονται και σε πολλούς δήμους αναγκάζονται να κλείσουν. 

Ωστόσο παρά την έλλειψη προσωπικού, με την αξιοποίηση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, αποφασίστηκε στο Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ να εγγραφούν επιπλέον στα ΚΔΑΠ του Οργανισμού 80 περίπου παιδιά δωρεάν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, από εκείνα που είχαν πλήρη φάκελο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά δεν έλαβαν voucher από την ΕΕΤΑΑ τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος, επειδή δεν έφταναν τα κονδύλιά του. Με το προσωπικό που διαθέτει ο Κοινωνικός Οργανισμός και με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Και βέβαια, αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότερα παιδιά.

Είναι απαράδεκτο να μπαίνει στο «ζύγι» της λογικής κόστους – οφέλους, το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση και να εμπορευματοποιείται,  από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, να θυσιάζεται για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό αποτελεί βασικό αίτημα του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), η σταθερή και αδιάλειπτη λειτουργία τους με κρατική μόνιμη χρηματοδότηση και δυνατότητα μόνιμων προσλήψεων, που μέχρι τώρα απαγορεύονται, ανεξάρτητα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στόχος του ΚΟΔΗΠ είναι, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να μην αποκλείεται κανένα παιδί και να εγγράφονται δωρεάν όλα τα παιδιά σε αυτές τις δημόσιες κοινωνικές δομές.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τους συνδημότες και το εργατικό κίνημα, για να έχουν τα παιδιά μας και οι γονείς τους, όλα εκείνα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για συρρίκνωση των δημόσιων δημοτικών υπηρεσιών και παράδοσής τους στους επιχειρηματίες.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα