24 C
Aigio
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Η Σταυρούλα του ΚΤΕΛ που έσωσε ο Ζητάς και βάπτισε η Διοίκηση 

– Η συγκινητική ιστορία του μωρού που βρέθηκε πριν 32 χρόνια καλά κλεισμένο σε μια σακούλα, στο υπεραστικό ΚΤΕΛ. Είναι πιθανή μια νέα συνάντηση… που σίγουρα θα προκαλέσει ρίγη συγκίνησης

του Αχιλλέα Ροδίτη

Τι είναι αυτό που συνδέει αιώνια το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, την ΕΛ.ΑΣ. και τον αστυνομικό Ανδρέα Κάππο; Και που μάλιστα πολύ σύντομα θα επανέλθει στις μνήμες όσων το έζησαν σκορπώντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς;

Είναι η… Σταυρούλα!

Το μικρό κοριτσάκι που είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο και πολύ καλά κλεισμένο σε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών, στον χώρο του σταθμού λεωφορείων στην Πάτρα. Και 32 χρόνια μετά ίσως μια για πρώτη φορά συνάντηση θα αποτελέσει λόγο δακρύων αλλά χαράς κι όχι λύπης, αν ο θαρραλέος τότε αστυνομικός δεν αποτολμούσε να ανοίξει τη σακούλα όντας σίγουρος ότι δεν επρόκειτο για βόμβα αλλά για ένα μωρό που έπρεπε να πάρει ανάσα!

Κι έτσι, του έσωσε τη ζωή ενώ το ΚΤΕΛ ανέλαβε να γίνει Νονός της μικρής και να της δώσει το όνομα Σταυρούλα, εφόσον βρέθηκε ανήμερα του Σταυρού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ήταν ανήμερα του Σταυρού του 1992, πριν 32 χρόνια ακριβώς, όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης της Πάτρας κλήθηκε για «ύποπτο» δέμα στις τουαλέτες του σταθμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Το Κέντρο έδωσε αμέσως επείγον σήμα στις μονάδες της νεοσύστατης, τότε, ΖΗΤΑ που αποτελούνταν από παράτολμους οδηγούς δικυκλιστές και καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Η ΖΗΤΑ έσπευσε σε χρόνο ρεκόρ στο σημείο όμως ο φόβος και η ανησυχία ήταν έντονα συναισθήματα καθώς είχε συμπληρωθεί μόλις ένας χρόνος από τότε που η Πάτρα είχε πληρώσει με αίμα και με 6 Πατρινούς νεκρούς την έκρηξη βόμβας, (που φέρεται να προοριζόταν για το Βρετανικό προξενείο της Πάτρας), στα χέρια του 26χρονου τρομοκράτη Ιμπραχήμ Χασικέχ, μέσα στα γραφεία ταχυμεταφοράς, στην οδό Βότση 14.

Γι’ αυτό και η προσοχή ήταν αυξημένη. Οι ΖΗΤΑδες κατέβηκαν στη σκάλα της τουαλέτας κι είδαν τη μαύρη σακούλα παρατημένη. Περίμεναν τους πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας Πατρών για να κάνουν τον εξειδικευμένο έλεγχο. Η εντολή προς τους αστυνομικούς ήταν «μην αγγίξετε».

Όμως ο αστυνομικός της ΖΗΤΑ Ανδρέας Κάππος είδε κάτι στη σακούλα να κινείται. Ήταν σίγουρος. Ήθελε να την ανοίξει πιστεύοντας με βεβαιότητα ότι δεν επρόκειτο για βόμβα αλλά για ένα μωρό που κινδύνευε γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει…

ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ…

1) Κάππος ΕΝΘΕΤΗ (1)

Μπορεί οι οδηγίες να ήταν σαφείς όμως το ρίσκο πάντα υπάρχει. Έτσι ο αστυνομικός πήρε ένα μεγάλο ξύλο, απομάκρυνε τους υπόλοιπους, πλησίασε κι άνοιξε τη σακούλα και ακολούθησε «έκρηξη» χαράς απ’ όλους όταν είδαν ότι όντως είχε μόλις σωθεί ένα μωρό το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από κάποιον στο σημείο. Και πράγματι είχε σωθεί γιατί κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα επιβίωνε δίχως πολύ οξυγόνο. Ο αστυνομικός πήρε αμέσως το μωρό στην αγκαλιά του, όλοι έκαναν τον Σταυρό τους. Στη συνέχεια, το παρέδωσε στον Πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας Ανδρέα Μανωλόπουλο (ένθετη φωτογραφία).

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΑΠ’ ΤΟ ΚΤΕΛ

1) Μανωλόπουλος ΕΝΘΕΤΗ

Η Διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ ανέλαβε την υιοθεσία του αγνώστων πατρός και μητρός παιδιού. Μάλιστα πάρθηκε ειδική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για αυτό και στο πλαίσιο της απόφασης προβλέφθηκε και η βάπτιση του μωρού που ήταν γένους θηλυκού. Όσο για το όνομα, επελέγη το Σταυρούλα, λόγω της ημέρας… Η συνέχεια παρέμεινε γνωστή στους εμπλεκόμενους αλλά άγνωστη όσον αφορά τις λεπτομέρειές της. Διότι η Σταυρούλα δόθηκε για υιοθεσία σε οικογένεια. Κανείς δεν ήξερε πού βρίσκεται. Πλην όμως τα στοιχεία μπορούσαν να δοθούν μετά από χρόνια και πράγματι, η Σταυρούλα μεγάλωσε καλά, στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που μάλιστα φαίνεται να επιδιώκεται απ’ όλες τις πλευρές είναι μια μετά από χρόνια συνάντηση. Της Σταυρούλας, των ανθρώπων του ΚΤΕΛ, και του αστυνομικού που της έσωσε τη ζωή…

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα