του Αχιλλέα Ροδίτη –
Τον κώδωνα του κινδύνου για όσα καταναλώνουμε στο πλαίσιο της καθημερινής μας διατροφής, αλλά ειδικά για εκείνα με τα οποία τρέφονται οι νέοι μας και ειδικά οι φοιτητές, κρούει ο Διαιτολόγος και Διατροφολόγος κ. Σπύρος Κιντής. Μιλώντας στην «Πολιτεία» και απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι εκείνο που θεωρεί πιο κρίσιμης σημασίας και σοβαρό στην εποχή μας όσον αφορά την διατροφή», ο κ. Κιντής εστιάζει κατ’ αρχάς στην καθημερινή σίτιση των φοιτητών.
Αναφέρει ότι είναι πολλοί οι νέοι που επισκέπτονται το ιατρείο του ή καταφεύγουν σε εκείνον γονείς φοιτητών για να κλείσουν ραντεβού για το παιδί τους. Επικεντρώνει την αιτία του προβλήματος στο ότι τα παιδιά δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, να παρασκευάζουν μόνοι τους σπιτικά φαγητά, αλλά και στο γεγονός ότι η Φοιτητική Εστία βρίσκεται μόνο εντός της πανεπιστημιούπολης, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, στην Πάτρα, να μην μπαίνουν στη διαδικασία να πάνε στο Ρίο για να φάνε.
«ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ» ΤΟ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ
«Έτσι, οδηγούνται στην ‘εύκολη’ λύση, στο ντελίβερι μέσω τηλεφώνου ή ακόμα πιο εύκολα, μέσω διαδικτύου», τονίζει. Και προειδοποιεί: «Όμως αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα, φοιτητές να έχουν μια κακή καθημερινή διατροφή και τα προβλήματα υγείας να υποβόσκουν αφού το πρόβλημα ‘δουλεύει’ στο παρασκήνιο και εμφανίζεται πολλά χρόνια αργότερα». Με άλλα λόγια, από τις επισημάνσεις του επιστήμονα προκύπτει μια ανάγκη την οποία η πόλη καλό είναι να προσέξει: η σίτιση των φοιτητών της που διαμένουν στο κέντρο της Πάτρας. Και μπορεί να το προσέξει είτε μέσω ενός παραρτήματος Εστίας, είτε και με συνεργαζόμενα εστιατόρια.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Όμως ο Πατρινός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος υπογραμμίζει πως τα προβλήματα στην διατροφή δεν σχετίζονται μόνο με τους φοιτητές αλλά με την συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων, ιδίως εκείνων οι οποίοι κάνουν μια και δυο δουλειές και απασχολούνται συνεχόμενα στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. «Δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν σωστή διατροφή, υγιεινή. Επιλέγουν φαγητό απ’ έξω, ακόμα και σύνθετες τροφές που λανσάρονται ως super foods», λέει ο κ. Κιντής εννοώντας ακόμα και τις γνωστές μας, μπάρες δημητριακών.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)