22.9 C
Aigio
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Εννέα φωτιές από το πρωί στην Ηλεία – Καλύτερη η εικόνα του μετώπου στο Γεράκι, τραυματίστηκε πυροσβέστης

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στην περιοχή της Ηλείας, αφού μέχρι και τις 5 το απόγευμα έχουν ξεσπάσει εννέα πυρκαγιές, με το αρμόδιο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να ερευνά το ενδεχόμενο των εμπρησμών.

Φωτιά στην Ηλεία: Νέο μήνυμα από το 112 – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»

Η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι Αμαλιάδας έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Περίπου μισή ώρα αργότερα σε μια απόσταση 20 χλμ. εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά που έλαβε διαστάσεις στην περιοχή Πανόπουλο ενώ η τελευταία φωτιά ξέσπασε στη Νέα Μανωλάδα σε καλαμιές όπου και εκεί χρειάστηκε να κινητοποιηθούν εναέρια μέσα για την κατάσβεση.

Ηλεία-Φωτιά στο Γεράκι: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους – «Καήκαν σπίτια, απειλούνται καλλιέργειες» λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος Ήλιδας

Αυτή την ώρα, πάντως, σύμφωνα με το ilialive, η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα είναι βελτιωμένη και οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με διάσπαρτες εστίες. «Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Γεράκι», επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι ένας πυροσβέστης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας δασοκομάντο από την 6η ΕΜΟΔΕ τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά την διάρκεια κατάσβεσης. Τον τραυματισμένο πυροσβέστη παρέλαβε ελικόπτερο και τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τις πρώτες βοήθειες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πυροσβέστης έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα.

Γενική επιφυλακή

Στην περιοχή έχει σπεύσει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών και αν πρόκειται για εμπρησμούς.

Παράλληλα με εντολή του Διοικητής της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας από τις 14.30 όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος της περιφέρειας τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Εκκενώθηκαν περιοχές, κάηκαν σπίτια

Μάλιστα, λόγω της φωτιάς στο Γεράκι, ήχησε και το 112 στους κατοίκους των περιοχών Τσιχλέικα, Κρυόνερο και Βρετέικα, οι οποίοι και κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Αμαλιάδα. Παράλληλα, μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Χάβαρι, έτσι ώστε να «παραμείνουν σε ετοιμότητα».

Όπως μετέφερε νωρίτερα στο enikos.gr, ο δήμαρχος ‘Ηλιδας, Χριστοδουλόπουλους Χρήστος, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, σχεδόν τραγική. Πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες επιχειρούμε χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να περιορίσουμε το μέτωπο».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά που πέρασε και από την περιοχή «Μπουμπούνα» έκαψε δύο σπίτια, ενώ τώρα απειλούνται και πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Έχουν καεί δύο σπίτια και η φωτιά τώρα απειλεί καλλιέργειες. Ελπίζουμε εκεί να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε για να μην επεκταθεί».

Αναφορικά με τις εκκενώσεις των περιοχών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δήμαρχος δήλωσε πως, «οι κάτοικοι των περιοχών Τσιχλέικα και Βρετέικα έχουν εκκενώσει, καθώς η φωτιά είναι πιο κοντά. Οι πολίτες που βρίσκονται Κρυόνερο και Χάβαρι ακόμα δεν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή».

Για την κατάσβεση της επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 27 οχήματα, 6 Ε/Π και 7 αεροσκάφη. 

Πηγή:

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα