12.5 C
Aigio
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 1η φθινοπωρινή εκδήλωση της “Διεξόδου”

Η «Διέξοδος» ανοίγει την αυλαία των φθινοπωρινών της εκδηλώσεων με την έκθεση  του συλλέκτη Θεόδωρου Μυλωνά «Το νόμισμα από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα».

Το Σάββατο  12  Οκτωβρίου στις 9 το  βράδυ  η «Διέξοδος» ανοίγει τις πύλες  του Ιστορικού της Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με την παρουσίαση της  ατομικής έκθεσης του συλλέκτη Θεόδωρου Μυλωνά  με τον τίτλο  «Το νόμισμα από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα».

Πρόκειται για μία έκθεση στην οποία ο επισκέπτης θα πληροφορηθεί όλη την ιστορία των νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αρχίζοντας από τη χρήση του μετάλλου που απετέλεσε ένα από τα πρώτα βήματα διευκόλυνσης των συναλλαγών στον κόσμο  με τάλαντα και οβελούς. Θα δει αυθεντικά  χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα όπως Αιγινήτικους  στατήρες (χελώνες), δίδραχμα της Κορίνθου (πώλοι),  τετράδραχμα των Αθηνών (γλαύκες),  ρωμαϊκά δηνάρια και γρόσια που χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ αιώνα  που επινοήθηκε η χρήση των  νομισμάτων και καταλήγουν στο ευρώ.  Θα απολαύσει  χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 50 λεπτών έως και 100 δισεκατομμυρίων δραχμών αλλά και ομόλογα της επαναστατικής περιόδου του 1821 υπογεγραμμένα από τον  Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και του «μινίστρο» της Οικονομίας Θεόδωρο Νέγρη.

Η έκθεση αυτή, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην περιοχή, εκτός από την εικαστική της πλευρά,  έχει πλουσιότατο επιμορφωτικό πεδίο, αφού  εξιστορεί τα γεγονότα  και τους  σταθμούς  που επηρέασαν τη διαμόρφωση και εξέλιξη του νομισματικού συστήματος τόσο στον κόσμο από τον 3ο π.Χ αιώνα και στη συνέχεια  όσο   και  από τη δημιουργία του  Ελληνικού κράτους έως σήμερα.

Ο Θεόδωρος Μυλωνάς, τοπογράφος μηχανικός και  μανιώδης συλλέκτης νομισμάτων, διατηρεί μία πλούσια  συλλογή αναγνωρισμένη από το Νομισματικό Μουσείο της Ελλάδος την οποία  για πρώτη φορά την εκθέτει στο  ευρύ κοινό παράλληλα με την έκδοση ομώνυμου λευκώματος.  

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024 και θα λειτουργεί   από Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1.30  το μεσημέρι και από τις  6.30  το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο ενώ για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων απαιτείται  προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση με την υπεύθυνη επιμελήτρια του Μουσείου (26310 51260).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα