25.6 C
Aigio
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Αυτοκίνητα: ”Έρχεται” υποχρεωτική απόσυρση – Τι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρελθόν από τους δρόμους της Ελλάδας θα αποτελεί προσεχώς μεγάλος αριθμός παλαιών αυτοκινήτων. Με μέσο όρο ηλικίας τα 17,3 έτη έναντι των 12 που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΙΧ των Ελλήνων καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης, που στους δρόμους τους κυκλοφορούν τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν προσέλθει στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) προκειμένου να περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία και ως εκ τούτου να αποκτήσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την ικανότητά τους να κυκλοφορούν στους δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τι εξετάζει η ΕΕ

Κάπως έτσι το σενάριο της υποχρεωτικής απόσυρσης των αυτοκινήτων είναι όλο και πιο πιθανό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει την υποχρεωτική απόσυρση, η οποία θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάνοντας ωστόσο απαγορευτική την κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε αυτοκίνητα που δεν επιδέχονται επισκευής.

Η αρχική πρόταση προέβλεπε ότι, αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα θεωρείται απόβλητο.

Επιπλέον, στην ανακύκλωση θα οδηγηθούν και τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για δύο συνεχή έτη, ή έχουν κοπεί στον τεχνικό έλεγχο και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που διαπιστώθηκαν.

Υποχρεωτικά στην ανακύκλωση θα οδηγούνται και παλαιότερα αυτοκίνητα, που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά στον κινητήρα ή το κιβώτιο τους και η επισκευή αυτής της ζημιάς ξεπερνά σε κόστος την αξία ολόκληρου του αυτοκινήτου, αφού τότε το αυτοκίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πέραν επισκευής» από το επίσημο συνεργείο του κατασκευαστή.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οι παραπάνω προτάσεις έφεραν σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αλλάξει σημαντικά το αρχικό προσχέδιο.

Η νέα πρόταση που προέκυψε δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, και όχι στον κατασκευαστή, να αποφασίζει αν θέλει να επισκευάσει το αυτοκίνητό του ή όχι και να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

Υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση που θα «δείχνει» στον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου τον δρόμο της ανακύκλωσης ως μοναδική λύση. Αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που ένα όχημα δεν μπορεί να επισκευαστεί λόγω εκτεταμένης ζημιάς, αφαιρώντας παράλληλα το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να το πουλήσει σε μια εταιρεία ή σε άλλο ιδιώτη ως ανταλλακτικά ή εξαρτήματα.

parapolitika.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα