11.2 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του (13/4/2022) συνεδρίαση, ενέκρινε το κείμενο της Τριμελούς Επιτροπής της Ε.Ι.Ν.Α. Καραμανδανείου Νοσοκομείου, το οποίο επιδόθηκε στο Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, στις 4 Απριλίου 2022 και εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Tο Καραμανδάνειο  αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, οι εργαζόμενοί του προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μικρών ασθενών της περιοχής, πάρα τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.

Τη δεδομένη όμως στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οριακή κατάσταση. Με σοβαρές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό όσο και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποκορύφωμα είναι η πλήρης απογύμνωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, καθότι έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων, η μία, διευθύντρια του τμήματος, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο. Οι δύο μετακινημένοι από τις θέσεις τους συνάδελφοι αναισθησιολόγοι πρόκειται να αρνηθούν την εκ νέου μετακίνησή τους, λόγω των δύσκολων και πολλές φορές επικίνδυνων, συνθηκών εργασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας αναισθησιολόγος στο τμήμα. Συνέπεια αυτού θα είναι η δραματική μείωση των χειρουργείων, καθώς και η αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων παιδιατρικών περιστατικών, που απαιτούν αναισθησιολογική παρέμβαση.

Η Παιδιατρική Κλινική, χωρίς να έχει ενδυναμωθεί με νέο ιατρικό, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να νοσηλεύει COVID περιστατικά. Παράλληλα, συνεχίζει και η λειτουργία όλων των υπόλοιπων υποτμημάτων της (σε αριθμό 12), ενώ διαθέτει μόλις εννιά ειδικευμένους γιατρούς, εκ των οποίων οι δύο επικουρικοί.

Η πτέρυγα COVID του Νοσοκομείου δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές ελλείψεις, στις αρχές του πρώτου κύματος, για νοσηλεία ύποπτων περιστατικών σε κοινούς θαλάμους. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες επικίνδυνες, τόσο για την υγεία των μικρών μας ασθενών, όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι περιορισμένα. Ο χώρος νοσηλείας είναι ακατάλληλος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Παιδιατρικού Τμήματος. Δεν υπάρχει κάλυψη από Παιδολοιμωξιολόγο, Παιδοκαρδιολόγο, ειδικότητες απαραίτητες στο πλαίσιο νόσησης από COVID 19.

Το αποτέλεσμα είναι, το ίδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εξετάζει και τα θετικά και τα αρνητικά COVID 19 περιστατικά. Καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των μικρών ασθενών, τόσο αυτών που νοσηλεύονται στην COVID πτέρυγα, όσο και στην υπόλοιπη κλινική, καθώς η διασπορά του ιού μπορεί να γίνεται κάποιες φορές αναπόφευκτη.

Στο Ακτινολογικό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από το τμήμα, εκκρεμεί η πρόσληψη Ακτινοφυσικού, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του, η οποία έως τώρα εξαρτιόταν από τον Ακτινοφυσικό του Αγίου Ανδρέα. Η μόνη λύση που εδόθη από τη διοίκηση είναι οι συμβάσεις με ιδιώτες εξωτερικούς Ακτινοφυσικούς.

Επιπλέον, η έλλειψη τόσο Μαγνητικού Τομογράφου όσο και Παιδοκαρδιολόγου, οδηγεί σε τακτικές διακομιδές των ασθενών μας σε Νοσοκομεία της περιοχής που μπορούν να διαθέσουν τις παραπάνω παροχές. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τόσο το ιατρικό προσωπικό, όσο και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ασχολείται εξ ολοκλήρου με διακομιδές για τους παραπάνω σκοπούς, ενώ η ταλαιπωρία των μικρών μας ασθενών είναι μεγάλη.

Παράλληλα, η έλλειψη Παιδοκαρδιολόγου σε ένα Δευτεροβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει συχνά επείγοντα παιδοκαρδιολογικά περιστατικά, είναι επικίνδυνη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τρεις φορές την εβδομάδα, περιστατικά που χρήζουν άμεση παιδοκαρδιολογική αντιμετώπιση θα πρέπει να διακομιστούν σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Μέσα σε όλα αυτά, στο Καραμανδάνειο ανατέθηκε και ο εμβολιασμός των παιδιών, χωρίς να διαθέτει τον ανάλογο χώρο ούτε και το προσωπικό. Για δύο μήνες αποτελούσε το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά από 5 έως 11 ετών στην Αχαΐα, με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να αναγκάζονται σε υπερεργασία. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτών γιατρών, δεν αποτελούν μόνιμη λύση στο πρόβλημα κάλυψης μιας τόσο σημαντικής επιπρόσθετης υγειονομικής ανάγκης.

Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, τόσο με παθολογικό όσο και χειρουργικό τομέα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τις ελλείψεις, προσπάθησε να συμβάλλει στη φροντίδα των μικρών ασθενών της ευρύτερης περιοχής. Η συνειδητή πλέον παραμέλησή του από τη μεριά του Υπουργείου, μας δημιουργεί πλέον αμφιβολίες και τεράστια ερωτηματικά για το ίδιο το μέλλον του. Μια τέτοια εξέλιξη, συρρίκνωσης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδιατρικής Περίθαλψης στην περιοχή μας και πανελλαδικά, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τα παιδιά και την κοινωνία».

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν τα εξής:

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού, με κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων και όχι εμβαλωματικές μετακινήσεις.

Να προχωρήσουν προσλήψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά και να επιστρέψουν οι κλινικές στην ομαλή τους λειτουργία.

Άμεση πρόσληψη Ακτινοφυσικού και εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου.

Η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν στην άμεση  οικονομική στήριξη του Νοσοκομείου.

Να διασφαλιστεί η συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου, η συνέχιση της απρόσκοπτής παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Σε περίπτωση που οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στους πολίτες της  Δυτ. Ελλαδας από το Υπουργείο Υγείας δεν υλοποιηθούν, δηλαδή άμεσα προσλήψεις τουλάχιστον δύο μόνιμων Αναισθησιολόγων, τότε θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για τις ενέργειες αυτές που θα συμβάλλουν στην λύση του σοβαρού  και ευαίσθητου αυτού ζητήματος του μοναδικού Νοσοκομείου Παίδων στην Νοτιοδυτική Ελλάδα.         

Με αυτή την απόφαση θα δώσουμε το μήνυμα, πρώτα στους πολίτες και στην συνέχεια στους αρμοδίους, ότι το  θέμα μας  απασχολεί και το παρακολουθούμε μέχρι την λύση του». 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα