24.1 C
Aigio
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Δημόσιο – Εργαζόμενοι: Κοροϊδία αύξηση μισθών & μπόνους – Μόλις 12 € το μήνα (πίνακας)

Για κοροϊδία στις δήθεν αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΜΥΔΑΣ). Κάνει μάλιστα λόγο, παραθέτοντας και σχετικό πίνακα για μόλις 12 ευρώ το μήνα.  

«Οι αριθμοί διαψεύδουν κάθε πανηγυρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. Και εξηγεί: «Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025 έχουν εγγραφεί 143 εκατ. € για τις  αυξήσεις στο σύνολο του Δημοσίου, δεδομένου ότι μιλάμε για άνω του μισού εκατομμυρίου μισθοδοτούμενους αντιστοιχούν περίπου 250 € μεικτά ετησίως ανά υπάλληλο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν:«Εάν εφαρμοστεί σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα  κατά 40 ευρώ τον μήνα, για κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2027 ο μισθός αυτός το  2025 θα προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οπότε και ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει σε 870 ευρώ από 850 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, ο εισαγωγικός αυτός μισθός θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ. Τόσο ακριβώς θα αυξηθούν και όλοι οι υπόλοιποι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και όλοι οι βασικοί  μισθοί των δημοσίων λειτουργών το 2025.

Δηλαδή, θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ  (μικτά) μηνιαίως από 1ης Απριλίου 2025.» Ξεχνάνε όλοι όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει 14 μισθούς και όχι 12 όπως ο  Δημόσιος! Άρα καμία εξίσωση δεν υπάρχει αλλά η συνέχιση της αδικίας και της υποτίμησης του ΔΥ που αμείβονται με 14,5% λιγότερο αυτομάτως, λόγω περικοπής των δώρων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει η ΠΟΜΥΔΑΣ: «Επίσης ξεχνάνε σκοπίμως ότι οι μισθοί στο Δημόσιο κλιμακώνονται σύμφωνα με  το Ν.4354/15 ανά κατηγορία και κλιμάκιο. Δηλαδή μια αύξηση 20 € στον κατώτατο μισθό  (ΥΕ) έπρεπε να γίνει 1,4 Χ 20 = 28 € στην κατηγορία ΠΕ. Και με συντελεστή 0,054  για κάθε κλιμάκιο ο οποίος εξαφανίζεται, όπως ακριβώς έγινε και με τις αυξήσεις  του 2024 (70 € οριζόντια). Το αποτέλεσμα είναι μια εξευτελιστική αύξηση των 20 €  μεικτά που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,9-1,7% για του ΠΕ. Λόγω κρατήσεων η  αύξηση αυτή είναι μόλις 12 € το μήνα!!! Τη στιγμή που ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια τρέχει με ασύλληπτα νούμερακαι ο εισαγωγικός μισθός δεν επαρκεί ούτε για το νοίκι!»

ΔΗΜΟΣΙΟ

Κοροϊδία και τα μπόνους

“Τα ίδια περίπου επαναλαμβάνονται και με τα περίφημα bonus. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει 43 εκατ. € για το 2025. Δεδομένου ότι το μπόνους δε μπορεί να υπερβαίνει το 15% των ετήσιων αποδοχών, προκύπτει ότι περίπου 20 με 30 χιλιάδες από τους άνω του μισού εκατομμυρίου ΔΥ (to 4 με 5% δηλαδή των Υπαλλήλων) θα λάβουν 1500 με 2000 ευρώ ετησίως μεικτά. Με τις γνωστές αδιαφανείς και έωλες διαδικασίες της «στοχοθεσίας» και από μη κριμένους Διευθυντές και Προϊσταμένους! Καλά θα πάει και αυτό. Τα αποτελέσματα τα έχουμε ήδη περιγράψει στις ανακοινώσεις μας Το Δημόσιο αδυνατεί να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς και ειδικά οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες, θα συνεχίσουν την πορεία απαξίωσης και εγκατάλειψης. Εκτός από τις παραιτήσεις των νέων συναδέλφων γενικεύονται και οι αποχωρήσεις μεγαλύτερων πριν τη σύνταξη. Μοιράζονται χρήματα σε επιλεγμένες Δ/νσεις και επιλεγμένους υπαλλήλους κάνοντας πράξη τη μακιαβελική ρήση «διαίρει και βασίλευε» με διακριτή αντιμετώπιση των υπηρεσιών και δημιουργώντας έριδες και αντιπαλότητες μέσα στις υπηρεσιακές δομές”, αναφέρει η ΠΟΜΥΔΑΣ για το μπόνους.

Και συνεχίζει: “Δυστυχώς όμως ο τρόπος αυτός διοίκησης ένα αποτέλεσμα θα έχει: την ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε Συλλογικής Οργανωτικής Δομής γιατί προφανώς το ό[1]ποιο έργο κάνει μια Δ/νση ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα, δεν είναι αυτόνομο ή αυτοτελές αλλά υποστηρίζεται, εμπλουτίζεται και εφαρμόζεται από τις υπό[1]λοιπες Δ/νσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που το επιχείρημα της αποσπασματικής επίτευξης των στόχων καταρρέει. Τι νόημα έχει για παράδειγμα αν μία Διεύθυνση δημοπρατήσει 50 έργα, όταν οι υποστηρικτικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και λόγω ελλείψεων το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις στην κατασκευή; Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το Τεχνικό Έργο (Μελέτες, Επιβλέψεις, Αδειοδοτήσεις, Έλεγχοι) εί[1]ναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, γιατί εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως ο χαρακτήρας του, η πρωτοτυπία του, τα εμπλεκόμενα μέρη, οι αδειοδοτήσεις και απαντή[1]σεις πλήθους Υπηρεσιών κλπ. Για το λόγο αυτό και είναι αδύνατο να τεθούν στόχοι ανά Τεχνικό Υπάλληλο, Τμήμα και Διεύθυνση, όπως γίνεται σήμερα Στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη Δημόσια Διοίκηση. Θα γενικεύσει τον ατομισμό, τις συγκρούσεις μεταξύ Υπαλλήλων και Υπηρεσιών, το κύμα φυγής από την πλειοψηφία των Υπηρεσιών προς τις καλοπληρωμένες Υπηρεσίες που ήδη βλέπουμε παντού. Η πολιτική μάλιστα αυτή πριμοδοτώντας προνομιακά οικονομικές και «Επιτελικές» Υπηρεσίες υποβαθμίζει συνολικά τον κλάδο μας των Διπλωματούχων Μηχανικών τη στιγμή που:

  • Είμαστε Υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι σε Επιμελητήριο και διαθέτουμε την Επαγ[1]γελματική μας Υπογραφή αποκλειστικά στην Υπηρεσία μας αφού υποχρεωνόμαστε να καταθέσουμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος που κατέχουμε.
  • Έχουμε – από την άσκηση των καθηκόντων μας – αυξημένη ποινική αλλά και αστική ευθύνη, μεγαλύτερη από κάθε άλλο Υπάλληλο
  • Είμαστε απόφοιτοι Πενταετών Σπουδών, το οποίο αναγνωριζόταν μισθολογικά μέχρι το 2011
  • Κατέχουμε Integrated Master, λόγω των σπουδών αυτών
  • Η παραγωγικότητα της εργασίας μας είναι αυξημένη για το λόγο αυτό προτιμού[1]μαστε σε πλήθος θέσεων και πέρα από το αντικείμενο μας
  • Η συνεισφορά μας μέσω του Συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, αλλά και των Ελεγκτικών Μηχανισμών, είναι πολλαπλασιαστική για το Κοινωνικό Σύνολο, το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον.

Καταγγέλλουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική μισθολογικών διακρίσεων και υποτίμησης και παλεύουμε να αποσυρθεί, διεκδικώντας όσα αποφασίσαμε στο Συνέδριο μας και στις κινητοποιήσεις μας. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος όπως το Σύνταγμα και το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει. Όλοι και όλες να στηρίξουμε την κλαδική κινητοποίηση μας με την Απεργία[1]Αποχή από Επιτροπές στις 11-22 Νοέμβρη και την Πανελλαδική Απεργία στις 20 Νοεμβρίου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

aftodioikisi.gr – Νίκος Κοκκινόπουλος

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα