25.2 C
Aigio
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΑΙΓΙΟ: Αναφορά στον Εισαγγελέα από τον Δικηγορικό Σύλλογο για τις ανεμογεννήτριες στο Σκεπαστό Καλαβρύτων

ΑΙΓΙΟ: Αναφορά στον Εισαγγελέα από τον Δικηγορικό Σύλλογο για τις ανεμογεννήτριες στο Σκεπαστό Καλαβρύτων κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με αναφορά του που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας. Δείτε τι αναφέρει:

                                                

 ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ» , εδρεύοντος  στο Αιγιο, Κορίνθου 67 και Θέτιδος, νομίμως εκπροσωπουμένου.

                                         ΠΡΟΣ
Τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαϊας –Παράλληλη έδρα Αιγίου

                         =======================

Αξιότιμε κε Εισαγγελέα

Σε συνέχεια του  από 08-10-2024 αιτήματός μας προς τον Δασάρχη Αιγίου , ζητούσαμε να ανακαλέσει  ως ευθέως αντικείμενη στο Νόμο  την γνωμοδότηση , επί τη βάσει σύνθετης διοικητικής ενέργειας, που είχε εκδώσει για την νομιμότητα στο πλαίσιο της διάνοιξης διόδων για τη διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων.

Επισημάνθηκε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι αναδασωτέες και υπαγόμενες στο καθεστώς προστασίας  Natura  , ήτοι σε περιοχή όπου απαγορεύεται η ανθρώπινη δραστηριότητα και προστατεύονται το φυσικό περιβάλλον και η άγρια ζωή.

Με έκπληξη λάβαμε την με αριθ. Πρωτ 497529/11-10-2024 απάντηση του αναπληρωτή Δασάρχη Αιγίου , ο οποίος αντί να ανακαλέσει ,όπως ζητούσαμε, την εισήγησή του ή σε κάθε περίπτωση να μας εξηγήσει τους λόγους που γνωμοδότησε θετικά για τη διάνοιξη διόδων σε αναδασωτέες και  Natura  περιοχές, απάντησε παντελώς αορίστως ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές και ότι η Δασική Υπηρεσία δεν αποφασίζει αλλά μόνο γνωμοδοτεί , αναφέροντας ότι μετά τη γνωμοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών ακολουθεί η έκδοση Α.Ε.Π.Ο  η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή στην οποία ενσωματώνεται και η έγκριση επέμβασης.

Το μεγαλύτερο δε μέρος της απάντησής του αναλώνεται στο ότι τον απειλούμε  και ότι είμαστε θεσμικά απαράδεκτοι παραβιάζοντας τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Στο τέλος δε καταλήγει να επιληφθει προφανώς καθ’ ημών η εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαϊας  και να προβεί στις δικές της ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του ως «δημόσιου λειτουργού».

Προφανώς ο κύριος αυτός επιλησμονεί το ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου  ο οποίος βάσει του άρθρου 90 του Κώδικα περί δικηγόρων  δύναται να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε ζήτημα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος στις Αρμόδιες Αρχές.

Επίσης προσπαθεί να αποσείσει τυχόν ευθύνες του από την έκδοση της επίμαχης πράξεως αναφέροντας ότι ενσωματώνεται στην ΑΕΠΟ που θα εκδοθεί μεταγενέστερα, αγνοώντας προφανώς ότι έτερο είναι το ζήτημα του τυχόν  προσβλητού  αυτοτελώς διοικητικά πράξεων σύνθετης διοικητικής ενέργειας, αν θεωρηθεί ότι προσβάλλεται μόνο η τελικώς εκδοθείσα πράξη, και έτερο το ζήτημα αν νομίμως προέβη στην έκδοση της γνωμοδοτήσεως αυτής το οποίο σαφώς και ελέγχεται από τις Αρμόδιες Αρχές και κυρίως από τις δικαστικές Αρχές. ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023 τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον οικότοπο.

Εμείς , με το σκεπτικό ότι ο ίδιος είχε δώσει αρνητική εισήγηση σε προγενέστερο στάδιο το έτος 2023, ζητούσαμε να ανακαλέσει την επίμαχη γνωμοδότηση. Αντ αυτού λάβαμε την υπόπτως αόριστη προσκομιζόμενη απάντηση στην αίτησή μας , χωρίς να αναφέρει τίποτα για τους λόγους που συνέταξε την επίμαχη γνωμοδότηση και θα δικαιολογούσαν επαρκώς τη νομιμότητα και σκοπιμότητα αυτής.

Με την παρούσα ζητούμε να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί όχι μόνο οι νόμιμες με βάση το εθνικό δίκαιο διαδικασίες αλλά κυρίως με βάση το Ενωσιακό δίκαιο ως προς τη δυνατότητα επέμβασης σε περιοχές natura ή αναδασωτέες και σε κάθε περίπτωση αν έχουν συνταχθεί οι ειδικές οικολογικές μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση επέμβασης σε natura περιοχές.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Μπέσκος                       Αλέξανδρος Μανωλόπουλος

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα