25.2 C
Aigio
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΧΑΙΑΣ: «Εκεί που μας χρεωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι βιοπαλαιστές αγροτο-κτηνοτρόφοι είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά μετά από μια καταστροφική χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μειωμένη παραγωγή σε σταφίδα, αμπέλια, γάλα και με τις τιμές να παραμένουν κάτω του κόστους παραγωγής  που μαζί με το κόστος διαβίωσης ωθούν στην εξαθλίωση τους παραγωγούς, με το πανάκριβο  ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουμε  σε αγροικίες, στάβλους, γεωτρήσεις, την ίδια ώρα που ετοιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή αιολικά πάρκα(Πατραϊκός κόλπος, Ζήρεια, Φτέρη) και ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις στους ομίλους ενέργειας.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις με την νέα ΚΑΠ μειώθηκαν ως και πάνω από το 40% ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ερυμάνθου αναμένουν αν και πότε θα αποζημιωθούν σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο για τα σπίτια, τις αποθήκες και τους στάβλους τους λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού. Οι αγρότες τις Αιγιαλείας αναμένουν ακόμη τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την καταστροφή του Daniel (2023) χωρίς καν να έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις από τις εκατοντάδες ενστάσεις μετά τα απαράδεκτα πορίσματα.

Μετά από όλα αυτά  ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει “ραβασάκια” σε 190.000 αγρότες σε όλη τη χώρα και στην Αχαΐα καλώντας τους να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έλαβαν. Την ίδια ώρα μάλιστα που από το 2015 εκατοντάδες αγρότες στην περιοχή στερούνται των επιδοτήσεων με ευθύνητου οργανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που ανεδείξαμε  δυναμικά με παραστάσεις διαμαρτυρίας,  κινητοποιήσεις και μπλόκα τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου υπήρχαν «άδεια βαρέλια» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ενέργεια , τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες στον κλάδο των τροφίμων, που κάλεσε από την ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός να «επενδύσουν» σε θερμοκήπια δίνοντας μάλιστα ζεστό χρήμα 600εκ. ευρώ, βρίσκονται χρήματα για επιδοτήσεις, για αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι απλά της επιστροφής του ΕΦΚ που και αυτό κερδήθηκε μετά τον συντονισμένο αγώνα των αγροτών όλο το προηγούμενο διάστημα των μεγάλων κινητοποιήσεων στη περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη διαδικασία με τα “ραβασάκια”  του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αγρότες να μην επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους ότι μόνο μέσα από την οργάνωση του αγώνα μπορούν  να διεκδικήσουν και να έχουν κατακτήσεις, γ’ αυτό καλούμε σε κινητοποίηση στις 17/10 στον ΕΛΓΑ 10πμ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12πμ.

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη αυτή διαδικασία με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Ερύμανθο και για τις ζημιές από τον Daniel στην Αιγιάλεια. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει στο 100%.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ειδικά για την «μαύρη» σταφίδα 2,5€/κιλο.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδοτούμενα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία

Το ΔΣ

11/10/2024

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα