20.9 C
Aigio
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Απεργούν αύριο οι Νοσοκομειακοί Ιατροί

Απεργούν αύριο Πέμπτη 17/10/2024, οι ιατροί στα νοσοκομεία της Πάτρας με το ραντεβού να δίνεται στις 10.30 το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Σε ανακοίνωση της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας αναφέρει:

«Οι επικοινωνιακές φιέστες στις οποίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας αυτή την περίοδο προσπαθώντας να προβάλλουν δήθεν ως ενίσχυση του συστήματος υγείας κάποιες χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα επιδιορθώσεις κτιρίων και ενεργειακές αναβαθμίσεις δίνοντας ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους πράσινης ενέργειας και κάποιες λιγοστές προσλήψεις και μάλιστα από εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο ήδη υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι, προσπαθούν να θολώσουν τη μεγάλη εικόνα διάλυσης και εμπορευματοποίησης του κατά τα άλλα δημόσιου συστήματος υγείας. Ενός δημόσιου συστήματος που το πρωί επιφυλάσσει πολυήμερες νοσηλείες σε ράντζα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και πολύμηνες αναμονές για μια διαγνωστική εξέταση ή ένα χειρουργείο και το απόγευμα θα λειτουργεί με όρους ανώνυμης εταιρίας πουλώντας υπηρεσίες στους ασθενείς- πελάτες.

Ταυτόχρονα, το υγειονομικό προσωπικό στενάζει από την υπερεργασία λόγω των τεράστιων ελλείψεων και τις πετσοκομμένες κατά 50% αποδοχές από το 2012,οδηγούμενο στην παραίτηση ή στην άσκηση ιδιωτικού έργου. Πρόβλημα που μεγεθύνεται στους νέους γιατρούς που αναλώνονται σε λάντζα χωρίς καμία προοπτική εκπαίδευσης.

Στην περιοχή μας η εικόνα των δομών υγείας είναι αποκαρδιωτική, με το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης να είναι κενές(141/427 με βάση του απαρχαιωμένους οργανισμούς) και να προκηρύσσονται μόλις οι 12 στην τελευταία προκήρυξη ,με την παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ να λειτουργεί με 200% πληρότητα αλλά και με 8 κενές οργανικές θέσεις και ταυτόχρονα να συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου για πάνω από 4 έτη με το μανδύα των «έκτακτων» αναγκών.

Την μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική των νομών Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας, αυτή του ΠΓΝΠ να νοσηλεύει σε μόνιμη βάση 12-15 ασθενείς σε ράντζα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για κτιριακή αναβάθμιση του ΓΝ Πατρών ώστε να στεγάζεται η προβλεπόμενη από το οργανόγραμμά του ψυχιατρική κλινική και την μοναδική κινητή μονάδα ψυχικής υγείας να είναι στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας της .

Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νομού, ακροβατεί μεταξύ θεσμού προσωπικού γιατρού και μετακινήσεων για κάλυψη των νοσοκομειακών κενών αδυνατώντας να επιτελέσει και λόγω της υποστελέχωσης το ρόλο της προαγωγής της πρόληψης της υγείας του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη διαβούλευση το ν/σ με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας…» που προβλέπει την ένταξη των ανειδίκευτων πτυχιούχων των ιατρικών σχολών στο θεσμό, ή αυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο κάποιας ειδικότητας, δηλαδή υπηρεσίες επιπέδου «ό,τι να ‘ναι» και «απ’ όπου να ‘ναι», αρκεί το «κόστος» να είναι εντός δημοσιονομικών στόχων. Άρα, επιτείνεται ο κατακερματισμός των υπηρεσιών υγείας με τον πολίτη να καλείται να επιλέξει προσωπικό ιατρό μέσα από ένα συνονθύλευμα παρόχων (υποβαθμισμένος δημόσιος τομέας, ιδιώτες κλπ) υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η υποβάθμιση του συστήματος υγείας με τη σταδιακή πλήρη εμπορευματοποίησή του αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, με χρηματοδότηση μόνο έργων που θα ταΐσουν τους μεγάλους ομίλους, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα της σύνδεσης της παραγωγικότητας με τη χρηματοδότηση των υγειονομικών δομών και όχημα την εφαρμογή των DRG’s,δηλ με κριτήρια ΑΕ και πώληση ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς πελάτες. Αυτό φαίνεται και από το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων που υποτίθεται ότι είχε σα στόχο την μείωση τη λίστας την ίδια στιγμή που παραμένουν 7 αίθουσες κλειστές(1/3 των συνολικών) στο νομό και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περίπου 3000 πρωινά τακτικά χειρουργεία.

Την ίδια ώρα που ο λαός μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανέχεια και την ακρίβεια σαν απόρροια της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, της μείωσης του πραγματικού μισθού και της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης , η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας και επιλέγει να τονώσει με δεκάδες δις τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, με αύξηση κατά 22% των κερδών για το 2024 των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο αλλά και αύξηση των πολεμικών Νατοϊκών δαπανών που ξεπερνούν τα 4 δις ετησίως, βάζοντας το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια με τη συμμετοχή στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, τόσο η πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη αλλά και η πανεργατική στα μέσα Νοέμβρη πρέπει να αποκτήσουν μαζικά χαρακτηριστικά για να δοθεί απάντηση στην ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στην πορεία εμπορευματοποίησης της υγείας που βυθίζει στην ανέχεια το λαό και σε εργασιακή εξουθένωση με πενιχρά εισοδήματα τους υγειονομικούς και τους καλεί να αυξήσουν το εισόδημά τους κοιτώντας τους ασθενείς στην τσέπη.

Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις ανά νοσοκομεία και οργανώνουμε τη συμμετοχή στις επερχόμενες απεργίες.

Διεκδικούμε:

• Γενναία ενίσχυση του συστήματος υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και λειτουργία όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών

• Διπλασιασμό μισθών

• Αφορολόγητο πρόσθετων εφημεριών

• 7ωρο-5ήμερο,μία εφημερία την εβδομάδα

• Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη

• Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Οκτώβρη στο εργατικό κέντρο Πάτρας στις 10.3οπμ».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα