7.4 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολιάζει στο aigiovoice.gr το πολιτικό σκηνικό της χώρας και μιλά για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο ΕΚ και η εκλογή αυτή εκτός από «Εθνική Επιτυχία», όπως σωστά χαρακτηρίστηκε, καταλαβαίνουμε πόσο καθοριστικής και κρίσιμης σημασίας είναι για τα ελληνοτουρκικά. Ο Ευρωβουλευτής απαντά στις ερωτήσεις του Αχιλλέα Ροδίτη για το Aigiovoice.gr αναφορικά με το σχέδιο ενώ ταυτόχρονα απαντά και για το ευρύτερο πλάνο στόχων του στην Ευρωβουλή, μεταξύ αυτών: οι χειρισμοί στην κλιματική κρίση, η αγροτική παραγωγή, αλλά και το μέγα πρόβλημα, το Δημογραφικό. Ασκεί δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως κινείται στα όρια της «μεταπολιτικής» με όρους lifestyle και την χαρακτηρίζει «φούσκα αυτοπροβολής και πλήρους πολιτικής ημιμάθειας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Κύριε Κεφαλογιάννη, η εκλογή σας, ομόφωνα, στη θέση προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο ΕΚ που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε «Εθνική Επιτυχία». Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σας και πόσο κρίσιμη και ευαίσθητη η αποστολή σας. Θα ‘θελα συνεπώς δυο λόγια για αυτή τη θέση και για το πλάνο σας στην άσκηση των νέων σας καθηκόντων…

Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη η ανάληψη της προεδρίας της Μικτή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι αρμόδια για την ενταξιακή πορείας της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία είναι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα και αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαγωγές της προς την ΕΕ και
οι εισαγωγές της από αυτήν αγγίζουν το μισό των συνολικών της εισαγωγών και εξαγωγών.

Η ευρωπαϊκή της προοπτική, όμως, κρίνεται από τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας τις οποίες πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται  το Κράτος Δικαίου, το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Η Τουρκία πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψή της για λύση «δύο κρατών», κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση του νησιού.

Η πόρτα της Ευρώπης σε αυτή την Τουρκία παραμένει ανοικτή.

Παραμένει, όμως κλειστή σε μία αναθεωρητική δύναμη που απειλεί άλλο κράτος με πόλεμο αν επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του που ασκείται μονομερώς σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μία απειλή πολέμου που δεν σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ρητά αναφέρει στο Άρθρο 2 παρ. 4 πως όλα τα κράτη στις διεθνείς του σχέσεις θα πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής κυριαρχίας άλλου κράτους.

ΚΛΙΜΑ

  • Στην Ευρωβουλή μπήκατε δυναμικά. Παίρνω αφορμή απ’ την τελευταία σας παρέμβαση για το ότι «δεν επαρκεί», όπως είπατε στην Ολομέλεια του Ε.Κ., «η σημερινή εναέρια πυροσβεστική δύναμη της Ευρώπης». Αλήθεια, σε τι δρόμο είναι η ΕΕ πάνω σ’ αυτό το θέμα σε μια εποχή κλιματικής κρίσης και πρωτοφανούς κλίμακας φαινομένων;

Είχα την τιμή να είμαι ο γενικός εισηγητής επτά (7) επιτροπών του Ε.Κ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το πρώτο νομοθέτημα Ε.Κ για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη – Green Deal, θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας ειδικά για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της νησιωτικής Ελλάδας. Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περισσότερα από 4,2 δις ευρώ από τα 100 δις που θα δαπανηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο. Μία καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος, καμία περιοχή, κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Χωρίς προστασία την ώρα της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη Εποχή και στην Πράσινη Οικονομία.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

KEFALOGIANNHS 2
  • Αν σας ζητούσα μια λίστα στόχων που θέλετε να επιτευχθούν σε επίπεδο ΕΕ με δική σας πρωτοβουλία ή συνδρομή, ποια θα ήταν τα τρία πρώτα θέματα που θα ιεραρχούσατε στην ατζέντα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών της πάνω στις στάχτες δύο Παγκοσμίων Πολέμων με εκατομμύρια αθώα θύματα και μας χάρισε 80 χρόνια ειρήνης  και ευημερίας. Και θα είμαστε κατώτεροι των προσδοκιών αν δεν προσφέρουμε το ίδιο και στα παιδιά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, παραμένει ακόμη ένας ημιτελής οργανισμός. Ένας οικονομικός γίγαντας και παράλληλα ένας πολιτικός νάνος. Θα είμαστε ελλιπείς της Ιστορίας αν δεν προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Που σημαίνει ενιαία φωνή στην εξωτερική μας πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, δημιουργία ευρωστρατού. Που θα προστατεύει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Ανοίγω μία παρένθεση για να τονίσω ότι η κοινή πολιτική ευρωπαϊκής άμυνας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που βρίσκεται σε μαρασμό τα πολλά τελευταία χρόνια. Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικές λογικές ιδιαίτερα σήμερα που στη γειτονιά μας υπάρχουν δύο πολεμικές συρράξεις. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δεύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο μας, και η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι πλέον ζητούμενο, είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν είναι η ώρα «των λογιστών», είναι η ώρα των ηγετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα επόμενα χρόνια πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα. Με σημαντικότερο το θέμα του Δημογραφικού. Η Ευρώπη, η Ελλάδα γερνάει. Αρκεί να σας αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα είχαμε 130.000 θανάτους και 75.000 γεννήσεις. Και το 20% των γεννήσεων από ανθρώπους που δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αν δεν αναληφθούν σοβαρές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το τεράστιο πρόβλημα του Δημογραφικού η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν πια να ασκούν κοινωνικές πολιτικές, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν το κράτος πρόνοιας, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μία προστασία για την οποία είμαστε υπερήφανοι στην Ευρώπη. Για διατηρηθεί το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζονταν 1 συνταξιούχος ανά 4 εργαζόμενους. Σήμερα αντιστοιχεί σε έναν εργαζόμενο, ένας συνταξιούχος.

ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ

  • Να πάμε λίγο στην εσωτερική πολιτική σκηνή; Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κλίμα αλλαγών στον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και εσωτερική αντιπολίτευση στην Ν.Δ.. Πώς σκιαγραφείτε εσείς το πολιτικό σκηνικό και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση. Η χώρα και η Δημοκρατία, όμως χρειάζονται και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι δυστυχώς που απουσιάζει επιδεικτικά. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν παράγει πολιτική. Που κινείται μεταξύ γραφικότητας και τοξικότητας, χαμένη στο δικό της μικρόκοσμο. Στα όρια της μεταπολιτικής. Με όρους lifestyle. Μία επικοινωνιακή φούσκα αυτοπροβολής, πλήρους πολιτικής ημιμάθειας και πολιτικής άγνοιας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα