17.9 C
Aigio
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Μητσοτάκης: «Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών»

Η πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα (23/10), στην ολομέλεια της Βουλής. «Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, ωστόσο, είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, όπως στην Αττική», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βέλη» από την αντιπολίτευση για την κυβερνητική πολιτική.

«Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η εφετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές και το γνωρίζαμε αυτό εξαρχής. Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας επιπέδου 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση για ένα εξάμηνο», υπογράμμισε αρχικά ο Πρωθυπουργός από την ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή (23/10) συζήτηση κατόπιν αιτήματος του ιδίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της εφετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν οι αιχμές από την αντιπολίτευση, με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, να καταλογίζει στον Πρωθυπουργό ότι «παριστάνει τον ψύχραιμο και συναινετικό, για να “εξαπολύσει” επίθεση στην αντιπολίτευση» και τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να υπογραμμίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε συνεχιζόμενες αποτυχίες και πως «τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία».

«Εφέτος είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, όπως στην Αττική. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Δείτε όσα συνέβησαν στην Πορτογαλία, όπου κάηκαν 1,3 εκατ. στρέμματα μέσα σε τέσσερις μέρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους, στην Καλιφόρνια. Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, είναι μία πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και συχνότερες, για αυτό ο βαθμός ετοιμότητας από εμάς πρέπει να είναι αυξημένος.

Οι τέσσερις + ένας πυλώνες δράσης μας για την εφετινή αντιπυρική περίοδο ήταν: Η πρόληψη, η διαδικασία κατάσβεσης των πυρκαγιών, ο καλύτερος συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων έναντι των φυσικών απειλών και φυσικά, το πρόγραμμα “Αιγίς”», τόνισε ακόμη, μεταξύ άλλων, προβάλλοντας τη σημασία του «112», για το οποίο ανέφερε πως «έχει σώσει πολλές ζωές».

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρώτη γραμμή παραγωγής αεροσκαφών Canadair, στο πρόγραμμα “Αιγίς” θα περάσουν και δεκατρία καινούργια ελικόπτερα μεσαίου τύπου. Ακόμη, χρειαζόμαστε περισσότερα ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς. Δεν βρίσκομαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω. Θέλω να κάνω μία όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική κριτική της κατάστασης. Αντιστοίχως ελπίζω να πράξει και η αντιπολίτευση.

Η επίθεση της κλιματικής κρίσης δεν έχει χρώμααπειλεί τους πάντες. Πρέπει να σταθούμε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτήν. Πριν η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρήσει σε μηδενιστική κριτική, θα ήθελα να θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία πριν από το 2019, όταν και αναλάβαμε την κυβέρνηση, στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο. Πλέον, είναι ολόκληρο Υπουργείο», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νίκος Παππάς: «Επί ημερών Μητσοτάκη, έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα»

Στην πρωτολογία του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ανέφερε αρχικά ότι «τον ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν μας είπε πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό και το “112” προέτρεπε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι. Ο κ. Μητσοτάκης τα είχε όλα καλά καμωμένα. Επί ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δηνοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα».

«Η χώρα από την οποία πήγαμε να αγοράσουμε τα αεροσκάφη Air Tractors, ελέγχεται για καρτέλ. Για τα θέματα περιμένουμε απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στην δευτερολογία του, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι. Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψηπυρόσβεση και αποκατάσταση. Η κυβέρνηση, όμως, έχει ισοπεδώσει τη δασική υπηρεσία.

Πρέπει να εκπονηθούν και να εφαρμοσθούν διαχειριστικά σχέδια, αλλά και να δημιουργηθούν “έξυπνες” δασικές υπηρεσίες. Ακόμη, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και αντιπυρικές ζώνες. Πρέπει να ενισχυθεί η Πυροσβεστική, οι άνθρωποι εξαντλούνται, να υπάρξει ενίσχυση των εναέριων μέσων, για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στη θάλασσα ή τον αστικό ιστό. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επαρκή αποκατάσταση πληγέντων. Με τις επιλογές σας, η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, κατέθεσε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και σχέδιο. Κύριε Μητσοτάκη, δώστε μας μία ημερομηνία. Αυτή είναι η απάντηση σε μία πολιτική ισοπέδωσης. Δεν πρέπει να κρύβεστε άλλο, ο λαός απαιτεί μία προοδευτική αλλαγή. Ζητά τόλμη, ειλικρίνεια και την εμφάνιση του πολιτικού μετώπου που θα νικήσει τη Δεξιά», σχολίασε εν συνεχεία.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είχε συνεχιζόμενες αποτυχίες – Ο λαός σάς έστειλε ηχηρό μήνυμα στις ευρωεκλογές»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος ΑλλαγήςΝίκος Ανδρουλάκης, στην πρωτολογία του, στάθηκε στην αποφυγή για αναφορά από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό σχετικά με το «πρόστιμο από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για το σκάνδαλο των e–mails σε απόδημους», αλλά και την κριτική της κυβέρνησης για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ επί της αρχής, ενώ, επεσήμανε πως «όταν θέλεις να θεωρείσαι προηγμένο κράτος, λαμβάνεις πρωτοβουλίες προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία είχε συνεχιζόμενες αποτυχίες τα τελευταία 5,5 χρόνια, η μεσαία τάξη αισθάνεται απροστάτευτη. Για αυτό το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς. Δεν δημιουργείτε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για αυτό σας έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία», μεταξύ άλλων.

Τα διαδικαστικά της συζήτησης στην ολομέλεια

Στη συζήτηση, θα υπάρξουν δύο κύκλοι τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ενώ, θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του κ. Μητσοτάκη, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ήλθε ως συνέχεια των προτάσεων για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την 7η Οκτωβρίου και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τη 14η Αυγούστου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα