Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα στις 24 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην παρουσίαση ενός σημαντικού ιστορικού βιβλίου.
Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στην Πάτρα, στις 24 Νοεμβρίου, για να παρουσιάσει το βιβλίο «Γιαβόλ» του καταξιωμένου δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Γιώργου Χαρβαλιά, ένα βιβλίο-ντοκουμέντο που ρίχνει άπλετο φως στο αναγνωστικό κοινό για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έχει μιλήσει δημόσια για την «ανεκτίμητη συνεισφορά του βιβλίου στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων Κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-1944».
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Η παρουσία του στην Πάτρα έχει ιδιαίτερη σημασία και “ξυπνά” μνήμες καθώς είναι πόλη – σημείο αναφοράς για τον πρώην Πρωθυπουργό αφού εδώ, το 1997, πρωτο-ψέλλισε την πρόθεσή του να αναλάβει τα ηνία της Ν.Δ., που τελούσε υπό καθεστώς αβεβαιότητας, κι είπε το “Ναι” στο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της. Μία απόφαση που λειτούργησε καταλυτικά στην μετέπειτα σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία για επτά ολόκληρα χρόνια.
Ένα σχετ. απόσπασμα υπάρχει στο βιβλίο «Ήταν… αύριο», του πρώην Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και επί 30 έτη εκλεγμένου Βουλευτή της Ν.Δ. Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, σημερινού προέδρου του ΧΡΙΚΕ Νίκου Νικολόπουλου).
«Το αποκορύφωμα της συμβολής της Πάτρας στην ανάδειξη του Αρχηγού της Ν.Δ., αντικειμενικά αφορά την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή και νιώθω περήφανος, που αυτός ο τίμιος και πατριώτης νεοδημοκράτης βρέθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ., με την πόλη μας να έχει πρώτο λόγο στις ζυμώσεις και τις πρωτοβουλίες μέχρι να πεισθεί και να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα Προέδρου».
Όσοι έζησαν από κοντά την εποχή εκείνη έχουν να διηγηθούν πολλά για την «Εταιρεία Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης» που κάλεσε τον Καραμανλή να μιλήσει για πρώτη φορά το 1996 στην Πάτρα , έπειτα τους «15 λοχαγούς» όπως αποκαλούσαν τους τότε βουλευτές, όλοι τους πολλά υποσχόμενοι που με όχημα την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και μία παρέα επιχειρηματιών άρχιζαν σιγά -σιγά με μεθοδικές κινήσεις να προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να καρποφορήσει η υποψηφιότητα Καραμανλή. Ο Νίκος Νικολόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Θανάσης Δαβάκης σήκωσαν κυριολεκτικά στις πλάτες τους την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρεία της Ν.Δ. με συνεχή δημοσιεύματα που διοχέτευαν στον Αθηναϊκό τύπο.
Εκείνη την εποχή η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με εκτενή ρεπορτάζ μέσα από την πένα του καταξιωμένου δημοσιογράφου Γιώργου Αναστασόπουλου, μιλούσε για την κοσμοσυρροή χιλιάδων Αχαιών να προϋπαντήσουν στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡΑ» τον τότε άγνωστο για πολλούς Κώστα Καραμανλή με τους γύρω δρόμους να είναι κλειστοί. 15 βουλευτές της Ν.Δ. κλήθηκαν να μιλήσουν με επικεφαλής της δράσης τον Νίκο Νικολόπουλο.
Εκείνος που κατέστρωσε το πρόγραμμα δράσεως ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος με το να κινητοποιήσει το πολιτικό του γραφείο στην Πάτρα και να δουλεύει άοκνα νυχθημερόν μέχρι ο Καραμανλής να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. και έπειτα πρωθυπουργός. Πολλά τα περιστατικά που μπορεί κανείς να διηγηθεί από την εποχή εκείνη.
Μία Πάτρα κυριολεκτικά στο πόδι να καρδιοχτυπά για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. και για τον μελλοντικό ηγέτη της χώρας . Όταν πια ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να κατέλθει ως πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε μία περιοδεία στην Αχαΐα περίπου 20 ημέρες πριν από το Συνέδριο που θα αναδείκνυε τον πρόεδρο της Ν.Δ. η 15η Φεβρουαρίου είναι μία μέρα ανεξίτηλη στην μνήμη πολλών ανθρώπων που την έζησαν αλλά και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή. Όσα αναφέρουν στα γραπτά τους κείμενα τόσο ο Νίκος Νικολόπουλος , όσο και του Γιώργος Αναστασόπουλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του αυτοκινητικού που βρισκόταν ο Κώστας Καραμανλής εντός των ορίων της Αχαΐας προπορευόταν ένα άλλο αυτοκίνητο που ανά δύο τρία μέτρα πετούσε φειγ βολάν, κάτι που κατά τα γραφόμενα του δημοσιογράφου ενόχλησε τον Καραμανλή και ζήτησε να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία. Φυσικά δεν εισακούστηκε. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Νικολόπουλος είναι αγύριστο κεφάλι και δε υπακούει σε κανέναν, παρά μόνο στη συνείδησή του.
Έπειτα όταν ο Καραμανλής βρέθηκε να αιωρείται στα χέρια πολλών νεοδημοκρατών που φώναζαν ρυθμικά τον όνομά του και τον ανέβαζαν στους ώμους τους στις σκάλες του ξενοδοχείου. Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να θυμηθεί κανείς για τον Κώστα Καραμανλή που άρχισε την ηγετική του ανέλιξη από την Πάτρα.