17.4 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας: Πρόσω ολοταχώς για το Θαλάσσιο Καταδυτικό Πάρκο –Πρόταση επένδυσης 300 χιλ. ευρώ

Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων ανάδειξης νέων μορφών τουρισμού, πέρα από το γνωστό ‘δίπολο’ ήλιος – θάλασσα, όπως άλλωστε και στους στόχους της σχετική πρωτοβουλίας που ανέλαβε πρόσφατα το Υπουργείο Τουρισμού, είναι τα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας.

Το Λιμενικό Ταμείο σχεδίασε, πρότεινε και πήρε το «πράσινο φως» προκειμένου από τις επόμενες μέρες να κινηθεί ανάλογα ώστε μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να ωριμάσει τον σχετικό φάκελο ώστε να μπει ενεργά στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού μέσω της σχετικής πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων, στο πλαίσιο δράσης την οποία χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η σχετική δράση «Τουριστική Ανάπτυξη» υπογράφηκε πρόσφατα από την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο ο δήμος Αιγιαλείας δύναται να χρηματοδοτηθεί με ποσό έως 300 χιλ. ευρώ περίπου προκειμένου να αναπτύξει μια θαλάσσια ζώνη καταδυτικού τουρισμού, με βάση και τις αρχές της Γαλάζιας Ανάπτυξης, προστασίας και προώθησης του υποβρύχιου  περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει άλλωστε και η θαλάσσια ζώνη του Κορινθιακού.

Για να φτάσει μέχρι την επιλογή και διαμόρφωση ενός καταδυτικού/υποθαλάσσιου πάρκου στην Αιγιάλεια, το Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας θα πρέπει να δώσει αγώνα για να καλύψει άμεσα προϋποθέσεις και προδιαγραφές που μπαίνουν μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Το κίνητρο της άμεσης εξασφάλισης σημαντικής χρηματοδότησης και οι μεγάλες προοπτικές μιας τέτοιας επένδυσης είναι… αρκετά προκειμένου τα πόδια των εμπλεκόμενων μέσω του Λιμενικού Ταμείου να πάρουν… φτερά ενώ και η  τεχνική βοήθεια που θα προσφερθεί μέσω του προγράμματος, είναι βασική παράμετρος για να προχωρήσει το σχέδιο.

Τα βήματα

Πριν από λίγα 24ωρα ελήφθη η απόφαση από μέρους του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ανδρέα Οικονόμου για την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να προετοιμάσει το σχετικό φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία και βέβαια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Εκτός από την προστασία και ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος, η προσθήκη αυτού του είδους της θαλάσσιας αλλά και λιμενικής δραστηριότητας θα είναι ένα νέο μεγάλο «κεφάλαιο» για τον τουρισμό στην Αιγιάλεια προσελκύοντας επισκέπτες και επενδύσεις καθώς το πάρκο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου και η υλοποίηση της διαδικασίας μέσω του Λιμενικού Ταμείου κρίνεται ότι μπορεί να έχει ευελιξία και να κινηθεί άμεσα εκτός γραφειοκρατίας.

Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ότι το εύρος της παραλιακής ζώνης που είναι στη διαχείριση του Ταμείου είναι αρκετά περιορισμένο όμως ο δήμος έχει το δικαίωμα να παρέχει την ευχέρεια στο Λιμενικό Ταμείο και να ορίσει καταδυτικό πάρκο σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλη τη ζώνη, από τις Καμάρες έως και την Ακράτα.

Επιλογή σχήματος 

  • «Ο δήμος διαθέτει εμπειρία μέσα από τη διαδικασία της υλοποίησης του master plan για την παραλιακή ζώνη του Αιγίου απ όπου μπορεί να αντλήσει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσει σε ένα επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Η συνεργασία με ειδικευμένο ιδιώτη σύμβουλο για το master plan μπορεί να αξιοποιηθεί και για το νέο αυτί βήμα που προετοιμάζεται. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, στον λίγο χρόνο μέχρι να κλείσει η προθεσμία της δράσης όμως θα κινηθούμε άμεσα. Το σκεπτικό μας είναι ότι η ίδια η δράση θα μας προσφέρει σημαντική ευελιξία κινήσεων είναι αρκετό ώστε να κινηθούμε ταχύτατα για την ωρίμανση του σχεδίου που ξεκινά από τον ανάδοχο φορέα, την σύμπραξη που απαιτείται για να προετοιμάσουμε την υποψηφιότητά μας αλλά και τις κινήσεις σε επίπεδο γραφειοκρατικό και αδειοδοτήσεων» αναφέρει στο Aigiovoice ο κ. Οικονόμου.

Εκτός από την χρηματοδότηση για την ωρίμανση σχεδίων και μελετών, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί πλήρως την κατασκευή και πόντιση του θαλάσσιου πάρκου καθώς και τον απαιτούμενο εξοπλισμό λειτουργίας.                                    

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα