– «Κάθε φορά που περνάω έξω από το Παράρτημα, κλαίω…» δήλωσε συγκινημένος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΕΣΠ
του Αχιλλέα Ροδίτη
Σημαντικές ειδήσεις για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά κυρίαρχα, για το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου, βγήκαν την Παρασκευή από τα χείλη του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα, κατά την ομιλία του στην ιστορική εκδήλωση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.
Ο Πρύτανης, συγκινημένος εξομολογήθηκε ότι… κλαίει περνώντας από το Παράρτημα και για πρώτη φορά ζήτησε δημόσια, να επιστρέψει το Πανεπιστήμιο εκεί. Τονίζοντας πως η ιστορική μνήμη του ιδρύματος «χτυπά» εκεί και όχι στο Ρίο. Και δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει όλο το ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου ώστε το Παράρτημα να γίνει επισκέψιμος χώρος. Συγκεκριμένα, είπε:
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μία ανοδική πορεία, μέσα κι έξω από τη χώρα, είναι σταθερά στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όταν μετριούνται 25.000 πανεπιστήμια. Αλλά όμως έχω ένα παράπονο. Κάθε φορά που περνάω από το Παράρτημα κλαίω. Εκεί, υπάρχει η ιστορική μνήμη του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ξαναγυρίσει στο Παράρτημα. Έχω πει σε όλους τους Φορείς ότι θα διαθέσω το ιστορικό αρχείο για να είναι ένας χώρος επίσκεψης, διότι η ιστορική μνήμη του Πανεπιστημίου δεν είναι στο Ρίο, είναι στο Παράρτημα».
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
Μια δεύτερη είδηση που έδωσε ο Πρύτανης ήταν ότι αυτές τις ημέρες το Πανεπιστήμιο Πατρών και η προσφορά του στην Κίνα, θα αναγνωριστεί επισήμως με την επίσκεψη στην Πάτρα υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας της Κινεζικής κυβέρνησης, αποτελούμενης από τον Υφυπουργό Παιδείας και από μέλος της 9μελούς Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας για την ίδρυση στην Πάτρα ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου. Ως ένδειξη της προσφοράς και της διεθνούς δυναμικής του ακαδημαϊκού ιδρύματος της πόλης μας.
Ο κ. Μπούρας θύμισε, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας που από πέρυσι λειτουργεί στην Κίνα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αγγλική, στη Χημική Μηχανική και σύντομα δημιουργούνται νέα τμήματα, (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Και χάριν αυτής της παρουσίας άνοιξε το πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.
Επίσης, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε την άδεια από την κυβέρνηση της Αιγύπτου ώστε σύντομα να δημιουργηθεί ένα παράρτημα – «ομπρέλα» όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, στην Αλεξάνδρεια.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ