18 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΑΧΑΪΑ | Πότε και από ποιες χώρες θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες στο νομό

ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη


Την προσεχή Παρασκευή, 6 Μαΐου, το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου θα υποδεχθεί την πρώτη πτήση τουριστών για το φετινό καλοκαίρι. Ποδαρικό, θα κάνουν ταξιδιώτες από την Γερμανία με πτήση της TUIFLY, ενώ, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα πτήσεων όλου του Μαΐου, που εξασφάλισε και παρουσιάζει η «Πολιτεία», θα έχουμε συνολικά 14 αφίξεις επιβατών σε 11 διαφορετικές ημερομηνίες.

Από τις 6/5, στις 13/5, στις 17/, 20/5, 21/5, 22/5, 24/5, 27/5, 28/5, 30/5 και 31/5. Ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ξεκινούν τα πρώτα δρομολόγια αλλά με ένα αξιοσημείωτο αρνητικό πρόσημο που αφορά στο γεγονός ότι όλος όγκος των ταξιδιωτών – τουλάχιστον για τον μήνα Μάιο – θα είναι μόνο από την Γερμανία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Λιθουανία, όταν μάλιστα οι Γερμανοί τουρίστες ειδικά καταλύουν αποκλειστικά σε all inclusive ξενοδοχείο γερμανικών συμφερόντων και ως εκ τούτου ελάχιστα έσοδα αναμένουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (φιλοξενία, εστίαση κ.α.).


ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…
Με άλλα λόγια, δηλαδή, βγαίνουν εκτός ταξιδιωτικού χάρτη, κράτη που αποτελούσαν παραδοσιακά τις πιο ισχυρές πηγές τουριστικών εσόδων για τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία, όπως είναι, για παράδειγμα, η Πολωνία και άλλες χώρες της βαλτικής, όπως επίσης και κράτη των Βαλκανίων. Και κυριότερα οι Ρώσοι τουρίστες, που φέτος δεν θα υπάρξουν καθόλου κι αυτό οδηγεί σε έντονο προβληματισμό ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται είτε στον ξενοδοχειακό τομέα, είτε στον χώρο της εστίασης και της παροχής τουριστικών υπηρεσιών ευρύτερα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΒΙΤΣΑΣ: “Ενθαρρυντική η διατήρηση του ενδιαφέροντος”
Μιλώντας με τον κεντρικό αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργο Γκουβίτσα, το πρώτο σχόλιο του, στο πλαίσιο μιας επιχειρούμενης σύγκρισης των στοιχείων, αφορούσε στα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Όπως τόνισε, τα στοιχεία που αφορούν στις προγραμματισμένες πτήσεις ταξιδιωτών με προορισμό τους τη Δυτική Αχαΐα, προφανώς δεν συγκρίνονται με εκείνα της προ πανδημικής κρίσης εποχή, ούτε κατ΄ ελάχιστο.

Η αισιόδοξη ωστόσο πτυχή είναι ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για την περιοχή, τουλάχιστον από τις προαναφερόμενες χώρες που θα έρθουν, (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λιθουανία), όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά αντιθέτως φαίνεται να διατηρείται και μάλιστα, με αυξανόμενη τάση. Στοιχείο άκρως σημαντικό και αξιοπρόσεχτο για τον γενικότερο μελλοντικό επενδυτικό προσανατολισμό της περιοχής ευρύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκουβίτσας τονίζει ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες, που εντός της θερινής περιόδου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα αυξηθούν κι άλλο.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Όπως έγραψε και πρόσφατα η «Πολιτεία», οι επαγγελματίες στον τομέα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Δυτικής Αχαίας περιμένουν πώς και τι για να καλύψουν τα «σπασμένα» των δύο προηγούμενων χρόνων, όταν η πανδημία παρέλυσε όλο τον τουρισμό στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και πρότινος πολλά από τα ξενοδοχεία, αν όχι όλα, δεν είχαν καν κάνει κρατήσεις, όταν κάθε σαιζόν (προ πανδημίας) αυτό συνέβαινε από τον Απρίλιο, το αργότερο. Ήξεραν, δηλαδή, οι ξενοδόχοι από τον Απρίλιο, πόσους πελάτες θα φιλοξενήσουν σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Κάτι που δεν συνέβη φέτος, με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να μην διαθέτουν οικονομικό απόθεμα για να προχωρήσουν σε απαραίτητες ανακαινίσεις.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα