Με αφορμή την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνηκαι τη συζήτηση που έχει ανοίξει αν πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε προληπτική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στο νησί, αν αυτή τρομοκρατεί τους κατοίκους ή τι θα κάνουμε με τον τουρισμό, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα.
Η πολιτεία έχει ευθύνη να κινητοποιείται άμεσα, γιατί η πρόληψη είναι η μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας.
Ωστόσο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη είναι και μια υπενθύμιση που αφορά όλους μας: η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και γι αυτό η προετοιμασία όλων μας είναι απαραίτητη.
Η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι μας:
Μικρές, απλές κινήσεις, όπως το να στερεώσουμε μια βιβλιοθήκη ή να αφαιρέσουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά, μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους.
Δημιουργούμε ένα «οικογενειακό σχέδιο δράσης» και συμφωνούμε σε ένα σημείο συνάντησης σε περίπτωση ανάγκης. Τα παιδιά ιδιαίτερα, χρειάζονται να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να νιώθουν ασφάλεια.
Έχουμε πάντα στο σπίτι έναν βασικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, όπως φακό, φαρμακείο, νερό.
Κατά τη διάρκεια του σεισμού, διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά όσο πιο ήρεμοι είμαστε, τόσο καλύτερα προστατευόμαστε.
Αν είμαστε μέσα στο σπίτι, καλυπτόμαστε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή κοντά σε έναν εσωτερικό τοίχο, προστατεύοντας το κεφάλι μας. Δεν τρέχουμε πανικόβλητοι. Το μεγαλύτερο μέρος των τραυματισμών συμβαίνει από αντικείμενα που πέφτουν.
Αν είμαστε έξω από το σπίτι, απομακρυνόμαστε από κτίρια, δέντρακαι ηλεκτροφόρα καλώδια.
Αν οδηγούμε, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο και παραμένουμε μέσα στο αυτοκίνητο.
Μετά τον σεισμό, αφού βεβαιωθούμε ότι όλοι είμαστε καλά, ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών και μεταβαίνουμε στα προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης. Δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ και δεν μπαίνουμε σε κτίρια που έχουν ζημιές.
Ενημερωνόμαστε από επίσημες πηγές και αποφεύγουμε τις φήμες που προκαλούν περισσότερο κακό από τον ίδιο τον σεισμό. Εμπιστευόμαστε τις Αρχές, τις δομές Πολιτικής Προστασίας και τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς.
Μην ξεχνάμε ότι και εμείς εδώ στην Αχαΐα έχουμε βιώσει επώδυνα τους σεισμούς, με τους μεγάλους σεισμούς του 1993 και του 2008. Αυτές οι εμπειρίες είναι βαθιά χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη και αποτελούν ένα πολύτιμο μάθημα: η πρόληψη και η γνώση μπορούν να μας κρατήσουν ασφαλείς.
Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων: από τις τοπικές αρχές και τα σχολεία μέχρι τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ας αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας για να κάνουμε την περιοχή μας πρότυπο προετοιμασίας και ασφάλειας.
Κλείνοντας, ναθυμόμαστε πάντα ότιη πρόληψη είναι δύναμη, όχι αιτία φόβου.Μια δύναμη που έχουμε όλοι στα χέρια μας.Όταν ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει, είμαστε όλοι πιο δυνατοί.
*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος εα ΕΛ.ΑΣ, πολιτεύτρια Αχαίας ΝΔ, τ. Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολιτικών Επιστημών.