12.8 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση στο Πειραματικό Λύκειο Πατρών – Παρών ο Κώστας Πελετίδης

Στα εγκαίνια της Έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΙΩΝΙΑΣ», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, παρέστησαν χθες, Τετάρτη 4 Μαΐου, το απόγευμα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.

Η Έκθεση φιλοξενεί είκοσι δύο (22) εκθέματα – banners, τα οποία παρουσιάζουν το Χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και σκηνές του καθημερινού μικρασιατικού βίου και είναι αποτέλεσμα μαθητικών ερευνητικών εργασιών.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πατρέων, είπε:

«Μνήμες Ιωνίας. Τυχαίνει να είμαι από αυτό τον τόπο, από αυτά τα μέρη και από την πλευρά της μάνας μου και από την πλευρά του πατέρα μου. Εμείς, οι παππούδες μας, ήμασταν από την Τραπεζούντα και πολλές φορές αναρωτιόμασταν, ποιος άραγε να ευθυνόταν για την τραγωδία που ζήσαμε.

Θα σας πω τη δική μας, την οικογενειακή μαρτυρία. Η γιαγιά μου, πολλές φορές έκλαιγε, γιατί σκεφτόταν την πατρίδα της. Πατρίδα γι’ αυτή, για όλους, ήταν οι τόποι που πια βλέπαμε μόνο στο χάρτη. Πριν από 3.000 χρόνια πήγαν εκεί άποικοι οι πρώτοι Έλληνες, αναμείχθηκαν με τους ανθρώπους που έμεναν ήδη εκεί. Δημιουργήθηκαν οι εκεί πατρίδες και ήρθε μια στιγμή που έπρεπε να φύγουμε.

«Ανταλλαγή πληθυσμών» το είπαν. Τι αντάλλαξαν; Αντικείμενα; Ψυχές, που είχαν δεθεί με κείνο τον τόπο αντάλλαξαν. Και με ποιους μας αντάλλαξαν; Με κάποιες άλλες ψυχές, γιατί ξεχνούμε πολλές φορές και τις άλλες ψυχές. Κι εκείνοι είχαν για πατρίδα τα δικά μας τα μέρη και τους πήγαν αυτούς εκεί και εμάς εδώ.

Μπορούσαμε να συνυπάρχουμε; Βεβαίως και μπορούσαμε. Μπορούμε και σήμερα να συνυπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη όλοι οι λαοί; Βεβαίως και μπορούμε! Τι φταίει και γίνονται οι ανταλλαγές; Τι φταίει και γίνεσαι πρόσφυγας; Τι φταίει και σε ξεριζώνουν από τον τόπο σου; Πάντοτε κάποια συμφέροντα που δεν είναι δικά σου, που αφορούν τους λίγους, που για τα κέρδη τους, για τον έλεγχο των εδαφών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αιματοκυλούν τους λαούς.

Είναι σημαντικό να εξετάζουμε την ιστορία, για να βγάζουμε συμπεράσματα για τα σημερινά γεγονότα, καθώς γίνεται πάλι πόλεμος και η κυβέρνηση μας καλεί να τρέξουμε να διαλέξουμε πλευρά.

Και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι έγινε, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τάχα θα πηγαίναμε με τους ισχυρούς και θα γινόταν επέκταση της Ελλάδας, απ’ την οποία θα επωφελούνταν και ο λαός. «Μεγάλη ιδέα» το λέγανε τότε. Και πήγαμε και όντως ήμασταν με την πλευρά των νικητών. Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εμείς, η Ελλάδα, ήμασταν με τους νικητές και στο τέλος βρεθήκαμε ξεριζωμένοι! Γιατί οι νικητές έβαλαν μπροστά συμφέροντα άλλα, πιο μεγάλα και πιο ισχυρά από τα δικά μας και μας εγκατέλειψαν! 2 εκατομμύρια πληθυσμός, 1 εκατομμύριο 450 χιλιάδες έφθασαν εδώ, οι άλλοι τι απέγιναν; Σκοτώθηκαν εκεί, ανάμεσά τους και έλληνες στρατιώτες που πήγαν να πολεμήσουν.

Στην Πάτρα των 60.000 κατοίκων τότε, ήρθαν 7.500 πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν και ρίζωσαν εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι μεγάλη πίκρα να φεύγεις από τον τόπο σου. Η καρδιά όλων μας, που προερχόμαστε από γενιά προσφύγων, χτυπάει ακόμα για κείνο τον τόπο και λες ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό για κάποιον άλλον. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στα συμφέροντα όσων προκαλούν πολέμους, πρέπει να τους σταματήσουμε.

Είναι θετικό ότι το σχολείο σας προχωρά σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και θα ήταν πολύ θετικό θα παιδιά μας να φτάσουν και στο συμπέρασμα, ότι ποτέ πια δεν πρέπει να υπάρξουν ξεριζωμοί και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά. Δεν πρέπει μόνο να αναδεικνύουμε το παρελθόν, αλλά τη γνώση που αποκτάμε, να την αξιοποιούμε ώστε να διαμορφώνουμε το παρόν και το μέλλον.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το σχολείο σας, που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας, τους δασκάλους που τους δίνουν τη δύναμη και τη γνώση για να βγάζουν συμπεράσματα».

Σήμερα, Πέμπτη 5/5/22, το πρωί, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας συμμετείχε και χαιρέτησε στη Μαθητική Διαδικτυακή Διημερίδα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», με τη συμμετοχή 32 Σχολείων της χώρας, που διεξάγεται υπό το συντονισμό του Πειραματικού Λυκείου Πάτρας.

Ο Αντιδήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε τα εξής:

«Καλημέρα από την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη σήμερα, Πάτρα.

Εκ μέρους και του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, που παραβρέθηκε στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης, αλλά σήμερα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του δεν μπορεί να συμμετέχει, χαιρετίζω τη διημερίδα του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών και των 32 σχολείων του δικτύου.

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και με την ευχή να σταματήσουν οι πόλεμοι στον κόσμο. Οι πόλεμοι που γίνονται σήμερα, γίνονται για τους ίδιους λόγους που έγινε και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στα απόνερα του οποίου συμπεριλαμβάνεται ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός και η Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε εκατομμύρια θύματα, που είχε πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους, που ξεκληρίστηκαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Ανάμεσα στα οφέλη από παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ηθών και των εθίμων μας, η καλλιέργεια ανώτερων συναισθημάτων που τρέφουν την ψυχή και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Το σημαντικότερο, είναι η δυνατότητα που μας δίνεται και κυρίως στα νέα παιδιά, να διαρρήξουμε το επίχρισμα του ιστορικού γεγονότος, να διεισδύσουμε στα αίτια και να πορευτούμε στο μέλλον με αισιοδοξία.

Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, δεν ήταν το κάρμα μας, αλλά μια τραγωδία που προκάλεσαν οι ανταγωνισμοί για την αναδιανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήταν με την πλευρά των νικητών, έχασε τελικά, γιατί γεωστρατηγικά η Τουρκία ήταν κρισιμότερη για τα συμφέροντα της  Αντάντ.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και καλή επιτυχία στη διημερίδα».

1

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα