9.1 C
Aigio
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img

Β. Χριστόπουλος: Καθοριστικό βήμα για την ορθολογική ανάπτυξη της παραλιακής

«Ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά προγράμματα του Δήμου μας, το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές για τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Αιγίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Έργων – Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Βασίλη Χριστόπουλου, τη Δευτέρα κατά την 1η παρουσίαση της μελέτης σύνταξης του Master Plan για την αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης του Αιγίου είναι αυτή που έδωσε το «στίγμα» της όλης προσπάθειας του δήμου Αιγιαλείας.  Η μελέτη αφορά την περιοχή από τον ΝΟΑ (Ναυταθλητικό Όμιλο) έως και τον υγρότοπο της Αλυκής, αποτελεί όραμα του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και πλέον, μετά την ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», περνά στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης προτού παραδοθεί ολοκληρωμένη.
Το Master Plan είναι το «Α και το Ω» για την
-στρατηγική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης,
-λειτουργική οργάνωση βασικών δραστηριοτήτων της,
-αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών,
– βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και
-οργάνωση υπόλοιπων χρήσεων εντός της παραλιακής του Δήμου.

Οι 7 άξονες – στόχοι του σχεδίου
Οι εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας «Living Prospects» ήταν παρόντες ώστε να παρουσιάσουν τους βασικούς στόχους του σχεδίου, ως εξής:
-Στις δύο πλευρές της ακτογραμμής προτείνεται να χωροθετηθούν οι δύο μαρίνες αλλά και ειδική λιμενική ζώνη υποδοχής κρουαζιέρας.
-Στις παλαιές Σταφιδαποθήκες προτείνεται να διαμορφωθούν δύο Hub’s, χώροι παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας, με θεματικές τη Γεωργία και τις Νέες Τεχνολογίες.
-Μια άλλη ζώνη της σημερινής παραλιακής ορίζεται ως χώρος ανάπτυξης για τουριστικές και κύριες εμπορικές δραστηριότητες και αναψυχή για τους συμπολίτες.
-Ο χώρος του Παλιού Λιμανιού προβλέπεται να αναδειχθούν με βάση δύο πυλώνες δράσης, την ιστιοπλοΐα και μια περιοχή τουρισμού με θαλάσσιες δραστηριότητες, φιλοξενία κλπ.
-Στη ζώνη της Χαρτοποιίας προβλέπεται η ανάπτυξη Συνεδριακού χώρου αλλά και του νέου Διοικητηρίου του Δήμου Αιγιαλείας. Ειδικά για το νέο Διοικητικό κέντρο, αξιοποιείται το πρώην ΤΕΙ Αιγίου για τις υπηρεσίες του δήμου.
-Δύο ακόμη άξονες με παράλληλα εναλλακτικά σενάρια αφορούν τη διασύνδεση με την πόλη. Πρόκειται για τους γνωστούς κάθετους άξονες α) προς το Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και β) το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα οφέλη της «τακτοποίησης»

Mέσα από τους 7 αυτούς άξονες επιτυγχάνεται

-αναβάθμιση λιμενικών υποδομών (παλαιού και νέου λιμανιού) και μαρίνας (έργα για ομαλές συνθήκες αγκυροβολίας, ανάπλαση της χερσαίας ζώνης για την εξυπηρέτηση σκαφών και επιβατών, νέες θέσεις ελλιμενισμού, ενίσχυση εμπορικών λειτουργιών)

-επαναχρησιμοποίηση παλαιών βιομηχανικών κτηρίων και πρώην Τ.Ε.Ι Αιγίου (πολυλειτουργικά κέντρα αναψυχής και πολιτισμού, ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας, θεματικές αγορές ανοιχτού τύπου, Hub νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικότητας)

-βελτιστοποίηση συγκοινωνιακών συνδέσεων (κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, ενίσχυση κίνησης πεζών με βελτιωμένη πρόσβαση σε σημεία ενδιαφέροντος, διαμορφωση χώρων περιπάτου στην παραλιακή διαδρομή, υπογειοποίηση δρόμων όπου είναι εφικτό, δημιουργία καθορισμένων θέσεων στάθμευσης, αποσυμφόρηση κυκλοφορίας από το παραλιακό μέτωπο).

Τι υπάρχει σήμερα
Σήμερα στην δυτική ακτή του όρμου της πόλης, έχουν χοροθετηθεί Λιμένας Εθνικής Σημασίας (ΦΕΚ 440/1992), σύστημα συλλογής αποβλήτων από πλοία σύμφωνα με τη Σύμβαση MARPOL, δρομολογιακή γραμμή ferry boats που συνδέει το Αίγιο με τον Άγιο Νικόλαο Φωκίδας, δυνατότητα φιλοξενίας Ro-Ro πλοίων, κρουαζιερόπλοιων και φορτηγών πλοίων έως 15.000 τόνους (DW), χερσαίος χώρος 32.000 τ.μ. για οχήματα και μελλοντική επέκταση, φυλάκια στις εισόδους, κτήρια εξυπηρέτησης, φωτισμός με πυλώνες 25 μ., εφεδρική παροχή ρεύματος, ύδρευση, αποχέτευση, πυρόσβεση με αντλίες θαλασσινού νερού, σύνδεση με Παλαιά και Νέα Εθνική Οδό και υπό κατασκευή νέα σύνδεση 1.557 μ. με την Ε.Ο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος.


Προϋπόθεση για επενδύσεις

«Ο βασικός του στόχος είναι η διάγνωση των αναγκών και δυνατοτήτων του Δήμου, ο σχεδιασμός της μελλοντικής ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης και ο καθορισμός ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν.
Παράλληλα, το σχέδιο αυτό θα προσδιορίσει κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια της παραλιακής ζώνης, όπως οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Η εκπόνηση του προτεινόμενου σχέδιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρεση και των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των οποίων θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση του έργου της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης» τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα