18 C
Aigio
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Χιλιάδες πιστοί… με τα πόδια στον Αγ. Νικόλαο Σπάτων Αχαΐας (ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Του Αχιλλέα Ροδίτη

Συγκίνηση και θαυμασμό προκαλεί η εικόνα που αντικρίζει κάποιος στη διαδρομή προς την ιερά μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας.

Μια εικόνα γεμάτη που πιστούς που από χθες έχουν κατακλύσει την απόσταση των 43 χλμ από την Πάτρα προς το Μοναστήρι, πηγαίνοντας με τα πόδια για να εκπληρώσουν το τάμα τους και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι είδαμε πολλούς νέους! Κορίτσια και αγόρια ηλικίας γύρω στα 20 και 25, που σχηματίζοντας παρέες ξεκινούσαν το δύσκολο δρομολόγιο, γεμάτο ανηφόρες και δύσκολους δρόμους, για να φθάσουν πεζή στην ιερά μονή.

Συναντήσαμε και πολλά νέα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, μια νεαρή η οποία πήγαινε ξυπόλητη εκπληρώνοντας τάμα για τον αδελφό της.

Αλλά και την κα. Νικολίτσα Δημοπούλου, η οποία κάθε χρόνο από τότε που βαπτίστηκε στο συγκεκριμένο Μοναστήρι πηγαίνει με τα πόδια και μας δήλωσε: “Όσο ζω κι έχω τη δύναμη θα πηγαίνω με τα πόδια στον Άγιο για να προστατεύει την οικογένεια μου).

Ακόμα και ένα ζευγάρι που πήγαινε μαζί με ένα “ζωντανό” το οποίο θα παρέδιδαν στο Μοναστήρι, για να παραμείνει εκεί για βοσκή. Όλα αυτά μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία η πανδημία δεν επέτρεψε την προσέλευση στην γιορτή του Αγίου Νικολάου Σπάτων Αχαΐας και φέτος ήταν η πρώτη ευκαιρία για τους πιστούς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτων είναι μοναστήρι που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, από έναν καλόγερο της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και της οποίας αποτέλεσε μετόχι για αρκετά χρόνια.

Γιορτάζει τρεις φορές το χρόνο:

την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου, την 10η Μαΐου πιο πανηγυρικά, την ημέρα δηλ. μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα Λυκίας της Μικράς Ασίας προς το Μπάρι της Ιταλίας, καθώς και κατά την εορτή της Πεντηκοστή.

Το μοναστήρι αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής, καθώς και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και αλλού.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα