Τρία περιστατικά παιδιών, που πληρούν τα κριτήρια «πιθανού κρούσματος» για οξεία ηπατίτιδα, καταγράφηκαν στη χώρα μας, έχοντας σημάνει συναγερμός.
Τα δύο παιδιά είναι πολύ μικρά, 14 και 18 μηνών, ενώ το τρίτο παιδί είναι μεγαλύτερο, 10 ετών.
Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός για όλα τα παιδιά.
Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Και τα τρία περιστατικά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», εντοπίστηκαν στην Αττική.
Ωστόσο, σύμφωνα με το pelop.gr, το ένα από τα τρία παιδιά, ηλικίας 10 ετών είναι από την Πάτρα.
ηπατίτιδα- παιδιά
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε επικοινωνία που είχε με τον καθηγητή και διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Γαβριήλ Δημητρίου, διευκρίνισε «όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πρόκειται για πιθανά κρούσματα».
Σε ότι αφορά το 10χρονο παιδί, παιδίατρος της περιοχής, ανέφερε ότι κατέγραψε αυξημένες τρανσαμινάσες.
«Είναι ένα στοιχείο που μας θέτει σε επιφυλακή. Ωστόσο, πέραν αυτού δεν επιβεβαιώθηκε κάτι άλλο. Όλος ο παιδιατρικός κόσμος είναι σε επιφυλακή και πρέπει να αναφέρει κάθε σύμπτωμα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αν προκύψει κάτι. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα πρόκειται για τη συγκεκριμένη νόσο».
Μάλιστα, ο κ. Δημητρίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι η προσωπική του εκτίμηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξαρση.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι «οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.
νοσοκομείο – παιδιά
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.
Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.