Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη την προσεχή Δευτέρα 23 Μαΐου, των εργασιών και των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής «1922-2022, Πρόσφυγες», που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, με το οποίο και ανοίγουν οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.
Παράλληλα, με την έναρξη του συνεδρίου, θα παραδοθεί στην πόλη ένα νέο «κύτταρο» πολιτισμού, το οποίο απαρτίζουν το επισκευασμένο κτίριο της «Ιχθυόσκαλας» και ο ριζικά αναμορφωμένος χώρος που το περιβάλει.
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ…
Το θέμα του συμποσίου «1922-2022, Πρόσφυγες», είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σε αυτό συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αλβανία, Αρμενία, Συρία,Τουρκία), οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα που θα μείνουν ως περιουσιακό στοιχείο στην περιοχής μας.
Η διαδικασία φιλοτέχνησης των έργων θα είναι ανοιχτή και θα συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών.
Στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου θα «εμπλακούν» όλες οι μορφές τέχνης όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις. Δίνεται βήμα σε όλους τους συλλόγους και τους φορείς, που έχουν αναφορά στο Μικρασιάτικο στοιχείο και στην προσφυγιά.
Η επίσημη έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο) και περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τίτλο «Πατρίδα λέω τα τραγούδια», Σμύρνη 1922-2022.
Το κλείσιμο του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε ένα «μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι σήμερα» και τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου.
Ενδιάμεσα ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Όνειρο θερινής Νυκτός» την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου.
Το συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΔΕΥΑΠ, θα συνδυαστεί με την παράδοση στην πόλη, ενός νέου χώρου, ο οποίος θα αποτελέσει «κύτταρο» πολιτισμού.
Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.