19 C
Aigio
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
spot_img

ΤΕΕ: Η Δυτική Ελλάδα εκτός σιδηροδρομικού χάρτη – Ζητούνται απαντήσεις και άμεση δράση

ΤΕΕ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Από τις εξαγγελίες στην απόσυρση….το κενό στρατηγικής είναι κραυγαλέο

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει για τον σχεδιασμό του σιδηρόδρομου καταγγέλλοντας ότι η Περιφέρειά μας βρίσκεται “εκτός”. Συγκεκριμένα τονίζει:

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, κ. Τερεζάκη, για την πορεία του έργου της υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Ρίου – Νότιου Λιμένα Πάτρας, προκαλούν έντονο προβληματισμό και εύλογη ανησυχία στους πολίτες και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς τεχνική προσέγγιση. Συνιστούν ουσιαστική ανατροπή των δημοσίως διατυπωμένων δεσμεύσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού και αρμόδιων Υπουργών για την υλοποίηση ενός στρατηγικής σημασίας έργου.

Η επιχειρούμενη αντικατάσταση της υπογειοποίησης των 5,2 χλμ με την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής του Προαστιακού, συνιστά όχι μόνον τεχνική υποβάθμιση αλλά και πολιτική υπαναχώρηση. Η πόλη της Πάτρας και συνολικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στερούνται εδώ και δύο δεκαετίες μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής σύνδεσης, με τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Την ίδια στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες αναμένουν επίσημη ενημέρωση για την επανακατάθεση του φακέλου στο χρηματοδοτικό εργαλείο CEF II – για τρίτη φορά – πληροφορούμαστε, διά του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να απορρίπτει τη χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα να τίθεται στο τραπέζι η επιλογή μιας απλής αναβάθμισης.

Ως Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, διαβλέποντας έγκαιρα τις προκλήσεις στη διαδικασία χρηματοδότησης, αναλάβαμε από τον Ιούλιο του 2024 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Απευθυνθήκαμε πρώτα στον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα ζητώντας, με επίσημη επιστολή, να μας παραδοθεί πλήρης φάκελος της πρότασης που κατατέθηκε στο CEF II, καθώς και η σχετική αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε τεκμηριωμένα τη βιωσιμότητα του έργου και να συνδράμουμε με τεχνικές προτάσεις για την ενίσχυση του φακέλου. Δυστυχώς, δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο 2024, παρέμβασή μας προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την προσωπική του εμπλοκή, προκειμένου η τρίτη επανακατάθεση να πραγματοποιηθεί με την καλύτερη δυνατή τεχνικο-οικονομική προετοιμασία. Τονίσαμε πως τυχόν νέα απόρριψη θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά και για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Παρά την τεκμηριωμένη μας παρέμβαση, καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, χωρίς επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση, αναδύεται η πρόταση του ΟΣΕ για “αναβάθμιση” της γραμμής, η οποία δεν συνάδει με όσα έχουν παρουσιαστεί και υποσχεθεί από την Πολιτεία. Πρόκειται για μείζονα αλλοίωση του αρχικού σχεδιασμού. Η μετατροπή ενός έργου πνοής σε μια απλή βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, απογυμνώνει την Πάτρα και την Ηλεία από βασικές συγκοινωνιακές προοπτικές.

Πώς ακριβώς και μέσω ποιας τεχνικής οδού σκοπεύει η Πολιτεία να εξασφαλίσει τη σύνδεση της Πάτρας με την Ηλεία – έναν κατεξοχήν παραγωγικό και τουριστικό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας; Πώς διασφαλίζεται η ενιαία χωρική ανάπτυξη, όταν προτείνονται λύσεις που περιορίζονται μέχρι την Κάτω Αχαΐα;

Η συζήτηση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα δε μπορεί να γίνεται αποκομμένα από την συνολική αναπτυξιακή ανάγκη της Δυτικής Ελλάδας. Η διασύνδεση με την Ηλεία, τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία δεν αποτελεί απλώς μια τεχνική επιλογή, οφείλει να είναι μια εθνική αναπτυξιακή αναγκαιότητα. Η Αρχαία Ολυμπία, με το παγκόσμιο πολιτιστικό της αποτύπωμα, παραμένει απομονωμένη σιδηροδρομικά, γεγονός που στερεί από τη χώρα ένα κρίσιμο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης και βιώσιμης μετακίνησης. Ο Πύργος και η ευρύτερη Ηλεία, ως παραγωγικός πυλώνας της αγροτικής και μεταποιητικής οικονομίας της περιφέρειας, δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει εκτός σύγχρονων υποδομών.

Η ολοκληρωμένη σιδηροδρομική διασύνδεση Ρίου – Πάτρας – Πύργου – Ολυμπίας αποτελεί στρατηγικό αναπτυξιακό άξονα, και πρέπει να ενταχθεί σε έναν ενιαίο, ιεραρχημένο, μακρόπνοο σχεδιασμό που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής – και όχι σε αποσπασματικές, αποδυναμωμένες λύσεις.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, επαναφέρει το αίτημα για ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ζητούμε σαφείς απαντήσεις:

  • Υφίσταται ακόμη η πολιτική δέσμευση για υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα;
  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επανυποβολή της πρότασης χρηματοδότησης;
  • Ποιος είναι ο επίσημος σχεδιασμός για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας;

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Πάτρα – και συνολικά η Δυτική Πελοπόννησος – παραμένει μία από τις ελάχιστες περιοχές στην Ευρώπη που εξακολουθεί να είναι σιδηροδρομικά αποκομμένη. Αυτή η ανισότητα δεν είναι πλέον αποδεκτή. Είναι χρέος όλων μας να αποκαταστήσουμε την ισότιμη αναπτυξιακή προοπτική που δικαιούται η περιοχή μας.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας δεν σιωπά, ούτε συμβιβάζεται. Με ευθύνη, τεκμηρίωση και σταθερή προσήλωση στον θεσμικό του ρόλο, θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυτονόητο. Έναν σύγχρονο, βιώσιμο και ενταγμένο στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό σιδηρόδρομο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει καθαρά. Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Να αποδείξει με πράξεις – όχι με δηλώσεις – ότι οι δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες αυτής της περιοχής εξακολουθούν να ισχύουν.

Γιατί ο σιδηρόδρομος στην Πάτρα δεν είναι μόνο ένα έργο μεταφοράς. Είναι ένα έργο πολεοδομικής ανασυγκρότησης. Είναι ένα έργο στρατηγικής επιλογής για το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Βαγγέλης Καραχάλιος

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα