Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο οικισμός Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης μετά τις ρηγματώσεις. Μετά τον χθεσινό (28/04) έλεγχο και τις αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών του δήμου, η παιδική χαρά της περιοχής έκλεισε, καθώς υπάρχουν δύο εδαφικές διαρρήξεις σε μήκος 150 μέτρων.
Παράλληλα, περίπου 20 είναι τα σπίτια τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, από τα οποία τα 9 έχουν κριθεί ότι είναι επικίνδυνα και έχουν γίνει συστάσεις από χθες στους ιδιοκτήτες τους ότι θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, που έχουν κριθεί επικίνδυνα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει να πάνε σε συγγενικά τους πρόσωπα ή να παραμείνουν στον οικισμό.
Οι ρηγματώσεις μεγαλώνουν σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανησυχία. Η μακροσκοπική επισκόπηση ολοκληρώθηκε με επίγεια έρευνα που έγινε αλλά και με εναέρια με drone, ενώ η ανακοίνωση του ΟΑΣΠ αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επεσήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Τόνισε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.
Για κατολισθητικό φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο κ. Λουπασάκης τόνισε πως υπάρχουν δύο ζώνες με διαρρήξεις, οι οποίες διατρέχουν το χωριό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αιτία της πρόκλησής τους.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων. Έχουμε δύο ζώνες διάρρηξης οι οποίες διατρέχουν το χωριό και ως αιτία πρόκλησης αυτών των φαινομένων φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση της υγρασίας στους σχηματισμούς. Δηλαδή είτε έχουμε διαρροές από τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης είτε καθίζηση υδάτων από διάφορες πηγές, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια και έχουν ενεργοποιήσει αυτά τα κατολισθητικά φαινόμενα», είπε αρχικά ο ίδιος.
Στη συνέχεια τόνισε ακόμη «ότι το χωριά είναι σε ένα διάσελο, σε μια ράχη που και από τις δύο μεριές του έχει απότομα πρανή, οπότε και η μορφολογία δεν βοηθάει τις συνθήκες στάσης των πρανών. Και οι σχηματισμοί είναι μαργαϊκοί, μαλακοί βράχοι, όπως τους χαρακτηρίζουμε, στους οποίους όταν αυξηθεί η υγρασία τους χάνουν μέρος των μηχανικών τους χαρακτηριστικών».
Για το εάν είναι ασφαλές να παραμείνουν οι κάτοικοι, ο ειδικός επεσήμανε πως: «προς τιμήν των δημοτικών αρχών, έχουν ενεργοποιηθεί όλοι πάρα πολύ άμεσα. Και ο κ. Λέκκας και εμείς κατεβήκαμε άμεσα. Μέσα σε δύο μέρες ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Αυτό είναι θετικό. Τα φαινόμενα είναι ακόμα στην αρχή.
Πιστεύω ότι έχουμε ανιχνεύσει τα αίτιά τους και μπορούμε άμεσα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιβραδύνουν την εκδήλωση των φαινομένων και ενδεχομένως εάν αυτές οι παρεμβάσεις είναι δραστικές μπορεί και να τα αναστείλουν για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν και κάποιες περαιτέρω διερευνήσει και μελέτες οι οποίες χρειάζονται, προκειμένου να σχεδιαστούν εφόσον απαιτηθεί, μέτρα υποστήριξης των πρανών και ανάσχεσης των κινήσεων».
«Είμαστε ακόμα στην αρχή» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα για το σύνολο του χωριού. Σαφώς κάποιες κατοικίες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν και κατασκευασμένες αρκετά χρόνια πριν, έχουν υποστεί ζημιές. Αυτές οι κατοικίες καλώς έγινε και χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμες. Ελπίζουμε τα φαινόμενα να μην εξελιχθούν γρήγορα.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια παρακολούθηση του φαινομένου, να υπάρχει ένα monitoring, γιατί είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό και δεν ξέρουμε εάν αύριο επιταχυνθεί».
Τέλος, ανέφερε ότι: «Έχω ξαναδεί αντίστοιχα φαινόμενα να συνεχίζονται για πάνω από μια δεκαετία και το χωριό να κατοικείται και έχω δει και περιπτώσεις όπου μέσα σε 3 και 4 μέρες κατέρρευσαν κατασκευές. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα ισχύουν αυτά που σας είπα».
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στο Facebook διαφωνεί ότι το φαινόμενο έχει καμία σχέση με την διαρροή από έναν αγωγό, και αναφέρει ότι «απαιτούνται εις βάθος γεωφυσικές μετρήσεις και όχι επιφανειακές μόνο παρατηρήσεις για:
(1) να δούμε αν συνεχίσει το φαινόμενο βορειότερα. Δηλ να μελετήσουμε την περιοχή βορειότερα από την ασυνέχεια,
(2) να δούμε αν είναι τεκτονικής προέλευσης (ρήγμα) που στην περίπτωση αυτή δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μόνο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στον αντισεισμικό κανονισμό για μελλοντικές κατασκευές.
(3) αν οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα που αντιμετωπίζεται έστω και μερικώς.
Θεωρώ ότι πρέπει να καλούνται από τη πολιτεία και να εκφέρουν τεκμηριωμένες απόψεις οι επικεφαλείς των θεσμικών φορέων και όχι ο καθένας.
Το φαινόμενο αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
(**) Δυστυχώς, λόγω του τραυματισμού μου, όπως και για τη Σαντορίνη, δεν κατέστη εφικτό να κατέβω αν και έχω εκπονήσει πάρα πολλές μελέτες στο Νομό Ηρακλείου και γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή».