Μετά από δέκα χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας οδηγείται στο ακροατήριο.
Κατά πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος, η Εισαγγελία Εφετών Πάτρας όρισε την δίκη για τις 11 του προσεχούς Οκτωβρίου, με συνολικά 83 κατηγορούμενους να οδηγούνται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας κατά περίπτωση κατηγορίες όπως: απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία.
Στο βούλευμα, 2.476 σελίδων, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών αναλύονται επί μέρους οι κατηγορίες για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων 16 που είχαν διατελέσει μέλη Δ.Σ. και Ελεγκτικών Επιτροπών, αλλά και 40 πρώην υπάλληλων της Τράπεζας καθώς και δανειοληπτών.
50 εκατ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δοθεί στη δημοσιότητα, η εκτίμηση για το συνολικό ύψος όλων των δανείων, μαζί, της Αχαΐας Συνεταιριστικής Τράπεζας, παραπέμπει σε ένα νούμερο που φθάνει ή και υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ (!) και αφορά συνολικά γύρω στους 18.500 με 19.000 δανειολήπτες (μεριδιούχους και μη).
Σύμφωνα με τον σύλλογο μεριδιούχων είχαν δοθεί τριών κατηγοριών δάνεια:
- Δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, (ΤΕΜΠΕ, πυροδάνεια, σεισμοδάνεια κ.α.) που μπορούν να μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ κι από εκεί στην Εφορία
- Δάνεια χωρίς εγγύηση αλλά με εμπράγματες ασφάλειες κ.λπ.
- Δάνεια με εγγύηση μεριδίου (όταν ελάμβανε κάποιος δάνειο αποκτώντας ανάλογα μερίδια, διαδικασία που αποκαλείται «διπλή μόχλευση»)
Επίσης, από τον σύλλογο μεριδιούχων είχε γνωστοποιηθεί παλαιότερα ότι στο καταστατικό της Τράπεζας υπήρχε η πρόβλεψη πως κάθε μεριδιούχος “ευθύνεται σε περίπτωση που η τράπεζα κλείσει, για το 3πλάσιο της αξίας των μεριδίων του”. Πρακτικά, δηλαδή, για το 1/3 της αξίας γίνεται συμψηφισμός, άρα ένας μεριδιούχος θα ευθύνεται για τη διπλάσια αξία των μετοχών του», εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής κ. Μπέλας κάνοντας μάλιστα λόγο για 20 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα συνολικά δάνεια αυτής της κατηγορίας.