19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Μαρίνος Σκανδάμης: Πολλά τα ερωτήματα για το οργανωμένο έγκλημα

Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε τον κύκλο της με την υιοθέτηση του ρεπουμπλικανικής έμπνευσης δόγματος «Νόμος και Τάξη», που έγινε η προμετωπίδα των προσπάθειών της για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Τρία χρόνια μετά κατανοεί και ο πλέον ανειδίκευτος περί του θέματος, ότι ο διωκτικός οίστρος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαντλήθηκε στην δημιουργία αμφιλεγόμενων σωμάτων και ενεργειών για τον έλεγχο των διαδηλώσεων, για την τάξη στα πανεπιστήμια, για τον έλεγχο των συνδικαλιστών, για την επέμβαση σε ταράτσες ιδιοκτητών και για κάθε επικοινωνιακό θέμα που θα μπορούσε να κτίσει κάποιο υποτιθέμενο «σοβαρό» προφίλ στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ανεξάρτητα από το αν αυτό είχε οποιαδήποτε ουσία ή όχι.

Όμως για το οργανωμένο έγκλημα δεν μπόρεσαν να βρουν στην κυβέρνηση τον ελάχιστο βηματισμό, ακόμη δε και τον επικοινωνιακό. Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Η δε επικοινωνιακή αντιμετώπιση δεν μπορεί να κρύψει την απουσία οποιουδήποτε συνεκτικού σχεδίου καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Θυμόμαστε βέβαια ότι πέρυσι τον Μάιο ο πρώην Υπουργός  κ. Χρυσοχοΐδης είχε παραδώσει στον Άρειο Πάγο έναν φάκελο που εμπεριείχε  μεταξύ άλλων και λίστα 500 οργανωμένων εγκληματιών.

Αναπόφευκτα τίθενται κάποια ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων ο νέος Υπουργός οφείλει να δώσει στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα,

α) πόσα από τα θύματα δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, υπήρχαν ως ύποπτοι οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

β) ποιες ενέργειες έκανε η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αφενός για να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε αυτούς και οπωσδήποτε αφετέρου, για να αποτρέψει τη δολοφονία τους, αφού φέρονται ως στόχοι άλλων οργανωμένων εγκληματιών,

γ) σε πόσες και ποιες από τις υποθέσεις δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, αλλά και από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, έχουν συλληφθεί οι δράστες,

δ) σε πόσες και ποιες υποθέσεις άλλων οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών κατά πολιτών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί δράστες που τα ονόματά τους ήταν στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

ε) που βρίσκεται σήμερα η λίστα Χρυσοχοΐδη και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο των 500 «ποινικών», δηλαδή πόσοι συνολικά από αυτούς συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη και προφυλακίστηκαν ή καταδικάστηκαν από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος των ερωτημάτων μπορεί βεβαίως να εμπλουτιστεί απεριόριστα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι η εμπέδωση ενός κλίματος και μιας πραγματικότητας ασφάλειας του πολίτη και των έννομων αγαθών του, που καταπατούνται από τις απανταχού εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Αφού, σε μια εποχή που το οργανωμένο έγκλημα έχει αποθρασυνθεί έχοντας καταφέρει να δρα και να λύνει τις διαφορές του στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, το έλλειμμα ασφάλειας λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις στην Αθήνα και αλλού.

Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι απλά ένα ακόμη θέμα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά ένα μείζον ζήτημα υπονόμευσης της δημοκρατίας, που οφείλει να κατοχυρώνει την ελευθερία και ασφάλεια των πολιτών.

Δεν χωρούν πια άλλα ευχολόγια ή διακηρύξεις προθέσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά μόνον απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις ενέργειες ή παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο οφείλει όχι μόνον να απαντήσει, αλλά επιπλέον, να καταρτίσει τώρα ένα συνεκτικό, μετρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα