Ήταν γνωστό και αναμενόμενο, απλώς φαίνεται πως είναι πλέον και «κλειδωμένο», μετά τον πανελλαδικό καθορισμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια: Η Αχαΐα στις επόμενες εκλογές θα εκλέξει 8 αντί για 9 βουλευτές, λόγω και της μείωσης των βουλευτικών εδρών σε 285 (από 288). Επίσης, αλλαγές σημειώνονται στον αριθμό των βουλευτικών εδρών στην A’ Αθηνών που μειώνεται κατά μία (13 από 14) και στο Β3′ Νότιο Τομέα Αθηνών που μειώνεται και πάλι κατά μία (17 από 18).
Σημειώνεται πως βάσει του εκλογικού νόμου, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται σε 15 από 12, ενώ οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν για τους βουλευτές Επικρατείας, βάσει του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων που θα κατατεθεί προς διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών, είναι οι εξής:
Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών. Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.
Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.
Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης. Με άλλα λόγια, καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.
Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.
Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.
Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.
Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
Η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.
Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών. Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.
Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς. Ο αριθμός των επιτροπών υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 20.000 ενω σε κάθε εφορευτική μετέχουν 4 μέλη τα οποία συχνότατα δεν εμφανίζονται.
Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων. Η συμμετοχή θα μεταδίδεται τρεις φορές, στις 10 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ειδικότερα, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, ορίζεται ως εξής:
Α΄ Αθηνών σύνολο εδρών 13 (από 14)
Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών 15
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών 11
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών 17 (από 18)
Α’ Πειραιώς 6
B’ Πειραιώς 8
Α’ Ανατολικής Αττικής 10
Β’ Δυτικής Αττικής 4
Νομού Αιτωλοακαρνανίας 7
Αργολίδος 3
Αρκαδίας 3
Άρτης 3
Αχαΐας 8 (από 9)
Βοιωτίας 3
Γρεβενών 1
Δράμας 3
Δωδεκανήσου 5
Έβρου 4
Ευβοίας 6
Ευρυτανίας 1
Ζακύνθου 1
Ηλείας 5
Ημαθίας 4
Ηρακλείου 8
Θεσπρωτίας 2
Α’ Θεσσαλονίκης 16
Β’ Θεσσαλονίκης 9
Νομού Ιωαννίνων 5
Καβάλας 4
Καρδίτσης 4
Καστοριάς 2
Κέρκυρας 3
Κεφαλληνίας 1
Κιλκίς 3
Κοζάνης 5
Κορινθίας 4
Κυκλάδων 4
Λακωνίας 3
Λαρίσης 8
Λασιθίου 2
Λέσβου 3
Λευκάδος 1
Μαγνησίας 6
Μεσσηνίας 5
Ξάνθης 3
Πέλλης 4
Πιερίας 4
Πρεβέζης 2
Ρεθύμνης 2
Ροδόπης 3
Σάμου 1
Σερρών 6
Τρικάλων 4
Φθιώτιδος 5
Φλωρίνης 2
Φωκίδος 1
Χαλκιδικής 3
Χανίων 4
Χίου 2