Το κενό που υφίσταται σχετικά με την διαχείριση περιστατικών εκτός εφημερίας θα πρέπει -τουλάχιστον ανεξάρτητα αν όχι και παράλληλα με την αναζήτηση ευθυνών για τον τραγικό θάνατο του 50χρονου συμπολίτη- να αντιμετωπιστεί άμεσα σε επίπεδο περιφερειακό.
Ειδικότερα για την Πάτρα τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα διαχείρισης της κατάστασης με τα έκτακτα περιστατικά ανακύπτει επίσης και αφορά τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην πόλη- τις οποίες επιδείνωσε η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού – με τα κενά στην πρωτοβάθμια, αστική φροντίδα υγείας.
Εδώ και 17 χρόνια, με βάση Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: Υποχρεώσεις Νοσοκομείων Εφημερίδας, τουλάχιστο για την Αττική όπου υπάρχει ειδική διαχείριση λόγω αποστάσεων, υποχρεούνται να δέχονται και να αξιολογούν καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου τα επείγοντα, ανεξάρτητα γενικής ή ειδικής εφημερίας.
Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο: «Όλα τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να οργανώσουν και να λειτουργούν Υπηρεσία Υποδοχής Εκτάκτων Περιστατικών στο Τ.Ε.Π.του Νοσοκομείου που θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα με την ευθύνη της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου».
Ειδικότερα μάλιστα επισημαίνεται ότι: «Όλα τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε περιστατικά από το οποιοδήποτε ατύχημα ή σοβαρό έκτακτο περιστατικό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Νοσοκομείο οποιαδήποτε μέρα και ώρα του 24/ώρου και στη συνέχεια να φροντίσουν για τη διακομιδή του σε Νοσοκομείο που εφημερεύει μόνο εφόσον δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς».
Πρόκειται για πρόβλεψη η οποία είναι φωτογραφική σε σχέση με την ορθή διαχείριση του περιστατικού με την περίπτωση του 50χρονου Θ. Νεμουτιάνου η οποία εφαρμόστηκε κατά γράμμα μόνο στην Αττική.
Το θέμα της εφαρμογής εγκυκλίου… ατόνησε στην επαρχία – θύμα του κακώς εννοούμενου Αθηνο-κεντρισμού με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου και όχι των Νοσοκομείων.