19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Π.Δ.Ε.: Το μέλλον των καλλιεργειών μέσα από καινοτόμες δράσεις

Επίσκεψη σε θερμοκήπιο της REZOS BRANDS, όπου αναπτύχθηκε πειραματική καλλιέργεια των Αρωματικών – Φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) και Στέβιας πραγματοποίησαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.  

Η εν λόγω καλλιέργεια  χρηματοδοτήθηκε από την ΠΔΕ και τη Δράση «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣTON ΤΟΜΕA ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ RIS3».

Ο κ. Ζαΐμης αφού συνεχάρη τον Καθηγητή Γεωπονίας, Γιώργο Σαλάχα, τους συνεργάτες και όλους τους εταίρους του έργου, αναφέρθηκε στην αεροπονία λέγοντας: «Με τη νέα αυτή μέθοδο καλλιέργειας επιτυγχάνεται τεράστια μείωση νερού και θρεπτικών, μηδενισμός φυτοφαρμάκων και γρήγορη ανάπτυξη υγιών φυτών στον ελεγχόμενο χώρο του θερμοκηπίου. Είναι μια οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γι’ αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει τη δράση με σκοπό να υιοθετηθεί μελλοντικά και από άλλους επαγγελματίες».

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος, εξήρε την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στηρίζεται από την  Περιφέρεια με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση  του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η ελάχιστη κατανάλωση νερού θα καταστήσει μελλοντικά την αεροπονία πολύτιμη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ερημοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στο καινοτόμο αυτό Ερευνητικό Έργο συμμετέχουν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο εφευρέτης της πρωτοποριακής τεχνολογίας της Αεροπονικής Καλλιέργειας, Γιώργος Σαλάχας με την Ερευνητική  του ομάδα, ο  Άγγελος Ρέζος από την εταιρεία REZOS BRANDS και ο Θεόδωρος Τσούμπελης από την εταιρεία DYNACOMP. 

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Καθηγητής & Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού πάρκου Πατρών, Βασίλης Παπασωτηρόπουλος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Μούρτζης καθώς και ο Νικόλαος Λεολέης από τη AEROPONICS HELLAS.  

Σε πρότυπο θερμοκήπιο 240 τ.μ. κατασκευάστηκε και αναπτύχθηκε το «Πλήρως Αυτοµατοποιηµένο Σύστημα Αεροπονικής Καλλιέργειας Φυτών», από  την startup εταιρεία του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Aeroponics Hellas, η οποία κατέχει και εκμεταλλεύεται τα εμπορικά δικαιώματα του συγκεκριμένου συστήματος. Το «Πλήρως Αυτοµατοποιηµένο Σύστηµα Αεροπονικής Καλλιέργειας Φυτών», είναι προσαρμοσμένο στις Μεσογειακές ξηροθερμικές συνθήκες και παράγει προϊόντα με ελάχιστη κατανάλωση νερού και θρεπτικών και χωρίς φυτοφάρμακα. Το Έργο χρησιμοποιεί  την ήδη υπάρχουσα  τεχνογνωσία του συγκεκριμένου συστήματος αεροπονικής  καλλιέργειας ΑΦΦ  στο θερμοκήπιο και ενσωματώνει επιπλέον  IoT, Cloud και EdgeComputing τεχνολογίες, πέραν της υπάρχουσας τεχνολογίας της Aeroponics Hellas. Συγκεκριμένα διερευνάται η δυνατότητα ελέγχου της άρδευσης και μέσω της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας  και η πιθανή επίδρασή της στην  ποσοτική  και ποιοτική αύξηση της παραγωγής για την εμπορική αξιοποίησή της.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα