7.4 C
Aigio
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Άρχισε ο αποχαρακτηρισμός από δασικές εκτάσεις που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ

Προς εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ κι ενώ το ΥΠΕΝ εξέδωσε και νέα εγκύκλιο για τους δασικούς χάρτες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Λάμπρος, πρόεδρος στον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, «βάσει της απόφασης του ΣτΕ (δείτε εδώ), έχουν αρχίσει και αποχαρακτηρίζονται από τις ΕΠΕΑ, τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων σε περιοχές της Θεσσαλίας, εκτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, αλλά στους δασικούς χάρτες, είναι χαρακτηρισμένες ως δάσος. Ως Γεωπονικοί Σύλλογοι έχουμε ενημερώσει και τους δικηγορικούς σύλλογους, το ΤΕΕ το τοπικό και όλης της χώρας, το ΓΕΩΤΕΕ κι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Συνολικά, έχουν υποβληθεί – όχι μόνο για αγροτεμάχια- περίπου 170.000 αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια ασφαλώς θετική εξέλιξη, για την οποία πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν θέμα με τα δασικά, σε όλη τη χώρα.

Νέα εγκύκλιος από το ΥΠΕΝ

Εν τω μεταξύ, με νεότερη εγκύκλιό του, που εξέδωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, το ΥΠΕΝ παρέχι οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 και του άρθρου 8Α του ν. 998/1979, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 149 του ν. 4819/2021.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο: «Α. Στη διάταξη της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003, που προστέθηκε με το άρθρο 152 του ν. 4819/2021 ορίζεται ότι: «1. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου που: ……….. IV. Περιλαμβάνονται σε περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Α` 289), για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και, συγχρόνως, οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα. Εκκρεμείς εμπράγματες αγωγές του Δημοσίου που αφορούν στις εν λόγω εκτάσεις και οι οποίες βασίζονται σε τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα της κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων έχει καταχωρηθεί υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ` αυτών και δεν ασκεί τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται στο άρθρο 6 του ν. 2664/1998 (Α` 275)».

Με την ανωτέρω διάταξη ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

α) το Δημόσιο δεν διαθέτει στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως οι ενδεικτικά αναφερόμενες στη διάταξη πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και

β) οι ΘΕΜΑ: Οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 και του άρθρου 8Α του ν. 998/1979, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 149 του ν. 4819/2021. 2 διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα