Η ιδέα για την κατασκευή φράγματος στους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο για την υδροδότηση της Πάτρας έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1963 από τον Γεώργιο Παπανδρέου και χρειάστηκαν 43 χρόνια, το 2006, για να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Το έργο που έγινε γνωστό ως αυτό που θα ξεδιψάσει την Αχαΐα, είναι έτοιμο από το 2020 και έκτοτε με σταθερά βήματα έχει ξεκινήσει η αξιοποίησή του. Ηδη μέρος της Πάτρας και ορισμένα χωριά του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας έχουν ξεκινήσει να υδροδοτούνται.
Από τα μέσα του 2021, το «όνειρο» των τριών οφελούμενων Δήμων της Αχαΐας έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου μπορούν και παίρνουν νερό τα χωριά Βασιλικό, Ισωμα, Φαρραί του Δήμου Ερυμάνθου και Ανω Αχαΐα, Κάτω Αχαΐα, Αγιοβλασίτικα, Ανω Αλισσός, Κάτω Αλισσός, Νιφορέικα, Αγιος Νικόλαος Κράλης, Αγιος Στέφανος, Ανω Σουδενέικα, Αχαϊκό, Λουσικά, Μιτόπολη, Φλόκα, Χαϊκάλι, Μαζαράκι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙΠΕ Πάτρων, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας.
Πλέον, από τις αρχές του 2022, έχει μπει σε ρυθμούς υλοποίησης η β΄ φάση του έργου, όπου με την ολοκλήρωση των εργασιών θα υδροδοτηθούν και οι υπόλοιπες κοινότητες της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου.
Συγκεκριμένα στις αρχές του έτους το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελετών, την εκκίνηση του έργου και τις δαπάνες προμηθειών υλικών και εξοπλισμού που πρόκειται να εγκατασταθούν ή ενσωματωθούν στο έργο. Οι εργασίες αφορούν την κατασκευή δικτύου υδροδότησης όσων οικισμών του Νομού Αχαΐας δεν έχουν συνδεθεί για την ύδρευση από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο.
Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τοποθετείται τον Ιούνιο του 2025. Με την εργολαβία αυτή ολοκληρώνεται η ύδρευση της Αχαΐας σε περιοχές που δεν έχει φτάσει το δίκτυο, από τους δύο ποταμούς της περιοχής. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας που θα υδροδοτηθούν είναι: Ελαιοχώρι, Πετροχώρι, Φώσταινα, Καραίικα, Κρίνος, Λιμνοχώρι, Μύρτος, Σαγέικα, Φράγκα, Αραξος, Λακκόπετρα.
Για τον Δήμο Ερυμάνθου, θα δουν νερό από το φράγμα οι κοινότητες: Αγία Ελεούσα, Κριθαράκια, Σταροχώρι, Χαλανδρίτσα.
Μεταξύ άλλων, οι υπολειπόμενες εργασίες χωρίζονται σε τρία τμήματα και περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα φράγματα Αστερίου και Βαλμαδούρας, κατασκευή αγωγών υδροδότησης στο φράγμα Αστερίου για το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, τη βιομηχανική περιοχή της πόλης και των οικισμών βορειοδυτικής Αχαΐας, κατασκευή των επεκτάσεων των έργων ύδρευσης των υπόλοιπων οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας με την ανέγερση ενιαίου υδραγωγείου και αγωγών μεταφοράς των υδάτων στους οικισμούς. Κατασκευή νέων δεξαμενών χωρητικότητας 100 και 250 κυβικών μέτρων, καθώς οι υφιστάμενες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες υδροδότησης των οικισμών.
Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.