Την έγκριση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έλαβε το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο περιέχονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εξειδίκευση και υλοποίησή του, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο, το Περιφερειακό Σχέδιο οδεύει προς την τελική διαμόρφωσή του, με την ένταξη συγκεκριμένων δράσεων και έργων, που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αφού προηγουμένως υλοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Οι συγκεκριμένες ημερίδες, που αποτελούν πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρου Δημητρογιάννη, θα βοηθήσουν στη διεύρυνση της κατανόησης των δεδομένων από φορείς και πολίτες, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των δράσεων απέναντι στις υφιστάμενες αλλά και τις επερχόμενες εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι μία από τις πρώτες στη χώρα, που θα φτάσουν στην τελική έγκριση και κατοχύρωση του αντίστοιχου σχεδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρογιάννη, το Περιφερειακό Σχέδιο θα αποτελέσει τον οδηγό πάνω στον οποίο θα στηριχθούν όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μειωθεί η ευπάθεια και να αυξηθεί η θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει επιστημονική και τεκμηριωμένη εκτίμηση και κατανόηση των επερχόμενων αλλαγών καθώς και των κινδύνων που ελλοχεύουν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει αναγνώριση και ιεράρχηση των επιλογών προσαρμογής, εκτίμηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, του κόστους υλοποίησης και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Το σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις:
• Μέριμνα για το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές επιδιώξεις.
• Αποφυγή σημαντικών επιβαρύνσεων σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.
• Εκπλήρωση των απαιτήσεων ανθεκτικότητας των υποδομών στην κλιματική αλλαγή.
• Συμμόρφωση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και υλοποίηση κάθε έργου και δράσης.
• Δυνατότητα και ετοιμότητα εξέλιξης προς τις απαιτήσεις που δημιουργεί η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
• Μέριμνα για αποφυγή σωρευτικών αρνητικών παρεμβάσεων σε περιοχές με μεγάλο πλήθος παρεμβάσεων.
• Εξειδίκευση μέτρων με στήριξη στους πυλώνες της αειφορίας, δηλαδή κοινωνία , οικονομία και περιβάλλον.
Επαναλαμβάνεται πως η τελική διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή θα επέλθει μέσα από τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς και για τον λόγο αυτό, οι ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν, είναι πολύ σημαντικές. Στόχος είναι η τελική έγκριση του Σχεδίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε δύο περίπου μήνες, προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και να καταστεί δυνατή η εκκίνηση των δράσεων μέσω της παράλληλης εκταμίευσης πόρων, κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.