Η Πάτρα το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του Μίκη Θεοδωράκη τίμησε με μία συναυλία αφιέρωμα τον παγκόσμιο καλλιτέχνη, με το κοινό να δίνει μαζικά το παρών.
Το Δημοτικό Θερινό Θέατρο πλημμύρησε από κόσμο που εκπροσωπούσε γενιές μεγαλωμένες με τα τραγούδια του Μίκη, αλλά και εκατοντάδες νεότερους, οι οποίοι αντάμωσαν τη μουσική του ανθρώπου που «έντυσε» την ιστορία της Ελλάδας «φορώντας» της νότες και ήχο.
Όσοι βρέθηκαν στο ανοιχτό θέατρο της οδού Ρίτσου έζησαν μια υπέροχη βραδιά. Η Μπέττυ Χαρλαύτη μάγεψε με την μοναδική ερμηνεία της, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνείες τραγουδιών από την Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών η οποία συμμετείχε στη συναυλία υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της προβολής βίντεο που περιείχε στιγμές από τη συνεργασία της Μπέττυς Χαρλαύτη με τον Μίκη Θεοδωράκη ενώ συγκινητική ήταν και η στιγμή που ακούστηκαν για πρώτη φορά δύο τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά το θάνατό του.
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στο μέσον της συναυλίας μετά από σχετική πρωτοβουλία – παρότρυνση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και Πανελληνίου Σωματείου Τραγουδιστών προς όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε συναυλίες, διάβασε ως ένδειξη τιμής απόσπασμα από κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο ο συνθέτης ανέφερε: «Είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει… Όμως το ταλέντο δεν έρχεται μόνο του. Για να φυτρώσει, του πρέπει στρώμα παχύ ευαισθησίας. Αυτό σημαίνει πως ο αληθινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν γύρω του οι άλλοι βογκούν, ταπεινώνονται, πεινούν, τσακίζονται… Τότε η ευαισθησία αυτή γίνεται ευθύνη και φέρνει τον καλλιτέχνη μέσα στον λαό».
Στη διάρκεια της συναυλίας ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη που συνεχίζουν να περνάνε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Τραγούδια που συγκίνησαν και μας έφεραν σε επαφή με τις σελίδες της Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης αναφέρθηκε στο έργο του Μίκης θεοδωράκη τονίζοντας πως αυτό «μένει αθάνατο, γιατί συνδέθηκε όσο κανένα άλλο, με τους αγώνες του λαού μας σε όλο τον 20ό αιώνα. Με τα τραγούδια του, ο λαός μας συνόδευσε την πάλη του για κοινωνική δικαιοσύνη, τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, αλλά και την ελπίδα του ότι ακόμα και στις στιγμές της ήττας, τίποτα δεν έχει τελειώσει ούτε έχει κριθεί ολοκληρωτικά».
Ο κ. Πελετίδης πρόσθεσε: «Ο Μίκης ξεχωρίζει ως δημιουργός, γιατί εκτός των άλλων, με τη μουσική του, έβαλε σε κάθε λαϊκό σπίτι της πατρίδας μας, τους μεγάλους μας ποιητές. Απέδειξε ότι η «υψηλή» ποίηση, δεν ανήκει στα μέγαρα και τα σαλόνια, αλλά μπορεί να συνοδεύσει την καθημερινότητα»., σημειώνοντας πως «απέδειξε ότι η αληθινή, η μεγάλη τέχνη, δεν είναι όργανο υποδούλωσης των ανθρώπων στα συμφέροντα των λίγων, αλλά όπλο απελευθέρωσης. Σπρώχνει την ανθρωπότητα προς το φως. Η Πάτρα, θα συνεχίσει να τιμά και στο μέλλον το μεγάλο δημιουργό, άλλωστε ήδη έχει παρθεί απόφαση να δοθεί το όνομά του στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας. Έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε τα «όπλα» που μας χάρισε, στον αγώνα για την επιβίωση του λαού από την ανέχεια, από τις δυσκολίες της ζωής του…».
Τη συναυλία παρακολούθησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.