Ειδικό πρόγραμμα, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Konrad Adenauer, με θέμα «Ενεργειακά προβλήματα και στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων».
Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα έχει ως στόχο την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, με στόχο την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών (έως 10 κιλοβάτ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πολύ μεγάλη πίεση. «Το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ό,τι ήταν πέρυσι. Δηλαδή όσο πληρώνατε λογαριασμό ρεύματος πέρυσι θα το πολλαπλασιάσετε επί 11 για να είστε στις τιμές που είναι φέτος».
«Το ότι δίνουμε την επιδότηση είναι πολύ ευεργετικό, γιατί διασώζουμε και νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είχαν γονατίσει αν αυτή η επιδότηση δεν υπήρχε» συνέχισε ο υπουργός.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι επειδή η επιδότηση δεν επαρκεί, οι καταναλωτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση είτε μέσω της μείωσης της κατανάλωσης είτε μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Πέραν της προγράμματος του ΕΣΠΑ, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «ΗΛΕΚΤΡΑ», με το δεύτερο να αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια.
«Και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα αντίστοιχα για net metering για τη μεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία, εκεί πια που οι ανάγκες είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερες».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε μία πόλη που προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις, όπως τη Pfizer, την CISCO, την Deloitte. Και πρόσθεσε: «Και έχουμε ήδη άλλη μία μεγάλη ανακοίνωση να κάνουμε τις επόμενες μέρες για άλλη μία μεγάλη αμερικανική επένδυση στη Θεσσαλονίκη».