22.9 C
Aigio
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Τι είπε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος για το Φράγμα Πηνειού

Αποκαλύψεις στην ημερίδα που έγινε στο Λάππα για την επέκταση των διωρύγων του φράγματος Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα  

Νερό υπάρχει για όλους και οι διαθέσιμες ποσότητες νερού στο φράγμα φτάνουν και περισσεύουν τόσο για την Ηλεία όσο και για την Δυτική Αχαΐα, καθώς οι απώλειες εντός της Ηλείας οφείλονται αποκλειστικά σε επιδιορθώσιμες διαρροές  χαμηλού κόστους. Το νερό χύνεται αναξιοποίητο.

Τεκμηριώθηκε ότι η τρέχουσα μελέτη των 8,5 εκ ευρώ για την περιοχή της Ηλείας δεν αφορά την Αχαΐα και είναι αποπροσανατολιστικό να συναρτηθεί ο εκεί σχεδιασμός υπογειοποίησης με καναλέτα με την κατασκευή των ανοιχτών διωρύγων στην Αχαΐα.

Ότι το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους με κατασκευή ανοιχτών διωρύγων και όχι με υπογειοποίηση από ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς το κόστος αυτών θα φτάσει τα 100 και πλέον εκ ευρώ και θα καθυστερήσει το έργο 10 χρόνια επιπλέον.

 Παρέδωσα την έγκριση της μελέτης  περιβαλλοντικών όρων, που κατάφερα να υπογραφεί τον Δεκέμβρη του 2011, στον σημερινό Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ Σπύρο Μυλωνά.

Τεκμηρίωσα  βάση του νόμου 2645/2020 ότι η υπάρχουσα μελέτη για την οποία έχω προσωπικά συμβάλλει έχει ισχύ 15 χρόνια και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ολοκληρούμενη η κατασκευή του έργου τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Αποκάλυψα ότι η εγγραφή το 2017 στα εθνικά έργα του κονδυλίου 32 εκ ευρώ από την τότε κυβέρνηση  δεν υπάρχει πλέον, αφού απεντάχθηκε, ως μη γενόμενη.

Ότι δυστυχώς, στη μεν Αχαΐα τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωναν, ότι θα γίνει η επέκταση, αλλά παράλληλα υπέκυπταν σε αναίτιους εκβιασμούς από την Ηλεία και την ματαίωναν. ( Βουλευτές Μπαλαούρας και Τζαβάρας).

Ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί  Κατσιφάρα και Αλεξόπουλου αντιπεριφερειάρχη δεν ενέταξε το έργο και προτίμησε να μπεί άλλο στα εθνικά κονδύλια, το ίδιο ακριβώς έγινε και επί Φαρμάκη και Μπονάνου γιαυτό και κανένας τους δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση. Φυσικά και οι δύο εκβιάστηκαν ο με πρώτος από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Γιωργιόπουλο της Ηλείας, ο δε δεύτερος από τους αντίστοιχους Ηλείους  περιφερειακούς συμβούλους του.

Τώρα αμέσως με κόστος κατασκευής 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ μπορούμε να γλυτώσουμε τις 3.000 γεωτρήσεις από το απαγορευτικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και επισκευών και να δώσουμε ζωή στον παραγωγικό κάμπο της Αχαΐας.

Τίθεμαι στη διάθεση της επιτροπής αγώνα διεκδίκησης και πιστεύω πως σύντομα είναι εφικτό να προχωρήσουμε στο έργο και στα τεύχη δημοπράτησης του.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα