18.5 C
Aigio
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Κινδυνεύουν οι φούρνοι από την ενέργεια – Σε οριακές καταστάσεις οι επιχειρήσεις

Τουλάχιστον πέντε μικροί φούρνοι έχουν κλείσει σε διάφορες γειτονιές της Πάτρας, μετά από την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης και την εκτόξευση των λογαριασμών της ΔΕΗ, ειδικότερα στις κοστοβόρες σε ενέργεια επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα με την ενέργεια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, παραμένει μεγάλο, παρά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ή των ιδιωτών πάροχων ρεύματος εξακολουθούν να έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι από τα συνηθισμένα νούμερα που πλήρωναν τα αρτοποιία και το γεγονός αυτό συνιστά ένα βραχνά που για πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει φτάσει να είναι μη διαχειρίσιμος πλέον.

Είναι σαν να πληρώνουν ένα δεύτερο ενοίκιο και κάτι παραπάνω τα αρτοποιία και τα μαγαζιά του κλάδου. Πέρα όμως από την ενέργεια ή την αύξηση των πρώτων υλών (αλεύρι, σιτηρά, ζάχαρη κτλ) το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι η όλη αυτή κατάσταση έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση και τον τζίρο των επιχειρήσεων τους.

Η πτώση κατά μέσο όρο είναι πάνω από το 30%, με τον κόσμο να μειώνει όχι μόνο την κατανάλωση στα γλυκίσματα ή στα σφολιατοειδή, αλλά ακόμα και στο ψωμί. Με τις υποχρεώσεις να είναι διπλάσιες εξαιτίας της ενέργειας και την πτώση στην κίνηση να είναι μεγάλη και παρατεταμένη, ο χειμώνας που έρχεται για τον κλάδο, αναμένεται να είναι εξίσου βαρύς.

Ήδη πολλοί φούρνοι έχουν φτάσει στα όρια τους, έχουν προχωρήσει σε απολύσεις στους εργαζόμενους τους για να μείνουν όρθιοι και έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να μην προχωρήσουν σε επιπλέον ανατιμήσεις στο ψωμί και στα άλλα είδη τους.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα