20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

“Πάγωμα” ασφαλιστικών εισφορών – Για… ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Δείτε ακριβώς τι προβλέπεται

Παγώνουν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2023 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Παγώνει για το 2023 η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ενεργοποιήσει με την έναρξη της νέας χρονιάς αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς με βάση το τελικό ποσοστό του πληθωρισμού το προηγούμενο έτος, ήτοι μεταξύ 8,5%-9%.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το κόστος της ενέργειας που οδηγεί σε αύξηση στις τιμές των προϊόντων θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που όπως φαίνεται θα είναι το πάγωμα της αύξησης. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντας το ύψος τους από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος.

Με το ισχύοντα νόμο υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Ο νόμος προβλέπει ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών”».

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα.

Έξι ασφαλιστικές κατηγορίες
Να σημειωθεί ότι στην αρχή κάθε έτους οι μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών υποχρεωτικά. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο προς το παρόν, ενώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας και κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Αλλαγή στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν θα δουν και περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που διατηρούν παράλληλα μισθωτή εργασία (δελτίο παροχής υπηρεσιών). Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι καταβάλουν εισφορές για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία) μεικτός μισθός άνω των 930 ευρώ. Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα