19.5 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Τα σούπερ μάρκετ δεν είναι αρτοποιεία

Ο ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟ AIGIO VOICE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ , ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Οικογενειακό τραπέζι χωρίς ψωμί δεν γίνεται. Η ουσία της ζωής είναι το φρέσκο παραδοσιακό ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς. Αν ένας καταναλωτής δεν μπορεί να φανταστεί τραπέζι χωρίς ψωμί, πόσο μάλλον ένας αρτοποιός και μάλιστα από τους πιο έμπειρους στον χώρο. Το AIGIO VOICE μίλησε με τον αρτοποιό Ανδρέα Παπαϊωάννου που εκτός των άλλων είναι εδώ και χρόνια εκπρόσωπος της τοπικής Συντεχνίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αναλυτικά η Συνέντευξη:

Το ψωμί αποκαλείται και Ουσία της Ζωής. Πιστεύετε πραγματικά ότι η ουσία της ζωής βρίσκεται στο ψωμί?

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την δυνατότητα να τοποθετηθώ στο επάγγελμα του αρτοποιού και ιδιαίτερα για το ψωμί. Το ψωμί από αρχαιοτάτων χρόνων είναι το βασικότερο προϊόν στο καθημερινό μας τραπέζι και αυτό έχει να κάνει με την σωστή ισορροπία της διατροφής του ανθρώπου, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο μενού της μεσογειακής διατροφής είναι από τα βασικότερα προϊόντα μιας διατροφής με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού με πάνω από 75 κιλά ετησίως. Τι σημαίνει αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή, ότι το ψωμί είναι απαραίτητο για το τραπέζι του, ότι αγοράζει φθηνά τρόφιμα ή κάτι άλλο?

Η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια πράγματι διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση του ψωμιού παρ΄ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μία μικρή μείωση. Αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα του προϊόντος στην καθημερινή διατροφή μας και ας μου επιτραπεί και η προσωπική μου θέση ότι πολύ σωστά πράττει.

Πόσο επιβεβλημένη ήταν η πρόσφατη αύξηση του ψωμιού σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό του Έλληνα που είναι περίπου 758 ευρώ όταν στην Γερμανία είναι 1.600 ευρώ και το αναφέρω το παράδειγμα της Γερμανίας διότι έχει επίσης υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα “τσουνάμι” ανατιμήσεων στην αγορά που δεν έχει τελειωμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια έξοδα στις επιχειρήσεις μας αλλά και γενικότερα σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.
Ενδεικτικά θα αναφέρω την αύξηση στην ενέργεια, στα καύσιμα, τα σιτηρά, τα λιπαρά και πολλά άλλα προϊόντα από τις καθημερινές μας συνήθειες.
Αυτό όπως καταλαβαίνει κάποιος δημιούργησε μία αστάθεια στην αγορά και παρ΄ότι σαν κλάδος όλα αυτά τα χρόνια απορροφούσαμε την όποια ανατίμηση φτάσαμε στο σημείο να μην είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.
Όπως σας είπα, όλες αυτές οι ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο ήταν μία προσπάθεια να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές και μόνο, δεν το κάναμε σε καμία περίπτωση για να μας αποφέρει περισσότερα κέρδη.

Η Ελλάδα κατέχει την 12η υψηλότερη τιμή ψωμιού στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 με μέσο όρο στην Ε.Ε. το 100, η Ελλάδα βρίσκεται στο 106 με την Γερμανία στο 102 την Κύπρο στο 120 και ακριβότερη την Δανία με 153. Αυτό τι σημαίνει για τον Έλληνα καταναλωτή καθώς και για τον Αρτοποιό?

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πράγματι αυτά τα στοιχεία, όμως πρόκειται για μία έρευνα γενική και όχι με τα πραγματικά στατιστικά.
Π.χ. στη Γερμανία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το δείγμα που πήραν είναι από μαύρα ειδικά ψωμιά που ούτως ή άλλως έχουν στην καθημερινότητά τους και αποτελεί το μεγάλο ποσοστό κατανάλωσης πέρα από το δείγμα της στιγμής ήτανε και από σούπερ μάρκετ.
Από τη χώρα μας το δείγμα το πήραν πάλι από σούπερ μάρκετ και όχι από παραδοσιακά αρτοποιεία ως όφειλαν και πάντα για μαύρα ειδικά ψωμιά που ούτως ή άλλως στα σούπερ μάρκετ γνωρίζουμε ότι πέρα από κατεψυγμένα είναι και ακριβά.
Συνεπώς φρόνιμο ήταν να έχουν δείγμα από παραδοσιακά αρτοποιεία της χώρας που έχουν και τη μεγάλη κατανάλωση αλλά και το χωριάτικο ψωμί που αποτελεί το μεγάλο ποσοστό.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται λόγω πανδημίας σε πρώτες ύλες και μεταφορές καθώς και η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ενδέχεται να ανεβάσουν περισσότερο την τιμή ψωμιού και προϊόντων αρτοποιιας?

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το τσουνάμι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί δυστυχώς, πέρα όμως από αυτό γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοί μου διαμορφώνουν τις τιμές τους ελεύθερα, χωρίς υποδείξεις και περιορισμούς ανάλογα με τα κοστολόγια που έχουν.
Ας ευχηθούμε να μην συνεχιστεί αυτό για να μπορεί η αγορά να έρθει σε μία κανονικότητα διότι από όλη αυτή την κατάσταση δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος.

Υπάρχουν κάπου 13 είδη ψωμιού. Αυτή η ποικιλία ψωμιού πόσο έχει αλλάξει το επάγγελμά σας,

Υπάρχουν πολύ περισσότερα από 13 και σίγουρα αυτό βοήθησε τα αρτοποιεία μας και τους καταναλωτές μας στο να έχουν περισσότερες επιλογές ανάλογα με την ανάγκη που έχει ο καθένας.

Ο κλάδος σας είναι δυναμικός σε επίπεδο επενδύσεων και απασχόλησης προσωπικου. Ποια ζητήματα συντεχνισκου χαρακτήρα πρέπει να δρομολογήσει η Ομοσπονδία Αρτοποιων όπου κατέχετε την θέση του Ταμία?

Οι Βιοτέχνες άνθρωποι της χώρας πραγματικά επενδύουν όλα αυτά τα χρόνια.
Το προσωπικό δε που απασχολείται στον κλάδο της αρτοποιίας στη χώρα μας ξεπερνά τους 150.000 έμμεσα και άμεσα εργαζόμενους.
Όσο για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα έλεγα ως πρώτο πρόβλημα αλλά και πολλά άλλα. Ενδεικτικά θα αναφέρω την παραπλάνηση του καταναλωτή από τα σούπερ μάρκετ που ενώ έχουν ψημένο προψημένο κατεψυγμένο ψωμί, τούς έχει δοθεί το δικαίωμα να λέγονται και αυτά φούρνος ή αρτοποιείο και όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερο θέμα και επί ευκαιρίας θα ήθελα να επισημάνω την προσοχή όλων των καταναλωτών.

Προσφάτως η Αιγιαλεια πέτυχε να αυξήσει την ισχύ της στα πανελλήνια όργανα του κλάδου σας. Πώς επιτεύχθηκε αυτό?

Είμαστε ένα δυναμικό σωματείο για πολλά χρόνια είναι αλήθεια και πάντα λέμε ότι η συμμετοχή των συναδέλφων είναι αυτό που μας κάνει τη διαφορά σε όλους τους τομείς, έτσι δεν περνάει απαρατήρητο και για την ομοσπονδία μας.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τραπέζι χωρίς ψωμί?

Όχι με τίποτα δεν μπορώ να το φανταστώ, είπαμε ότι πέρα από την διατροφική συνήθεια έχει να κάνει με την υγεία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε τη δυνατότητα να πω δύο κουβέντες για τη Βιοτεχνική αρτοποιία ένα τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι εμπιστευτείτε το φούρνο της γειτονιάς, τον έχετε ανάγκη και σας έχουμε ανάγκη.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα