20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Το νέο στέλεχος της Όμικρον και η ανησυχία για τον συνδυασμό Covid / Γρίπης

Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όσον αφορά στον κορονοϊό, καθώς με την έλευση του φθινοπώρου, έκανε την εμφάνισή του στη Γηραιά ήπειρο ένα καινούριο υποστέλεχος της Όμικρον.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά όχι και στους «σκληρούς δείκτες». Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης θα δημιουργήσει ένα “κοκτέιλ” που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και για τους δύο ιούς θεωρώντας ότι πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες οι οποίοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πανδημία covid-19 και την γρίπη.

«Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει η Ματίνα Παγώνη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική πορεία των κυμάτων της πανδημίας, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών covid-19 είναι αναμενόμενη. Προς το παρόν στην Ελλάδα η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στην εμφάνιση και επικράτηση ενός νέου στελέχους αλλά στην επικράτηση των στελεχών Όμικρον 4 και 5.

Φαίνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και ο συγχρωτισμός σε εργασιακούς χώρους και σχολεία οδήγησε σε αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες αρχικά.

Πλέον η αύξηση των κρουσμάτων γίνεται πιο έκδηλη και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών λόγω και των περισσότερων συννοσηροτήτων», αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου.

«Αναμένουμε ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει υβριδική ανοσία, δηλαδή έχει ανοσία τόσο κατόπιν προηγούμενης λοίμωξης όσο και μετά από εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2», τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου.

«Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο βαθμός προστασίας έναντι στη λοίμωξη φθίνει με την πάροδο του χρόνου και ειδικά με την επικράτηση νεότερων στελεχών όπως οι Όμικρον 4 και 5.

Άρα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα εμβόλια ή/και έχουν νοσήσει από προηγούμενα στελέχη του ιού δε θα έχουν σημαντική προστασία μετά την παρέλευση τριμήνου από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου και νοσηλείας λόγω COVID-19 μπορεί να είναι μειωμένη αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση του ιού δε θα ανακοπεί», όπως συμπληρώνει.

Οι κ.κ. Ψαλτοπούλου και Παγώνη υπογραμμίζουν ότι έχουμε πλέον εμπειρία 2,5 χρόνων για να γνωρίζουμε πώς θα προφυλαχθούμε. «Εκεί που θα χρειαστεί να φορέσουμε την μάσκα θα τη φορέσουμε, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Ιδιαίτερα άλλα μέτρα δεν νομίζω ότι χρειάζονται», αναφέρει η κ. Παγώνη.

«Σύμφωνα και με την πορεία της πανδημίας το καλοκαίρι, με την ευρεία εξάπλωση της Όμικρον 4 και 5, ελπίζουμε ότι η πίεση στο ΕΣΥ δε θα φτάσει στα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναφορά καθολικών υποχρεωτικών μέτρων δε φαίνεται να είναι πιθανή.

Ωστόσο, η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να επανέλθει εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. Βεβαίως, έχουμε συλλέξει σημαντικές γνώσεις και εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας ότι απλές ενέργειες όπως η αποφυγή συνωστισμού, η χρήση μάσκας προσώπου, η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων ιδιαίτερα επί συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά στην πρόληψη της διασποράς και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα με συννοσηρότητες» τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου.

Η κ. Παγώνη εκτιμά ότι οι ΜΕΘ δεν θα πιεστούν καθώς διαθέτουμε τα όπλα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Αύξηση, όπως λέει θα υπάρχει στις απλές κλίνες, κάτι που θεωρεί αναμενόμενο καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει, χρειάζεται προσοχή.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη τονίζει ότι οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και οι κάτω από 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να ενημερωθούν από τον γιατρό τους. Θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει νέα καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της covid-19,αλλά και τον αντιγριπικό.

Επιπλέον, εκτιμά ότι με την ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες. «Τα πράγματα θα είναι δύσκολα γι αυτούς. Γι αυτό επιμένουμε στους εμβολιασμούς. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, όπου χρειάζεται να φορούν μάσκα για να μην νοσήσουν και πάνε στα νοσοκομεία».

Από την πλευρά της, θετικό θεωρεί η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου την εμφάνιση και επικράτηση υποστελεχών της Όμικρον ως προς την ανοσία έναντι της επαναλοίμωξης για όσους πέρασαν COVID-19, αλλά και για τους εμβολιασμένους.

«Η αναμνηστική δόση με το δισθενές εμβόλιο που περιέχει το στέλεχος Όμικρον 1 προκαλεί ανοσολογική απάντηση τόσο έναντι του συγκεκριμένου στελέχους όσο και των υπολοίπων υπο-στελεχών Όμικρον. Τα νέα εμβόλια εμπεριέχουν την πρωτεΐνη – ακίδα S τόσο του αρχικού (προγονικού) στελέχους του ιού όσο και των πιο μεταδοτικών στελεχών Όμικρον (BA.4, BA.5).

Είναι πιθανό – αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί – ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από νεότερα αλλά λιγότερο κοινά στελέχη όπως τα BA.4.6 και BA.2.75. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, τα στελέχη ανησυχίας που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι υποστελέχη της Όμικρον, αλλά δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής μελλοντικά», καταλήγει.

Νέο στέλεχος της Όμικρον απειλεί την Ευρώπη με νέο κύμα πανδημίας τον χειμώνα – «Συναγερμός» στο ECDC

Το ECDC καλεί τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα νέο στέλεχος της Όμικρον, που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ, είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα το χειμώνα και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε την Παρασκευή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC).

Το ECDC υπέδειξε τα δεδομένα από την Ασία, που δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν, ανέφερε το ECDC.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC, Andrea Ammon.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών είπε ότι αναμένεται να χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Η Γαλλία φαίνεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων που είναι θετικά στην παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον, με το 19% των δειγμάτων που συλλέγονται να είναι του «νέου» στελέχους. Το Βέλγιο είναι το επόμενο, με 9% των δειγμάτων.

Σε ενημέρωση του βελγικού υπουργείου Υγείας, ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών Yves Van Laethem είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η παραλλαγή να κυριαρχήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Οι πιο πρόσφατες παραλλαγές της Όμικρον συνήθως προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από προηγούμενα στελέχη του ιού, όμως οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωσή τους -σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης- θα μπορούσε να σημάνει έναν «σκληρό» χειμώνα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα