Ο νόμος του «Κλεισθένη» με τον οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές του 2019 για την τοπική αυτοδιοίκηση, με το σύστημα της απλής αναλογικής, μετέφερε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου ο πολίτης να έρθει στα κέντρα των αποφάσεων, κάτι που από την πρώτη ημέρα απενεργοποίησε μεθοδικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις άλλαξαν τη σύνθεση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας, μετατρέποντας σε άβουλο όργανο το Δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα δόθηκε η απόλυτη πλειοψηφία στον συνδυασμό του δημάρχου και στις δύο επιτροπές. Οι αντιδράσεις από τους δήμους ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες ακόμα και από τον δικό μας Δήμο Πατρέων.
Μεθοδευμένα οι Δήμοι προχωρούν σε προγραμματικές συμβάσεις για εκπόνηση μελετών με αναπτυξιακούς οργανισμούς, χρησιμοποιούν τις πλαστές πλειοψηφίες που έχουν διαμορφωθεί με τους νόμους Θεοδωρικάκου-Βορίδη στην οικονομική επιτροπή.
Ως επιχείρημα συνηθίζουν, τη συστηματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για πλήρη υποστελέχωση από τακτικό προσωπικό και έτσι εκχωρούν νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιώτες.
Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί με τη σειρά τους αναθέτουν δραστηριότητες σε υπεργολάβους, στρεβλώνουν έτσι τον υγιή ανταγωνισμό. Αυτές οι αναθέσεις έχουν κριθεί παράνομες με σειρά αποφάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου, περί παράνομης εκχώρησης από την πλευρά των δήμων νευραλγικών υπηρεσιών.
Η υποστελέχωση είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και βολική δικαιολογία των Δημάρχων που από κοινού προωθούν σχέδιο ξεπουλήματος των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προκειμένου να δημιουργηθούν «ΔΗΜΟΙ Α.Ε.».
Οι Δήμοι οφείλουν να καταθέσουν ολοκληρωμένα, επιστημονικά καταρτισμένα οργανογράμματα και να ζητηθεί από την κυβέρνηση η κάλυψη των θέσεων που απαιτούνται.
Η Ώρα Πατρών εκφράζει την αντίθεση της και την ανησυχία της για αυτό το φαινόμενο καλεί τις δημοτικές παρατάξεις και ιδιαίτερα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών να εκφράσουν με σαφή τρόπο τη θέση τους για το συγκεκριμένο θέμα.