Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3.11.22 η αναβληθείσα συνάντηση του Σωματείου μας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό κ. Πλεύρη με βασικό θέμα το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας.
Το φλέγον αυτό ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων διότι το Νοσοκομείο μας μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου επωμίζονται τον κύριο όγκο περίθαλψης των κατοίκων αυτής της περιοχής και με βάση τις υπάρχουσες υποδομές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές. Γι’ αυτό και εμείς είχαμε καταστίσει όλους τους Φορείς της περιοχής μας κοινωνούς αυτού του προβλήματος.
Το Υπουργείο από τη δική του πλευρά πρότεινε στη συνάντηση να παρευρίσκεται μόνο το Σωματείο και όχι οι εκπρόσωποι των Φορέων. Εμείς απ’ την πλευρά μας και ως εργαζόμενοι που βιώνουμε αυτό το πρόβλημα, επειδή, επιθυμούμε να προχωρήσει τάχιστα το ζήτημα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος, αποδεχθήκαμε την πρόταση του Υπουργού διότι προσδοκούμε από αυτήν τη συνάντηση απτές δεσμεύσεις για τη δρομολόγηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου, το οποίο και θα μεριμνά για την πλήρη ανάπυξη του Νοσοκομείου μας, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο υπ’ αριθμ. Πρωτ.113/24.10.22 υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας και το οποίο σας επισυνάπτουμε με το παρόν δελτίο τύπου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΛΕΥΡΗ
Κύριε Υπουργέ,
Σε ό,τι αφορά το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας, θα θέλαμε να τονίσουμε πώς το Σωματείο μας διαχρονικά ήταν πρωτοπόρο στην προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονων υποδομών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας με τρόπο άρτια επιστημονικό και λειτουργικό για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σύσκεψη του Σωματείου μας με όλους τους Φορείς της πόλης– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πατρέων, Δήμος Δυτικής Αχαϊας, Δήμος Ερυμάνθου, Ιερά Μητρόπολη Πατρών, Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων, Βουλευτές, Διοίκηση 6ης ΥΠε, Διοίκηση Νοσοκομείου, Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας, Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, Εμπορικός Σύλλογος, Ε.Κ.Πάτρας, Ν.Τ. ΑΔΕΔY, Σωματεία του χώρου της Υγείας- μια σύσκεψη που ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη υλοποίησης αυτού του διαχρονικού αιτήματος και αποφάσισε τη σχετική συνάντηση μαζί σας.
Το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είναι η νοσοκομειακή μονάδα, που εφημερεύοντας εναλλάξ με το Π.Π.Ν. Ρίου, καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μας, της ευρύτερης περιοχής της Ν.Δ. Ελλάδος και όχι μόνο. Μία λειτουργία – αποστολή που επιβάλλει σε ένα περιφερειακό Νοσοκομείο, όπως είναι το Γ.Ν. Πατρών την πλήρη ανάπτυξή του, τη στελέχωσή του και βεβαίως την πλέρια και σωστή λειτουργία του.
Είναι το Νοσοκομείο, που παρότι δεν είχε επιλεγεί ως Νοσοκομείο αναφοράς covid-19, παρ’ όλα αυτά κληθήκαμε και ανταποκριθήκαμε επάξια σε αυτές τις ανάγκες, περιθάλποντας επιτυχώς περιστατικά περισσότερα και από αυτά των Νοσοκομείων αναφοράς και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, τόσο τις κτιριακές όσο και της υποστελέχωσης.
Η έλλειψη κτιριακών υποδομών αποτελεί τροχοπέδη για την αναγκαία και περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, να στεγάσει τις 150 και πλέον άστεγες κλίνες, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το σύνολο του Οργανισμού του, τις 475 περίπου κλίνες και όχι μόνον. Να αναπτυχθούν πλήρως οι υπολειτουργούσες κλινικές όπως η Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική. Να αναπτυχθούν οι δομές που προβλέπονται στον οργανισμό και λόγω ελλιπών κτιριακών υποδομών άκρως απαραίτητες όπως η Ψυχιατρική Κλινική, αλλά και δομές άλλες που επιβάλλονται λόγω και της εναλλάξ εφημερίας μας όπως Νευροχειρουργική, Νευρολογική, Αγγειοχειρουργική και βεβαίως η άυξηση των κλινών ΜΕΘ τουλάχιστον στις 15.
Να τονίσουμε ότι πολλές από τις δομές που έχουμε αναπτύξει, λειτουργούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους όπως ογκολογικό, αιματολογικό κ.λπ.
Να επισημάνουμε, επίσης, ότι άκρως νευραλγικά Τμήματα όπως το Φαρμακείο και το Γραφείο Διαχείρισης Υλικού στερούνται των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία τους.
Θεωρούμε ότι οι προαναφερόμενες δομές, η προοπτική ανάπτυξης του Νοσοκομείου δεν μπορεί να γίνει από τις υπάρχουσες υποδομές, αλλά με ένα νέο κτίριο, ει δυνατόν Τριώροφο Κτίριο δίπλα από τη Νέα Πτέρυγα, με τη διασφάλιση πάντα του Δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου, που θα αναπτύξει τις προαναφερθείσες δομές, θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών της ευρύτερης περιοχής μας και θα καταστίσει το Νοσοκομείο «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ» ως ένα πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργικό και αναβαθμισμένο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για τις επόμενες δεκαετίες.
Για να γίνει βέβαια το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, ο πραγματικός ένας εκ των δύο πυλώνων της υγείας στην περιοχή μας, όπως επιδιώκουμε και διεκδικούμε, δεν αρκούν μόνον οι κτιριακές υποδομές, χρειάζεται επαρκής στελέχωση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού απέναντι στις 350 και πλέον κενές οργανικές θέσεις προσωπικού και τις 60 και πλέον Ιατρών.
Για όλα τα παραπάνω κ. Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι η περαιτέρω κτιριακή αναβάθμιση του Γ.Ν.Π. «Ο Άγιος Ανδρέας» και η στελέχωσή του είναι στόχος ζωτικής σημασίας.
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό πρόβλημα για το Νοσοκομείο μας.
Προσδοκούμε το επόμενο διάστημα τα βήματα που θα γίνουν προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, να είναι γρήγορα ώστε να φτάσουμε να έχουμε ένα Νοσοκομείο λειτουργικό, βιώσιμο το οποίο θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών.
ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΛΕΥΡΗ
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τη συνάντηση του Σωματείου μας μαζί σας στις 3/11/22 για το κτιριακό πρόβλημα, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε για ακόμη μια φορά και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι υγειονομικοί του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», τα οποία χρονίζουν και έχουν άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.
Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα είναι η υποστελέχωση με τις 250 και πλέον κενές οργανικές θέσεις, ένα πρόβλημα που οξύνεται με τις 60 περίπου συνταξιοδοτήσεις που έχουμε ετησίως, τις ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας και το οποίο έχει αρνητικό αποτύπωμα στους εργαζόμενους με τις χιλιάδες των οφειλόμενων ρεπό και αδειών οδηγώντας τους στην εργασιακή εξουθένωση.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους συναδέλφους υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας διότι το μέτρο με τις αναστολες, έχει ξεπεράσει πλέον το ένα έτος εφαρμογής και έχει εξουθενώσει οικονομικά τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. θεωρούμε ότι αυτό πρέπει πάραυτα να αρθεί όπως συνέβη σε μια σειρά από χώρες, όπου εφαρμόστηκε κάτι παρόμοιο.
Οι καθηλωμένοι μισθοί των υγειονομικών εξανεμίζονται περαιτέρω από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη αύξηση των μισθών ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού καθώς, επίσης, αύξηση του ωρομισθίου για αργίες και νυχτερινά. Δεν νοείται αμοιβή 8€ για νυχτερινή εργασία. Εξάλλου, η αύξηση μισθών εξαγγέλθηκε για τον ιατρικό κλάδο εξαιρώντας όμως τους υπόλοιπους υγειονομικούς κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο και διχαστικό.
Άυξηση της χρηματοδότησης για το Νοσοκομείο μας γιατί δύο μήνες πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο κόκκινο, όπως συμβαίνει σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι τεράστιες δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών με δεδομένη τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών και προϊόντων που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία. Μόνο η ΔΕΗ και το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα για τον κλάδο μας είναι η ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου, όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Φτάνει πια ο διαχωρισμός με τους συναδέλφους Νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα, που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι στα Νοσοκομεία που διορίστηκαν μετά την 1/1/2012, και όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί που επίσης υπάγονται στα ΒΑΕ.
Όσον αφορά τους συναδέλφους συμβασιούχους (επικουρικούς, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) θα θέλαμε να τονίσουμε πως πάγια θέση του Σωματείου μας είναι η μονιμοποίηση όλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Νοσοκομείο μας. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τους πίνακες του επικουρικού προσωπικού για να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν λόγω των αναστολών θα πρέπει να χρήζουν και αυτοί της ίδιας αντιμετώπισης με τους συναδέλφους επικουρικούς.
Για το θέμα των Καθηκοντολογίων, το Σωματείο μας σας έχει αποστείλλει σχετική επιστολή, ζητάμε διάλογο από μηδενική βάση με προοπτική δημιουργίας καθηκοντολογίων με προοπτική την αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και Επιστήμης, που πυρήνα θα έχει την Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου με μεταβατικές διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε αυτή, τον κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ. Άμεση σύσταση Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου με όλες τις κατηγορίες Νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ, και ΔΕ. Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή, αντί του αδόκιμου τίτλου «Βοηθός Νοσηλευτής» που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην εργασία.
Από το 2019 ισχύει ήδη η μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία συγκεκριμένη διαδικασία που θα παρέχει την δυνατότητα, εξομοίωσης των πτυχίων για όσους το επιθυμούν όπως συνέβη παλαιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις π.χ. Παιδαγωγικές Ακαδημίες.
Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών. Έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις. Να μπει τέλος στο φαινόμενο της καρατόμησης των Νοσηλευτικών στελεχών και της αναβίωσης του κομματικού κράτους στα Νοσοκομεία, που δηλητηριάζουν το νοσηλευτικό κόσμο και δυσχεραίνουν το έργο του.
Κλείνοντας κ. Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν λύσεις στα πάγια αιτηματά μας, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΛΛΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΛΙΟΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ