Δρόμοι και τρόποι στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας αναδείχθηκαν στην συνεδριακή εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Επιχειρείν», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας, στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022.
«Επιχειρηματικότητα, χωρίς νεανική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ επισημαίνοντας ότι είναι η επόμενη μέρα για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Περιγράφοντας δράσεις που στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχει δυνατότητα να στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες παρέχοντας εγγυήσεις ώστε να δανείζονται. Όπως εξήγησε το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται εως και 80% του δανείου σε νέα επιχειρηματικά σχήματα.
Περιέγραψε και την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα απευθύνονται στη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, «Μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια θα έρθουν στη χώρα χρηματοδοτικοί πόροι 70 δις που θα μοχλεύσουν άλλα 30 δις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.
Παπαθανάσης.
Στις προσπάθειες του επιμελητηρίου Αχαΐας για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος των δράσεων και τη φιλοσοφίας του Επιμελητηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους νέους στο επιχειρείν , αλλά και να επιβραβεύσει τη νέα επιχειρηματικότητα.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο MED-STARTS που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαϊας και αναζήτησε νέες επιχειρηματικές ιδέες στους κλάδους των νέων τεχνολογιών, διατροφής, περιβάλλοντος, χειροτεχνίας, πολιτιστικής βιομηχανίας και τουρισμού. Το έργο ολοκληρώθηκε και οι εκπρόσωποι ορισμένων νέων βραβευμένων επιχειρηματικών σχημάτων (Rubik’s, mores, FOTAKELI DESIGN, PIVOT, AITHRIA SPIRITS, polikatoikia.gr, workshops για παιδιά εστιασμένα στο Πατρινό Καρναβάλι) παρουσίασαν τις ιδέες τους και μίλησαν για την μέχρι σήμερα δραστηριότητά τους.
Oι δράσεις του ΕΣΠΑ
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης Μάγδα Πετροπούλου, Γενική Διευθύντρια ΔΕΠ παρουσίασε την πορεία υλοποίησης και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΔΕΠ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ό,τι αφορά τις Εντάξεις ΕΠΑνΕΚ, ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 22 Δράσεις με 94.761 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 2,91 δις και η ΔΕΠ 22 Δράσεις με 20.256 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 0,6 δις. Αντιστοίχως στις εντάξεις ΠΕΠ ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 49 Δράσεις ΠΕΠ με 65.010 ενταγμένα έργα και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 1,22 δις € , ενώ η ΔΕΠ 14 Δράσεις ΠΕΠ 11.598 ενταγμένα έργα με και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 0,22 δις €. Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 παρουσίασε στιχεία για τις εκταμιεύσεις δράσεων ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ από τον ΕΦΕΠΑΕ (1,59 δις ΕΠΑΝΕΚ και 926,21 εκ ΠΕΠ) και τη ΔΕΠ (0,31 δις ΕΠΑΝΕΚ και116,18 εκ ΠΕΠ) και για τη Δράση Μεταφορικό Ισοζύγιο (55 εκ από ΕφΕΠΑΕ και 2,8 εκ ΔΕΠ) και για το Πράσινο Ταμείο 258.000 από ΕΦΕΠΑΕ και 50.000 από τη ΔΕΠ).
Επίσης η κ. Πετροπούλου τόνισε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ ανέλαβε την αξιολόγηση των Επενδυτικών Σχεδίων του Ν. 4887/2022, επιλέξιμου κόστους άνω του 1.000.000 ευρώ και έως και 3.000.000 ευρώ. «Θα το πράξουμε με την ίδια ταχύτητα, συνέπεια, αξιοπιστία και διαφάνεια που έχουν λειτουργήσει έως σήμερα» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ θέτει υποψηφιότητα για διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.