6.9 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συστηματική προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε η βία κατά των γυναικών

Στη συνεδρίαση της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων ,με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε :

«Τον Δεκέμβριο του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Δεκεμβρίου ως Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα και την παγκόσμια διάστασή του. Ήταν μια κορυφαία πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία αναγνώριζε ότι η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών ήταν και είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους και όχι μόνο τις γυναίκες.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζοφερό κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση. Προσβάλλει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλες τις κοινωνίες στις οποίες λαμβάνει χώρα. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τα παιδιά, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της. Η ευαλωτότητα των γυναικών στην βία συντηρεί την ανισότητα και πλήττει τη Δημοκρατία.

Δυστυχώς καθημερινά περιστατικά , γεγονότα και συμπεριφορές αναδεικνύουν τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου στην πατρίδα μας. Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ανοιχτή Γραμμή , ενώ δεκάδες είναι οι γυναικοκτονίες ετησίως. Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες που πήραμε με συναίνεση ως Επιτροπή, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για μια υπόθεση που θέλει πολύ μεγάλη, συστηματική , επίπονη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Ας θεωρήσουμε ως πολύ ισχυρό όπλο ότι σπάσαμε την σιωπή τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε όμως πολύ δρόμο.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, λέγοντας:

« Η πρόσφατη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει εντείνει το φαινόμενο και ανέδειξε το έμφυλο και το ταξικό της πρόσημο. Οι αριθμοί αποτυπώνουν ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20% τον καιρό της πανδημίας, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνεται δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών στην χώρα μας.

Γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα όπως :

  • Η άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το ν. 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), νόμο που αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος.
  • Να υπάρξει κρατική μέριμνα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκή αρωγή, τόσο από πλευράς οικονομικών πόρων όσο και τεχνογνωσίας, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των γενεών μακριά από έμφυλα στερεότυπα. Σημαντικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Η Επέκταση των δομών του Δικτύου για την Καταπολέμηση της βίας σε όλη τη χώρα τόσο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στο επίπεδο της Κρατικής και Δημόσιας Πρόνοιας. Να υπάρξουν θεσμικά μέτρα και συστήματα συνεργασίας Κράτους , Τ.Α αλλά και ΜΚΟ, με κανόνες και διάθεση περισσότερων υλικών αλλά και ανθρώπινων πόρων, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας και των παιδιών τους.
  • Ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των κατά τόπους Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών (ν.4604/2019).
  • Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων-γυναικών και να διαμορφώσει συνθήκες ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν τα στόματα», στο σπίτι, στην εργασία αλλά και στους δημόσιους χώρους. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να ενισχύσει και να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.»

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα