15.6 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ν. Καραθανασόπουλος: «Δημοσιονομική ισορροπία» και ακρίβεια για το λαό, κέρδη και επιδοτήσεις για το κεφάλαιο (VIDEO)


«Και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός έχει τον διπλό στόχο, να ενισχύσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και να αναδιανείμει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε βάρος των πολλών, του λαού και των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των λίγων των επιχειρηματικών ομίλων». Αυτό σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 ο Νίκος Καραθανασόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπογράμμισε ότι κινείται στις συμπληγάδες της εξυπηρέτησης αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της δημοσιονομικής ισορροπίας, με τον λογαριασμό να πληρώνει ο λαός μέσω των δυσβάσταχτων φόρων αλλά και της περιστολής των κοινωνικών δαπανών, αφού μέχρι το 2060 η χώρα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαρίθμησε ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά και αυτού του ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δις σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και οριακών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Εξ’ αυτού προκύπτει πως συνολικά τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να καταβάλλουν 3,2 δις ευρώ ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία των άμεσων και έμμεσων φόρων.

– Πάγωμα των μισθών δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μία ακόμη χρονιά.

– Πάγωμα των δαπανών για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στα – υπό κατάρρευση – νοσοκομεία. Πάγωμα και στα κονδύλια για την Παιδεία, και σε κάθε περίπτωση προβλέπει αναντίστοιχους πόρους την ώρα που οι ανάγκες σε αυτούς τους τομείς είναι τεράστιες.

– Οι δαπάνες για συντάξεις που φαίνεται να έχουν αύξηση, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, και αποτελεί μία ελάχιστη αναπλήρωση με δεδομένη την έκρηξη του πληθωρισμού.

– Μείωση των δαπανών για τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑμεΑ, των στεγαστικών επιδομάτων, του επιδόματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος ο ίδιος προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά «γαλαντόμος» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων αφού προβλέπει την καταβολή σε αυτούς, κονδυλίων ύψους 15,3 δισ. για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», με τα 8,3 δισ. να δίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από νέα αντιλαϊκά μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Η εκτέλεση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού θα οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας ενώ κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην τεράστια όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, που έχουν ήδη οδηγήσει στον πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών ενέργειας.

Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης που συμμετέχει στον πόλεμο με διάφορους τρόπους αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ. Επισήμανε τον κίνδυνο ανάφλεξης συρράξεων και σε άλλες περιοχές, όπως ΝΑ Μεσόγειο, Αιγαίο όπου συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις ενώ οξύνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που πριμοδοτείται από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στην Ενεργειακή κρίση σημείωσε ότι τα καπιταλιστικά κράτη με τις επιλογές τους και στη λογική των ανταγωνισμών έχουν επιφέρει ενεργειακή φτώχεια για όλους τους λαούς της Ευρώπης και υπογράμμισε την ραγδαία επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Μας λένε να μάθουμε να ζούμε με περιστολή των αναγκών μας» σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό και μόνο δείχνει πως η κατάσταση δεν είναι προσωρινή. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ και όχι μόνο, που θα είναι και η τρίτη μέσα στα τελευταία 15 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι αστικές πολιτικές διαχείρισης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το καπιταλιστικό σύστημα, την ανισομετρία και τις αντιφάσεις του. Σημείωσε «την αποτυχία των μειγμάτων διαχείρισης είτε είναι με μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, όπως ζήσαμε έως το 2010 είτε είναι επεκτατικού χαρακτήρα όπως είδαμε στις αρχές του 2020» και πρόσθεσε «το φάρμακο της ΕΕ να δώσει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναδείχθηκε φαρμάκι τελικά για τους λαούς».

Η υλοποίηση των σχεδίων για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» θα οδηγήσει σε εκτίναξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Παρότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, φέρνοντας τον τουρισμό ως πετυχημένο παράδειγμα, η πραγματικότητα για τους μικρούς του κλάδου και τους εργαζόμενους είναι εντελώς αντίθετη. Οι μεγάλοι κερδισμένοι στον τουρισμό είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι των μεταφορών και των ξενοδοχείων, ενώ την ίδια ώρα οι μικροί του κλάδου είδαν τον τζίρο τους να πέφτει, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να πληρώσει για να πάει διακοπές. Το παράδειγμα του τουρισμού αντανακλά όλα τα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων, γιατί αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, σημείωσε.

Για την προσέλκυση των επενδύσεων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι αυτή οφείλεται σε μια πολιτική που περιλαμβάνει σκανδαλώδεις επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, χωροταξικές διευκολύνσεις, απελευθέρωση αγορών και της αγοράς εργασίας, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Ακριβό ενεργειακό μείγμα από όλες τις κυβερνήσεις
Για την ακρίβεια σημείωσε πως είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αναπαραγωγής και κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η επεκτατική νομισματική πολιτική αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Αυτή η πολιτική συμβάδιζε με σκανδαλώδεις επιδοτήσεις προς τα αρπακτικά της πράσινης ενέργειας, και από τις τρεις κυβερνήσεις, απαξίωση των εγχώριων πηγών όπως του λιγνίτη και την αξιοποίηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Ολα αυτά διαμόρφωσαν ένα ακριβό μείγμα πάνω στο οποίο ήρθαν οι έμμεσοι φόροι, η ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο ενέργειας που εκτίναξαν τις τιμές και πληρώνει πανάκριβα σήμερα ο λαός.

Τα όποια μέτρα ανακοινώνονται είναι αδιέξοδα γιατί δεν απαντάνε στις αιτίες της κρίσης, σημείωσε. Γίνεται μια τεράστια αναδιανομή από τα λιγότερα φτωχά προς τα εξαθλιωμένα στρώματα, και τελικά όλες αυτές επιδοτήσεις επιστρέφουν στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν και τα άλλα «μοντέλα» που προβάλλονται, όπως το Ιβηρικό μοντέλο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ταυτόχρονα σημαίνει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των επιχειρήσεων για τα κόστη που έχουν πάνω από το πλαφόν. Λύση δεν είναι ούτε η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αφού στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί προς όφελος των αρπακτικών της Ενέργειας ενώ λύση δεν είναι ούτε η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες γιατί μεταφέρει τις ανάγκες ικανοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Καταλήγοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως διέξοδος για τον λαό είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για αξιοποίηση όλων των πηγών μέσα από την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους, μέσα από τον λιγνίτη, αιολικών πάρκων, ήλιου, υδάτινων πόρων, υδρογονάνθρακες. Αναδεικνύεται η υπεροχή του σοσιαλισμού γιατί στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να συμπιέζονται οι ανάγκες των λαών. Ο λαός χρειάζεται να μη δείξει καμία ανοχή, να πληρώσει το κεφάλαιο, να οργανώσει την πάλη του ενάντια στο δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα