«Για να είμαστε ειλικρινείς, η κ. Καϊλή τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω γιατί το παρακολουθώ πολύ στενά, ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας ΠΑΣΟΚ, από την Παρασκευή είναι και τυπικά εκτός ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
Ήταν «ξένο σώμα» στο ΠΑΣΟΚ η κ. Καϊλή, υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και «αυτό είναι μια σειρά όχι υποθέσεων, είναι μια σειρά γεγονότων, μια σειρά δεδομένων και δημόσιων τοποθετήσεων».
Αναφερόμενος στο τι είχε προηγηθεί χρονικά με την Ευρωβουλευτή, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και πριν από 10 ημέρες η κ. Καϊλή δεν είχε δώσει το παρών ούτε σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ούτε σε μια συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. «Αν εξαιρέσουμε την παρουσία της στο συνέδριο, δεν είχε ουσιαστικά καμία επίσημη εμφάνιση στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, αν θυμάμαι καλά, ούτε καν στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, που είναι και στη Θεσσαλονίκη, που είναι και η εκλογική της περιφέρεια, δεν είχε δώσει το παρών. Άρα η κ. Καϊλή είχε επιλέξει να έχει όχι μόνο διακριτική, να έχει εμφανή αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ, από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η κ. Καϊλή, ο κ. Κατρίνης, επισήμανε «εδώ μιλάμε για ένα θέμα ηθικής τάξεως, το οποίο προκάλεσε άμεσα τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, καθότι στη νέα προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και ένα χρόνο και στο νέο ήθος και ύφος που θέλει να περάσει στην ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής απέναντι σε πρακτικές και καταστάσεις όπως αυτές που εμβρόντητοι όλοι παρακολουθούμε από την Παρασκευή».
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών ότι δεν θα είναι υποψήφια η κ. Καϊλή στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη. «Και νομίζω ότι το ήξερε η κ. Καϊλή, γι’ αυτό ακριβώς και η δράση της από τον Σεπτέμβριο και μετά ήταν πιο εμφανής σε σχέση με τα φιλοκυβερνητικά αισθήματα. Αλλά επειδή ακριβώς ήταν και εποπτεύουσα της επιτροπής PEGA που διερευνούσε μια υπόθεση που είχε σχέση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ιδιαίτερα λεπτή η θέση να φανεί ότι υπάρχει μια παρέμβαση ή οποιαδήποτε πολιτική απόφαση που εμμέσως θα υποδείκνυε τα αποτελέσματα της επιτροπής αυτής. Υπάρχουν κάποιοι λεπτοί χειρισμοί που πολλές φορές αποτρέπουν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις» είπε ο κ. Κατρίνης.
Σε σχέση με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στην αντιπολίτευση, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή έθεσε με σαφήνεια ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία κυβέρνηση με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και σε μια κυβέρνηση όπως είναι αυτή που ζήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο».
«Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική του αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον προοδευτικό πόλο της χώρας και δικαίως το διεκδικεί γιατί η ιστορία του ΠΑΣΟΚ το επιβάλλει αυτό, γιατί οι πολιτικές παρακαταθήκες της παράταξής μας είναι αυτές που επιτάσσουν το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστεί στις προοδευτικές αλλαγές στη χώρα. Άρα όλες οι ερμηνείες είναι με βάση το ποιο πρίσμα ο καθένας θέλει να τις δει ή να τις διαβάσει. Αυτό που είναι σίγουρο και σας διαβεβαιώνω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτον, δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος ούτε του κ. Μητσοτάκη, ούτε του κ. Τσίπρα. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα προοδευτικό, το οποίο έχει συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία τον κατατάσσουν απέναντι από τη συντηρητική παράταξη. Και τρίτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ενδώσει σε λαϊκίστικες λογικές, όπως αυτές του κ. Τσίπρα και διατηρεί την αυτόνομη στρατηγική του, την αυτοδύναμη πορεία του, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια ένθεν και ένθεν κάποιοι να το προσεταιριστούν ή να το κατατάσσουν στη μία ή την άλλη πλευρά» επισήμανε τέλος, ο κ. Κατρίνης.