14.1 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Τράπεζες: Έρχεται νέο lifting στον εξωδικαστικό μηχανισμό


Με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να συνεχιστούν οι βελτιώσεις του εργαλείου και να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων.

Όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Σε κάθε ευκαιρία ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας πιέζει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και η αύξηση της εγκρισιμότητας αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

Τα πρώτα δειλά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς ο μέσος όρος της εγκρισιμότητας ρυθμίσεων κινείται αυτή τη στιγμή στο 60% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχοντας βελτιωθεί από το 40% που ήταν το ποσοστό εγκρισιμότητας μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σε οφειλές προς τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης και Δημόσιο ανέρχονται σε 654 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο 2023. Οι αιτήσεις δανειοληπτών που αυτοί θα προωθήσουν προς οριστική υποβολή αναμένονται σε 33.500 αιτήσεις, με οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.

Προκειμένου οι διαδικασίες να ανεβάσουν περαιτέρω ρυθμούς και οι οφειλέτες να κατανοήσουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μονόδρομο που παρέχει οριστική λύση στον βραχνά της διευθέτησης του χρέους τους, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης συζητούν με την ΕΓΔΙΧ περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις αφορούν:

στην δυνατότητα αντιπρότασης από πλευράς πιστωτών, ώστε να προχωρήσουν βαλτωμένες υποθέσεις οφειλών
στην μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων σε δάνεια άνευ εξασφαλίσεων.
Στο ποσοστό απορριψιμότητας από την πλευρά των τραπεζών
Στην διαγραφή εκκρεμών αιτήσεων.
Και τα τέσσερα αυτά σημεία αφενός θα επιταχύνουν τις λύσεις σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αφετέρου θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Αναλυτικότερα συζητούνται για να εφαρμοστούν:

α) Η παροχή δυνατότητας στους πιστωτές (σημειώνεται ότι το Δημόσιο ακολουθεί τις αποφάσεις των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης) να αντιπροτείνουν ρύθμιση στον οφειλέτη.

Αυτή τη στιγμή, ο μηχανισμός δίνει λύση για το σύνολο των χρεών του οφειλέτη σε πιστωτές (τράπεζες – εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), απορρίπτοντας την δυνατότητα ρύθμισης αν ο οφειλέτης έχει ήδη ρυθμισμένη διμερώς κάποια οφειλή του. Μπορεί έτσι να έχει ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειό του με την Χ τράπεζα, αλλά να έχει άλλο αρρύθμιστο δάνειο στην Ψ τράπεζα. Καθώς και οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα απαιτήσει όλα τα χρέη, ακόμη και αυτό που είναι ρυθμισμένο διμερώς και εξυπηρετείται, να ξαναμπούν προς ρύθμιση στην πλατφόρμα. Όπως είναι φυσικό, ο «ρυθμισμένος» πιστωτής δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχτεί μια τέτοια διαδικασία, επομένως η ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού δεν μπορεί να προχωρήσει. Το εμπόδιο αυτό θα αρθεί με την παροχή δυνατότητας στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης να αντιπροτείνουν ρύθμιση στον οφειλέτη για τις αρρύθμιστες οφειλές του.

β) Η μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια και η προσαρμογή της οφειλής, χωρίς ο οφειλέτης να έρχεται σε δυσμενέστερη θέση. Προκειμένου να απεμπλέκονται νωρίτερα από το χρέος οι οφειλέτες και να «καθαρίζει» σε συντομότερους χρόνους το στοκ των αιτήσεων, στο τραπέζι θα τεθεί η μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε αύξηση του ποσού που θα κληθεί να πληρώνει μηνιαίως ο οφειλέτης. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι εμμέσως θα δοθούν μεγαλύτερες διαγραφές χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.

γ) Σε ότι αφορά στο «καυτό» ζήτημα της απορριψιμότητας από την πλευρά των τραπεζών, σημειώνεται ότι έως τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απόρριψη της ένταξης ενός ρυθμισμένου δανείου στην ολιστική ρύθμιση του εξωδικαστικού που μπορεί να σχετίζεται και με άλλα χρέη (εφορία, ταμεία). Οι δύο πλευρές (δημόσιο και τράπεζες) συμφώνησαν να αφαιρεθούν εντέλει τα ρυθμισμένα δάνεια από την οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση και να προχωρά για τα υπόλοιπα χρέη, αφού όμως συνυπολογιστεί το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα ο δανειολήπτης για την εξυπηρέτηση του δανείου.

δ) Η τελευταία βελτίωση αφορά τη διαγραφή των 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αιτήσεις αυτές θα ακυρωθούν όλες και οι οφειλέτες μπορούν να τις υποβάλουν εκ νέου.

Οι μέχρι σήμερα βελτιώσεις
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει επέλθει μία σημαντική βελτίωση στο πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και αυτή έχει να κάνει με την μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών.

Ειδικότερα, το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων μειώθηκε:

α) κατά 75 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν προηγουμένως, και

β) κατά 150 μ.β. και διαμορφώθηκε σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν προηγουμένως.

news247

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα