19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πυρασφάλεια στα Σχολεία της Πάτρας – Η απάντηση του Αντιδημάρχου Τάκη Πετρόπουλου

Με παρέμβαση του μέσω της εφημερίδας “Αχαϊκή Πολιτεία” ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού της Πάτρας έδωσε σήμερα απαντήσεις για το μείζον θέμα της Πυρασφάλειας στα Σχολεία μετά τον ντόρο για ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.

Σε ένα τετ α τετ με την «Πολιτεία» και το δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη, απαντά για το “εάν και κατά πόσον νιώθει υπεύθυνος” και αφήνει αιχμές για «μικροπολιτική σκοπιμότητα» πίσω από το «δάχτυλο» που τον δείχνει…

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι, τι λέει η σχολική κοινότητα και όχι τι λέω εγώ, που έτσι κι αλλιώς θα είναι υποκειμενικό. Υπάρχουν διευθυντές εκπαίδευσης και σχολείων, σύλλογοι διδασκόντων, σύλλογοι και ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, σύλλογοι και ένωση γονέων και μαθητικές κοινότητες. Επίσης έχει σημασία σε ποιον ανήκει το δάκτυλο που δείχνει. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας στην Πάτρα και ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει ο καθένας.

Αν ρίξει λοιπόν κανείς μια ματιά στη στάση της σχολικής κοινότητας πάνω στο ζήτημα αυτό θα καταλάβει κι αν κοιτάξει και πίσω από το σηκωμένο δάκτυλο θα βεβαιωθεί ότι υπάρχει μια μικροπολιτική σκοπιμότητα, την αθλιότητα της οποίας απαξιώ και να σχολιάσω. Η δημοτική αρχή έχει επιτελέσει ένα πρωτοφανές έργο για τα Ελληνικά δεδομένα στα σχολεία, που αφορά και στην συνολική ασφάλεια τους. Είμαστε υπερήφανοι γι αυτό, μας ικανοποιεί που το αναγνωρίζει ο Πατραϊκός λαός και ματαιοπονεί όποιος για τους δικούς του ταπεινούς λόγους επιχειρεί να το αποδομήσει».

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΥΡΩΜΕΝΑ»

Ερώτηση: Αλήθεια, αντιδράσεις ή οχλήσεις από συλλόγους, είχατε; Από σύλλογο καθηγητών, διευθυντές, συλλόγους γονέων ή και φορέων που εξ αντικειμένου μπορεί να σχετίζονται με το θέμα;

Απάντηση: Καμία απολύτως πέραν της υπηρεσιακής επισήμανσης για το νέο πιστοποιητικό πυρασφάλειας που απαιτεί ο νέος κανονισμός που θεσπίστηκε. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα σχολεία της πόλης μας επί της ουσίας είναι οχυρωμένα στη φωτιά με καλοσυντηρημένα συστήματα. Θα σας θυμίσω τη δολιοφθορά στο συγκρότημα Μαρούδα, που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και η φωτιά αντιμετωπίστηκε έγκαιρα χωρίς να επεκταθεί.

Το ίδιο συνέβη και σε σχολείο του Ρίου που έβαλαν φωτιά σε ένα κοντέινερ. Δεν είναι τυχαίο που στα σχολεία μας δεν έχουμε κανένα σοβαρό ατύχημα. Το πρόβλημα του πιστοποιητικού είναι Πανελλαδικό και όχι της πόλης μας. Απασχόλησε την ΚΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίαση της και η παράταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ δόθηκε γιατί ακριβώς στο σύνολο τους τα σχολεία της χώρας δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν λόγω του πολύ μεγάλου κόστους και της έλλειψης χρηματοδότησης.

«ΗΤΑΝ ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ»

Ο κ. Πετρόπουλος υποστηρίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι η πυρασφάλεια των σχολείων, αλλά η εναρμόνιση της με το νέο κανονισμό που θεσπίστηκε». Και κάνει τον εξής παραλληλισμό:

«Η ανακάλυψη των φρένων ABS στα αυτοκίνητα δεν ακύρωσε την ασφάλεια των συμβατικών φρένων και η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δεν έγινε μέσα σε μια νύκτα».

Και εξιστορεί τις δικές του ενέργειες:

«Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, υποβάλαμε έγκαιρα την πρόταση μας για τις τεχνικές μελέτες και εγκρίθηκε. Τον Μάρτιο του 2020 ήρθε ο Covid που τα πήγε όλα πίσω. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ δεν χρηματοδοτεί τις τεχνικές μελέτες κατά 100%, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό συμμετέχει οικονομικά και ο Δήμος. Η πανδημία απορρόφησε από το ταμείο του Δήμου 3,2 εκ. ευρώ, σας θυμίζω ότι τότε διαφάνηκε κίνδυνος οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και κάναμε περικοπές από τον προϋπολογισμό.

Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και έλλειψη προσωπικού, η πόλη είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, τα έργα έχουν προθεσμίες και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν χρηματοδοτήσεις. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες λοιπόν με βάση και το γεγονός ότι τα σχολεία μας αποδεδειγμένα επί της ουσίας είναι οχυρωμένα στη φωτιά έκαναν τον προγραμματισμό τους και μέσα σε δυσμενείς συνθήκες επιτελούν σπουδαίο έργο. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε και αυτό το θέμα και το κάνουμε».

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑ 10 εκ. ΕΥΡΩ

Ερώτηση: Αν δεν υπήρχε η πανδημία και τα τυπικά είχαν προχωρήσει γρηγορότερα, ο Δήμος θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο έργο ή θα απαιτούνταν οικονομική στήριξη του κράτους;

Απάντηση: Το κόστος του έργου πέρα από τις τεχνικές μελέτες υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ και την αρμοδιότητα κι ευθύνη την έχει το κράτος. Αυτονόητα θα γίνει με κρατική χρηματοδότηση. Δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν οι δήμοι αυτό το βάρος.

ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ..;

Με βάση όλα τα παραπάνω η απορία μένει… «Ποιος τελικά φταίει»;

«Όλα αυτά που προανέφερα φταίνε», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος.

Υπογραμμίζοντας ότι κατά τον ίδιο «το βέβαιο είναι ότι ο Δήμος υπήρξε επιμελέστατος, αλλά οι ρυθμοί στο δημόσιο επιβάλλονται από αντικειμενικούς παράγοντες που δεν ελέγχονται από τους δήμους και πολλές φορές τους ξεπερνούν».

Προσθέτει ακόμα ότι:

«Η καθυστέρηση στο συγκεκριμένο έργο δεν αφορά στην πόλη μας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα σχολεία αλλά σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας να δούμε αν οι όμοροι δήμοι έχουν λύσει το πρόβλημα. Ας δούμε τι γίνεται σε άλλους νομούς, αλλά και αν άλλα δημόσια κτίρια της πόλης μας έχουν τακτοποιηθεί. Η εναρμόνιση λοιπόν των συστημάτων πυρασφάλειας με το νέο κανονισμό είναι ένα γενικότερο Πανελλαδικό ζήτημα και ο Δήμος Πατρέων έχει δρομολογήσει την επίλυση του».

Από έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα